Η General Motors μπαίνει στο κύμα των μαζικών απολύσεων

Η General Motors μπαίνει στο κύμα των μαζικών απολύσεων
epa08223330 (FILE) - General Motors logo is displayed in their Global Headquarters at the Renaissance Center in Detroit, Michigan, USA, 12 June 2012 (reissued 17 February 2020). According to media reports on 17 February 2020, General Motors will exit Thailand by the end of 2020. The company plans to sell its production plant in Rayong to Great Wall Motors (GWM) and will cease all Chevrolet vehicle sales in Thailand. General Motors will also scale down operations in New Zealand and Australia, and will cease producing its Holden brand of automobiles by 2021. EPA/JEFF KOWALSKY Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η εταιρεία υποστηρίζει ότι οι περικοπές γίνονται στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να «επικεντρωθούμε στη δική μας αποτελεσματικότητα».

Του Tristan Bove

Ο εξορθολογισμός των λειτουργιών και η επικέντρωση στην αποδοτικότητα είναι ένα γενικότερο τεχνολογικό θέμα του 2023, το οποίο συνοψίστηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Meta, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, τον περασμένο μήνα, όταν δήλωσε ότι αυτό θα είναι το «έτος αποδοτικότητας» της εταιρείας. Αλλά και η αυτοκινητοβιομηχανία κάνει κινήσεις για να γίνει πιο lean και αποδοτική, καθώς η επανάσταση των ηλεκτρικών οχημάτων …μαίνεται – ακόμη και αν αυτό σημαίνει περικοπή θέσεων εργασίας.

Η General Motors, μία από τις μεγαλύτερες και παλαιότερες αυτοκινητοβιομηχανίες των ΗΠΑ, αρχίζει τη δική της πορεία προς την αποτελεσματικότητα και τη μείωση των δαπανών φέτος, ξεκινώντας με τη μείωση εκατοντάδων θέσεων εργασίας σε επίπεδο στελεχών και μισθωτών υπαλλήλων, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία στο προσωπικό.

«Αυτή την εβδομάδα αναλαμβάνουμε δράση με έναν σχετικά μικρό αριθμό παγκόσμιων στελεχών και μισθωτών υπαλλήλων. Θα αποχωρήσουν από την εταιρεία ξεκινώντας από σήμερα», έγραψε η Arden Hoffman, επικεφαλής ανθρώπινου δυναμικού της GM, σε εσωτερικό σημείωμα που στάλθηκε στους εργαζόμενους την Τρίτη, το οποίο εξέτασε το Fortune. Η είδηση για τις μειώσεις θέσεων εργασίας δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά την Τρίτη από την εφημερίδα The Detroit News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο συνολικός αριθμός των μειώσεων θέσεων εργασίας μπορεί να ανέλθει σε περίπου 500, μετέδωσε την Τρίτη το CNBC, επικαλούμενο άτομο που γνωρίζει τα σχέδια. Εκπρόσωπος της GM αρνήθηκε να επιβεβαιώσει στο Fortune τον συγκεκριμένο αριθμό των περικοπών θέσεων εργασίας, αλλά δήλωσε ότι αποτελεί «σχετικά μικρό» ποσοστό των 81.000 εργαζομένων της εταιρείας παγκοσμίως.

Η εσωτερική ανακοίνωση απηχούσε τις δηλώσεις που έκαναν στελέχη της εταιρείας κατά τη διάρκεια της κλήσης για τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου της GM τον Ιανουάριο. Η διευθύνουσα σύμβουλος Mary Barra και ο οικονομικός διευθυντής Paul Jacobson είχαν δηλώσει τότε ότι η εταιρεία ξεκινούσε ένα σχέδιο περικοπών κόστους ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα στα επόμενα δύο χρόνια για τον εξορθολογισμό των λειτουργιών και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας. Έως και οι μισές περικοπές είχαν προγραμματιστεί για το 2023. Ωστόσο, τότε ο Jacobson είχε αναφέρει ότι η GM «δεν κάνει απολύσεις» στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου.

Οι μειώσεις θέσεων εργασίας στη GM και τα μεγαλύτερα μέτρα περικοπής κόστους είναι πιθανότατα η πρώτη από πολλές αλλαγές στην εταιρεία, καθώς αυτή προσπαθεί να προετοιμαστεί για το μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκπρόσωπος της GM ανέφερε στο Fortune την Τετάρτη ότι «το 2023 είναι ένα σημαντικό έτος για την GM. Εκτελούμε πολλαπλά παγκόσμια λανσαρίσματα προϊόντων που θα διαμορφώσουν την εταιρεία και τον κλάδο μας για τις επόμενες δεκαετίες».

Ένας λόγος πίσω από την προσπάθεια της GM να εξορθολογήσει τις λειτουργίες της και να μειώσει το κόστος είναι να παραμείνει ανταγωνιστική σε σχέση με άλλες εταιρείες, καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία στο σύνολό της ξεκινά μια πορεία σημαντικών αλλαγών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Fortune.com