Η Intel προσπαθεί να κερδίσει εκ νέου την εμπιστοσύνη των επενδυτών

Η εταιρεία έχασε σε μεγάλο βαθμό το τρένο της επανάστασης των smartphone και πάλεψε να ολοκληρώσει με επιτυχία μια τεχνολογία κατασκευής τσιπ νέας γενιάς.

Ο νέος CEO της Intel, Bob Swan, συνεχίζει την εκστρατεία του για να βελτιώσει τις προοπτικές του κολοσσού των τσιπ και να αναθερμάνει τις προσδοκίες των επενδυτών, αλλά με περιορισμένη επιτυχία. Διοργανώνοντας την πρώτη μέρα επενδυτών εδώ και πάνω από δύο χρόνια, η Intel προσκάλεσε αναλυτές της Γουόλ Στριτ και διαχειριστές κεφαλαίων στην έδρα της στην Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια. Το event περιελάμβανε τρεις ώρες παρουσιάσεων και ομιλιών. Ο στόχος; Να πειστούν οι επενδυτές ότι η Intel έχει ένα στιβαρό μακροπρόθεσμο σχέδιο για να ανταγωνιστεί την Nvidia, την Advanced Micro Devices και άλλες εταιρείες που έχουν αρχίσει να απειλούν τη δεσπόζουσα θέση του γίγαντα των τσιπ.

Ο Swan μίλησε πρώτος, και όταν τελείωσε οι μετοχές της Intel είχαν ήδη πέσει κατά 2,5%, στα 49,24 δολάρια. Για το 2019, η τιμή της μετοχής εξακολουθεί να είναι αυξημένη κατά 6%, αλλά η απόδοση υπολείπεται της αντίστοιχης απόδοσης του δείκτη S&P 500 που είναι 15%. Και φυσικά, δεν αναφερόμαστε καν στην τεράστια αύξηση της τιμής της μετοχής της AMD (47%) και της Nvidia (30%). Ο αναλυτής της CFRA Research, Angelo Zino, αποκάλεσε τις παρουσιάσεις «απογοητευτικές» και τις προβλέψεις της Intel «μέτριες».

Η Intel αντιμετωπίζει δυσκολίες τα τελευταία χρόνια, καθώς έχασε σε μεγάλο βαθμό το τρένο της επανάστασης των smartphone και πάλεψε να ολοκληρώσει με επιτυχία μια τεχνολογία κατασκευής τσιπ νέας γενιάς. Ο προκάτοχος του Swan, Brian Krzanich, απομακρύνθηκε πέρυσι καθότι οι επιδόσεις της εταιρείας ήταν στάσιμες και αποκαλύφθηκε ότι ο ίδιος είχε συνάψει «συναινετική σχέση» με υπάλληλο της Intel. Στη συνέχεια, τον Απρίλιο, ο Swan αποκάλυψε ότι τα έσοδα της Intel θα υπολείπονταν της πρόβλεψης κατά 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια για το 2019.

«Αναγνωρίζω την παρούσα κατάσταση», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος. «Σας απογοητεύσαμε και απογοητεύσαμε και τους εαυτούς μας. Είμαστε μια ομάδα που βασίζεται στην αξιοπιστία και ξέρουμε ότι αυτή την αξιοπιστία πρέπει να την κερδίσουμε και να τη διατηρήσουμε».

Ο Swan, που ήταν ο οικονομικός διευθυντής της Intel προτού αναλάβει τα ηνία της εταιρείας, δήλωσε ότι εξετάζει με κριτικό πνεύμα ορισμένες από τις προσπάθειες της Intel που ξεκίνησαν τα τελευταία χρόνια για να τονωθεί η ανάπτυξή της. Ήδη, η Intel έχει παύσει το πρόγραμμα μόντεμ για smartphone – τη μόνη πηγή τσιπ για το iPhone της Apple το 2018. Ο Swan δήλωσε επίσης ότι αξιολογεί κατά πόσο η εταιρεία θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις προσπάθειές της πάνω σε ένα τσιπ μνήμης που μπορεί να μη γίνει ποτέ τόσο κερδοφόρο όσο θα ήθελε η Intel.