Η υποχώρηση των τιμών ενέργειας έριξε κατά 34% τα κέρδη της Shell

Η υποχώρηση των τιμών ενέργειας έριξε κατά 34% τα κέρδη της Shell
18 July 2023, North Rhine-Westphalia, Weilerswist: Logo, lettering of the mineral oil and natural gas company SHELL at a gas station Photo: Horst Galuschka/dpa (Photo by Horst Galuschka / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Οι κορυφαίες ενεργειακές εταιρείες της Δύσης είδαν τα κέρδη τους να μειώνονται απότομα σε σχέση με πέρυσι.

Σημαντική πτώση στα κέρδη της ανακοίνωσε η Shell για το τρίτο τρίμηνο του 2023, καθώς η κάμψη στις ενεργειακές τιμές επηρέασε αρνητικά τον βρετανικό κολοσσό.

Τα κέρδη της εταιρείας ανήλθαν σε 6,2 δισ. δολάρια, μειωμένα κατά 34% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022.

Η Shell ανακοίνωσε επίσης πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 3,5 δισ. δολαρίων τους επόμενους τρεις μήνες, από 2,7 δισ. δολάρια το προηγούμενο τρίμηνο, και διατήρησε το μέρισμά της αμετάβλητο στα 0,331 δολάρια ανά μετοχή.

Τα αποτελέσματα της Shell ολοκληρώνουν τα κέρδη του τρίτου τριμήνου για τις κορυφαίες ενεργειακές εταιρείες της Δύσης, οι οποίες είδαν τα κέρδη τους να μειώνονται απότομα σε σχέση με πέρυσι, καθώς οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου ψυχράνθηκαν μετά από ράλι στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε αντίθεση με την ανταγωνίστρια BP, της οποίας τα αποτελέσματα εμπορίας φυσικού αερίου επιβάρυναν τα τριμηνιαία κέρδη, η Shell δήλωσε ότι τα κέρδη της υποστηρίχθηκαν από τα «ευνοϊκά» αποτελέσματα της εμπορίας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), τα οποία ήταν υψηλότερα σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο.

Ωστόσο, τα κέρδη της επλήγησαν και πάλι από τη χαμηλότερη παραγωγή του εμβληματικού της τμήματος LNG, το οποίο μαστίζεται από λειτουργικά προβλήματα τα τελευταία χρόνια, ιδίως στην πλωτή μονάδα παραγωγής LNG Prelude στα ανοικτά των ακτών της Αυστραλίας.

Η παραγωγή στο τμήμα Integrated Gas μειώθηκε κατά 9% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο λόγω της συντήρησης στο Prelude, καθώς και σε εγκαταστάσεις στο Τρινιντάντ και Τομπάγκο και στο Κατάρ, ανέφερε η εταιρεία.

Ο όγκος υγροποίησης LNG μειώθηκε κατά 4%, κυρίως λόγω της μεγαλύτερης συντήρησης στο Prelude.

Ωστόσο, η παραγωγή στον τομέα Upstream αυξήθηκε κατά 3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο σε 1,75 εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου ανά ημέρα.

«Η Shell πέτυχε ένα ακόμη τρίμηνο με ισχυρές λειτουργικές και οικονομικές επιδόσεις» ανέφερε σε δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος, Γουέλ Σάβαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com