Η Γερμανία συγκρούεται με τις υπόλοιπες G7 για το φυσικό αέριο

Η Γερμανία συγκρούεται με τις υπόλοιπες G7 για το φυσικό αέριο
A picture taken on November 28, 2022, shows a pressure gauge on gas pipes at a GRTgaz compressor station, in Morelmaison, eastern France. - A compressor station is a facility which helps the transportation process of natural gas from one location to another. Natural gas, while being transported through a gas pipeline, needs to be constantly pressurized in certain distance intervals (around 200km). GRTgaz owns and operates the longest high-pressure natural gas transmission network in Europe (Photo by SEBASTIEN BOZON / AFP) Photo: AFP
Η Γερμανία επιμένει να μην αλλάξει η περυσινή διατύπωση της συνόδου κορυφής της G7 ότι είναι αναγκαίες οι δημόσιες επενδύσεις στο φυσικό αέριο.

Η Γερμανία πιέζει τους ηγέτες της G7 να στηρίξουν τις δημόσιες επενδύσεις στον τομέα του φυσικού αερίου, διαμορφώνοντας σκηνικό σύγκρουσης με χώρες που υποστηρίζουν ότι μια τέτοια στάση είναι ασύμβατη με τους παγκόσμιους κλιματικούς στόχους.

Οι εντάσεις έχουν φουντώσει στις συζητήσεις προ της συνόδου κορυφής που διεξάγεται την επόμενη εβδομάδα, καθώς χώρες όπως η Βρετανία και η Γαλλία απορρίπτουν το γερμανικό αίτημα, ανέφεραν πηγές που επικαλούνται οι Financial Times.

Οι περιβαλλοντολόγοι υποστηρίζουν ότι, στη σύνοδο κορυφής της Ιαπωνίας στις 19-21 Μαΐου, η G7 θα πρέπει να οδηγήσει σε μια παγκόσμια μετατόπιση από τα ορυκτά καύσιμα και να μη νερώσει τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν τον περασμένο μήνα μεταξύ των 7 υπουργών Περιβάλλοντος.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι και η επακόλουθη κίνησή της να μειώσει δραστικά τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη βύθισε τη Γερμανία και άλλους μεγάλους καταναλωτές ρωσικών υδρογονανθράκων σε ενεργειακή κρίση, από την οποία μόλις τώρα ανακάμπτουν.

Η απάντηση του Βερολίνου ήταν να κατασκευάσει τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), με ώθηση από τεράστιες δημόσιες επιδοτήσεις, και να σαρώσει τον κόσμο για να κατοχυρώσει προμήθειες από εναλλακτικές πηγές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Γερμανία επέμενε να μην αλλάξει η περυσινή διατύπωση της συνόδου κορυφής της G7, που διεξήχθη στη Βαυαρία, ότι είναι αναγκαίες οι δημόσιες επενδύσεις στο φυσικό αέριο – με αποτέλεσμα περιβαλλοντικές οργανώσεις να κατηγορήσουν τις επτά πιο ισχυρές οικονομίες του κόσμου για «οπισθοδρόμηση» στους κλιματικούς στόχους.

Η δήλωση του 2022 ανέφερε ότι, στις «έκτακτες συνθήκες» που δημιουργήθηκαν από τον πόλεμο της Ρωσίας και τη διακοπή του ενεργειακού εφοδιασμού, «οι επενδύσεις που υποστηρίζονται από το Δημόσιο στον τομέα του φυσικού αερίου θα ήταν απαραίτητες ως προσωρινή απάντηση στην τρέχουσα κρίση».

Γερμανοί αξιωματούχοι θέλουν και το φετινό ανακοινωθέν από τη Χιροσίμα να περιλαμβάνει παρόμοια διατύπωση. «Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το φυσικό αέριο ως μεταβατική πηγή ενέργειας», είπε ένας. «Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει και οι συνολικές παροχές φυσικού αερίου είναι λιγοστές».

Ωστόσο, χώρες όπως η Βρετανία και η Γαλλία επισημαίνουν ότι η περσινή υποστήριξη ήταν προσωρινή, προσθέτοντας ότι η Γερμανία έχει ήδη κατασκευάσει τους τερματικούς σταθμούς LNG που χρειάζεται.

Η Γερμανία επιμένει ότι οι επενδύσεις της στο φυσικό αέριο είναι συμβατές με τους κλιματικούς στόχους, επειδή οι τερματικοί σταθμοί LNG θα μπορούσαν να επαναχρησιμοποιηθούν για να δέχονται υδρογόνο, το οποίο είναι καθαρότερο από το αέριο όταν καίγεται, αλλά η παραγωγή του συνήθως περιλαμβάνει σημαντική χρήση ορυκτών καυσίμων. Το πράσινο υδρογόνο, που κατασκευάζεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δεν έχει αναπτυχθεί σε ικανή κλίμακα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Petter Lydén, επικεφαλής διεθνούς κλιματικής πολιτικής για το κλίμα στη ΜΚΟ Germanwatch, κάλεσε τους ηγέτες της G7 «να δείξουν τη δέσμευσή τους στη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων».

«Χώρες όπως η Γερμανία έχουν ήδη βρει τρόπους να μειώσουν την εξάρτησή τους από το φυσικό αέριο και κάθε μήνυμα ότι χρειάζεται περισσότερο αέριο έρχεται σε αντίθεση με τις γνωστές ανάγκες», είπε, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε ανατροπή στη συνάντηση της G7 θα ήταν «απαράδεκτη».

Τον Μάρτιο, ένας συνασπισμός φορέων της βιομηχανίας, από ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία, έστειλε κοινή επιστολή στους ηγέτες της G7 καλώντας τους να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις επενδύσεις σε LNG.

Η απόφαση της ΕΕ να χαρακτηρίσει το φυσικό αέριο ως «πράσινο» ύστερα από γερμανικές πιέσεις έχει πυροδοτήσει ήδη αρκετές νομικές προκλήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: