Η Κίνα προκαλεί πονοκέφαλο στον νέο «βασιλιά» της αγοράς αυτοκινήτων

Η Κίνα προκαλεί πονοκέφαλο στον νέο «βασιλιά» της αγοράς αυτοκινήτων
Photo:

Η Volkswagen βλέπει τις πωλήσεις της στη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου να υποχωρούν.

Η γερμανική Volkswagen κάθεται πια στον «θρόνο» της κορυφαίας σε πωλήσεις αυτοκινητοβιομηχανίας του κόσμου, χάρις στα 5,04 εκατομμύρια πωλήσεις αυτοκινήτων το πρώτο μισό του 2015. Οι επικεφαλής της, όμως, δεν έχουν ιδιαίτερο χρόνο για πανηγυρισμούς. Διότι τα νέα από την μεγαλύτερη αγορά του κόσμου δεν είναι και τόσο ευχάριστα.

Οι πωλήσεις της γερμανικής εταιρείας στην Κίνα έφτασαν το πρώτο μισό του 2015 στα 1,7 εκατομμύρια αυτοκίνητα. Ο αριθμός μπορεί να είναι υψηλότερος σε σχέση με τις πωλήσεις αυτοκινήτων της εταιρείας στην δυτική Ευρώπη, αλλά είναι ταυτόχρονα μικρότερος κατά 4% σε σχέση με τις πωλήσεις το αντίστοιχο διάστημα του 2014.

Η κατάσταση που φαίνεται να εξελίσσεται με την κινεζική αγορά οδήγησε τον όμιλο να μειώσει τις προβλέψεις του για το σύνολο του έτους και να προειδοποιήσει για ένα «αυξανόμενα δύσκολο αγοραστικό περιβάλλον». Έτσι, ενώ οι αρχικές του προβλέψεις έκαναν λόγο για αύξηση των πωλήσεων σε σχέση με τις 10,1 εκατομμύρια πωλήσεις, τον αριθμό-ρεκόρ του 2014, οι νέες του προβλέψεις τοποθετούν το στόχο στα ίδια με τα περσινά επίπεδα.

Ο ρυθμός ανάπτυξης στην αγορά ιδιωτικών αυτοκινήτων της Κίνας υποχώρησε το πρώτο μισό  του έτους. Τον Ιούνιο, μάλιστα, πέρασε σε αρνητικό πρόσημο. Ανάλογη υποχώρηση παρατηρήθηκε και στην αγορά φορτηγών αυτοκινήτων.

Οι προβλέψεις της Κίνας πως ο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της το δεύτερο τρίμηνο θα κυμανθεί στο 7% μπορεί να επιβεβαιώθηκαν, αλλά η κατάρρευση που παρατηρήθηκε στα χρηματιστήρια της χώρας αύξησαν το φόβο πως η πορεία του θα επιταχυνθεί αν δεν το κράτος δεν προχωρήσει σε νέες περικοπές των επιτοκίων και νέα κίνητρα.

Και ενώ η Κίνα μπορεί να μοιάζει να προκαλεί τον μεγαλύτερο προβληματισμό στην Volkswagen, δεν είναι η μόνη περιοχή του πλανήτη στην οποία αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα. Οι πωλήσεις στην Ρωσία μειώθηκαν κατά 39% ενώ στη Βραζιλία υποχώρησαν κατά 26%.

Οι αυξημένες πωλήσεις σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική μπορεί να οδήγησαν τα έσοδα του ομίλου σε αύξηση 10% (109 δισεκατομμύρια ευρώ), αλλά δεν καθησύχασαν τους επενδυτές. Έτσι, μια μέρα μετά την ανάδειξή του ως κυρίαρχος της παγκόσμιας αγοράς αυτοκινήτων, ο νέος «βασιλιάς» είδε τις μετοχές του να υποχωρούν κατά 2% στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.