Οι κατασκευαστές τσιπ επιταχύνουν την παραγωγή κάνοντας υποχωρήσεις στη διασφάλιση ποιότητας

Οι κατασκευαστές τσιπ επιταχύνουν την παραγωγή κάνοντας υποχωρήσεις στη διασφάλιση ποιότητας
Giant micro-chip on a computer motherboard. Photo: AFP
Καθώς η κρίση των ημιαγωγών μπαίνει στο δεύτερο έτος της.

του Christiann Hetzner

Οι κατασκευαστές ημιαγωγών καταφεύγουν σε ολοένα και πιο απελπισμένα μέτρα για να ανταποκριθούν στην αδηφάγα ζήτηση των καταναλωτών καθώς η κρίση στους ημιαγωγούς μπαίνει στο δεύτερο έτος. Αυτό περιλαμβάνει υποχωρήσεις στους ελέγχους διασφάλισης ποιότητας και την παραλαβή δυνητικά ελαττωματικού εξοπλισμού εβδομάδες νωρίτερα για να μεγιστοποιήσουν την παραγωγή.

Οι αιτίες της έλλειψης, που μπαίνει τώρα στο δεύτερο έτος της, δημιουργήθηκαν στο δεύτερο εξάμηνο του 2020, όταν μια ανάκαμψη που τροφοδοτήθηκε από κρατικές ενισχύσεις σε όλο τον κόσμο οδήγησε τους καταναλωτές να αγοράσουν τα πάντα, από επιβατικά αυτοκίνητα μέχρι Sony PlayStations.

Η προσφορά προηγμένων τσιπ είναι σε γενικές γραμμές άκαμπτη λόγω της περίπλοκης διαδικασίας παραγωγής: Μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να δημιουργηθούν νέες παρτίδες ημιαγωγών από το μηδέν, καθιστώντας δύσκολη τη διατήρηση του ρυθμού παραγωγής όταν η ζήτηση είναι τόσο ασταθής.

Τώρα, ο κορυφαίος προμηθευτής στον κόσμο της βιομηχανίας ημιαγωγών λέει ότι οι πελάτες του αρχίζουν να κάνουν υποχωρήσεις στη διαδικασία παραγωγής τους, αποκλίνοντας από το συνηθισμένο πρωτόκολλο δοκιμών διασφάλισης ποιότητας στις οποίες υποβάλλουν τον εξοπλισμό ημιαγωγών για να εξοικονομήσουν πολύτιμο χρόνο και χρήμα – ακόμα κι αν υπάρχει κίνδυνος προβλημάτων που θα προκύψουν αργότερα.

«Οι πελάτες μας έχουν μεγάλη ανάγκη από επιπλέον ποσότητες», δήλωσε ο Peter Wennink, διευθύνων σύμβουλος της ASML Holdings μετά τα ετήσια αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη. «Νομίζω ότι είναι πρωτοφανές. Δεν το έχω ξαναδεί αυτό».

Οι παγκόσμιες πωλήσεις ημιαγωγών σήμερα ανθούν, σύμφωνα με την Ένωση του Κλάδου Ημιαγωγών. Οι σωρευτικές αποστολές κατά τους πρώτους 11 μήνες του περασμένου έτους έφτασαν τα 1,05 τρισεκατομμύρια κομμάτια, σημειώνοντας ήδη ένα νέο ετήσιο ρεκόρ, ενώ απομένει ακόμη να καταγραφεί ένας μήνας πωλήσεων. Η συνολική αξία των ημιαγωγών που πωλήθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της SIA, ήταν οριακά κάτω από τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια τον Νοέμβριο.

Παρόλο που αυτό αντιπροσωπεύει ήδη αύξηση 24% σε ετήσια βάση σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2020, στην πραγματικότητα απαιτούνται πολύ περισσότερα τσιπ για να διατηρηθεί ο καταιγιστικός ρυθμός της παγκόσμιας ανάπτυξης. Την Τετάρτη, η Toyota, μία από τις λίγες αυτοκινητοβιομηχανίες που αντιμετώπισε καλύτερα την έλλειψη, προειδοποίησε ότι εμπορεύματα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων δεν θα κατασκευαστούν όπως είχε προγραμματιστεί, αφότου η έλλειψη ημιαγωγών την ανάγκασε να μειώσει τα σχέδια παραγωγής της για τον Φεβρουάριο.

Ωστόσο, η κατασκευή ενός μικροτσίπ είναι πολύ πιο δύσκολη από την κατασκευή ενός Toyota. Οι ημιαγωγοί κατασκευάζονται σε τεράστια εργοστάσια που κοστίζουν στις εταιρείες δισεκατομμύρια δολάρια σε αρχικό κεφάλαιο και χρειάζονται χρόνια για να κατασκευαστούν.

Η Ευρώπη εξαρτάται από την Ασία για την προμήθεια ημιαγωγών – και ειδικότερα από την Ταϊβάν.

Για να μετριάσει αυτή τη στρατηγική αδυναμία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε την Πέμπτη ότι θα παρουσιάσει μια νομοθεσία για τα τσιπ για το μπλοκ των 27 μελών της ΕΕ τον Φεβρουάριο. Οι πέντε στρατηγικοί πυλώνες της, συμπεριλαμβανομένης της χαλάρωσης των κατά τα άλλα αυστηρών κανόνων γύρω από τις κρατικές επιδοτήσεις, έχουν σχεδιαστεί για να αυξήσουν το μερίδιο των τσιπ που κατασκευάζονται στην Ευρώπη από το 10% στο 20% της παγκόσμιας προσφοράς μέχρι το 2030.

«Λάβετε υπόψη ότι η ίδια η παγκόσμια παραγωγή θα διπλασιαστεί (μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας)», δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ Ursula von der Leyen στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ την Πέμπτη. Προκειμένου να αυξήσει το μερίδιό της στην αγορά «αυτό σημαίνει τετραπλασιασμό της σημερινής ευρωπαϊκής παραγωγής».