«Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη για έντιμη συμφωνία με τους εταίρους της»

«Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη για έντιμη συμφωνία με τους εταίρους της»

Στις διαπραγματεύσεις που διεξάγει η ελληνική κυβέρνηση με τους θεσμούς επικεντρώθηκε η ομιλία του υπ. Οικονομικών στο ινστιτούτο Brookings.

Ολοκληρώθηκε χθες η ομιλία του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη στο ινστιτούτο Brookings στην Ουάσινγκτον.

Ο Έλληνας υπουργός επεσήμανε στην ομιλία του με τίτλο «Η ελληνική οικονομία και οι διεθνείς της εταίροι», η οποία επικεντρώθηκε στις διαπραγματεύσεις που διεξάγει η ελληνική κυβέρνηση με τους θεσμούς, ότι η επίλυση του ελληνικού δράματος χρέους του 2010, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, το 2015 θα αποδειχθεί ότι έχει μεγάλη σημασία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι είναι λογικό να πιστέψει κανείς την τρέχουσα αφήγηση ότι η Ευρώπη έχει ξεπεράσει την οικονομική κρίση και ότι οι διασώσεις των οικονομιών των περιφερειακών της χωρών σε συνδυασμό με την αυστηρή λιτότητα είχε αποτέλεσμα και ότι μόνο η Ελλάδα δεν κατάφερε να ανακάμψει εξαιτίας δικών της λαθών.

Παρόλα αυτά οι χρόνιες παθογένειες της Ελλάδας δεν μπορούν να δικαιολογήσουν το εύρος και την επιμονή της τρέχουσας κρίσης. Προκειμένου να εξηγηθεί πρέπει να ερευνηθούν τα λάθη στον σχεδιασμό της νομισματικής ένωσης, εξήγησε.

Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να βρει μια «έντιμη συμφωνία με τους εταίρους της», αλλά θα πρέπει να παραδεχθούν ότι το δημοσιονομικό πρόγραμμα που επιβλήθηκε στη χώρα έχει αποδειχθεί πως έχει αποτύχει και ότι το χρέος της Αθήνας δεν είναι βιώσιμο ήδη από το 2010, υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Βαρουφάκης στην ομιλία του, που επικεντρώθηκε στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές της, σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αντίθετη στην παράταση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων που επιβλήθηκε στην Ελλάδα και το οποίο «σχεδιάστηκε λάθος και εφαρμόστηκε από αυτούς που έπρεπε να κάνουν μεταρρυθμίσεις και αρνούνταν να αλλάξουν οι ίδιοι».

Η κυβέρνηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα «επιθυμεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο να ολοκληρωθούν γρήγορα και επιτυχώς οι διαπραγματεύσεις, όμως όχι μέσω της παράτασης του τρέχοντος μνημονίου που κληρονόμησε και το οποίο οδήγησε σε μαζική εσωτερική υποτίμηση, η οποία αναπόφευκτα θα μείωνε βίαια τα εισοδήματα από τα οποία θα έπρεπε να πληρωθούν τα παλιά και τα νέα δάνεια», εξήγησε ο Βαρουφάκης.

Ο Έλληνας υπουργός σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να ξεκινήσει τις μεταρρυθμίσεις με ιδιωτικοποιήσεις και αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, ενώ θα προχωρήσει με την αντιμετώπιση και άλλων χρόνιων προβλημάτων της χώρας, όπως οι δημόσιες συμβάσεις, η γραφειοκρατία και οι σχέσεις του πολιτικού συστήματος με τους ολιγάρχες και τα μέσα ενημέρωσης.

Μεταξύ άλλων ο Βαρουφάκης είπε ότι παρά τις γνωστές παθογένειες της Ελλάδας, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προχωρήσει σε μια αληθινή ολοκλήρωση και «μια σωστή τραπεζική ένωση».

Επεσήμανε παράλληλα ότι η Ελλάδα ποτέ «δεν διασώθηκε πραγματικά, καθώς μόνο το 9% των δανείων πήγαν στο ελληνικό κράτος, ενώ τα υπόλοιπα (χρήματα) χρησιμοποιήθηκαν για να ενισχυθούν ανεύθυνοι χρηματοοικονομικοί θεσμοί, κυρίως στη βόρεια Ευρώπη», επεσήμανε ο ίδιος.

Στις ερωταπαντήσεις που ακολούθησαν ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στην παραμονή της χώρας στην ΕΕ και σχολίασε τη συζήτηση σχετικά με το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη: «Αρνούμαστε να συζητήσουμε το ενδεχόμενο ενός Grexit ή να παίξουμε με την ιδέα. Οποιοσδήποτε το κάνει είναι βαθιά αντιευρωπαϊστής».

Διαβάστε ακόμα: Βαρουφάκης: Είμαστε έτοιμοι να συμβιβαστούμε – Κατηγορηματικό “όχι” σε εκλογές και δημοψήφισμα