Η Κρυστάλλινη Σφαίρα του Fortune για το 2021: Προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές

Η Κρυστάλλινη Σφαίρα του Fortune για το 2021: Προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές
pexels
Το 2021, θα αντιμετωπίσουμε προκλήσεις τόσο γνωστές όσο και απρόβλεπτες - αλλά θα δούμε επίσης λάμψεις αναζωογόνησης καθώς ο κόσμος αρχίζει να λειτουργεί κανονικά μετά τα lockdown. Ακολουθούν οι προβλέψεις του Fortune για την ερχόμενη χρονιά.

Αν νομίζετε ότι το 2020 ήταν μια απρόβλεπτη χρονιά, μάλλον δεν δίνατε προσοχή στις προειδοποιήσεις. Για πάνω από μια δεκαετία, οι επιδημιολόγοι προειδοποιούσαν ότι μια πανδημία σε εκατό χρόνια θα μπορούσε να καταστρέψει τον πλανήτη και ότι ακόμη και τα πιο προηγμένα έθνη δεν ήταν προετοιμασμένα για τις επιπτώσεις. Το 2021, θα αντιμετωπίσουμε προκλήσεις τόσο γνωστές όσο και απρόβλεπτες – αλλά θα δούμε επίσης λάμψεις αναζωογόνησης καθώς ο κόσμος αρχίζει να λειτουργεί κανονικά μετά τα lockdown. Ακολουθούν οι προβλέψεις του Fortune για την ερχόμενη χρονιά.

Αγορές: Η Γουόλ Στριτ και η πραγματικότητα παραμένουν προβληματικές

Οι επιχειρήσεις στις ΗΠΑ θα ευδοκιμήσουν το 2021, αλλά η καλή τύχη δεν θα κατανεμηθεί ομοιόμορφα.

Οι εταιρικοί φόροι παραμένουν χαμηλοί

Μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου, πολλοί προγνωστικοί χρηματιστηριακοί δείκτες είδαν με ικανοποίηση την πιθανότητα ενός διχοτομημένου Κογκρέσου των ΗΠΑ. Αυτό συμβαίνει επειδή οι αγορές τείνουν να αποδίδουν καλύτερα όταν το Καπιτώλιο είναι διχασμένο, καθώς αυτό αποκλείει τις ανατρεπτικές πολιτικές που απειλούν τις επιχειρήσεις ως συνήθως. Το 2021, μια πιθανή Γερουσία ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους, ή ακόμη και μια Γερουσία πενήντα-πενήντα, βάζει τέλος σε οποιαδήποτε σχέδια της κυβέρνησης Μπάιντεν να αντιστρέψει τις φορολογικές περικοπές του Τραμπ. Αυτό θα είναι καλό για τα εταιρικά κέρδη, τα οποία είναι επίσης έτοιμα για μια μεγάλη ανάκαμψη όταν τελειώσει η πανδημία.

Ο κλάδος της κρουαζιέρας εξοκείλει

Αρκετοί μικροί πάροχοι κρουαζιέρας έχουν καταστραφεί από τότε που η πανδημία «κλείδωσε» ουσιαστικά τον κλάδο τον Μάρτιο. Οι μεγαλύτεροι όμιλοι κρουαζιερόπλοιων του κόσμου – Carnival, Royal Caribbean και Norwegian- παρέμειναν ζωντανοί πουλώντας πλοία για σκραπ και συνάπτοντας νέα δάνεια. Λένε ότι έχουν αρκετή ρευστότητα για να επιβιώσουν αρκετούς μήνες από τη σχεδόν ολοκληρωτική διακοπή λειτουργίας. Αλλά ξοδεύουν επίσης σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια συνολικά κάθε μήνα μόνο για να παραμείνουν στη ζωή – και αναμένουν το κόστος να αυξηθεί μόλις μπορέσουν να επιστρέψουν τα πλοία τους σε δράση σε όλο τον κόσμο.

2 εκατομμύρια γυναίκες έχασαν τη δουλειά τους στις ΗΠΑ

Με τις απώλειες θέσεων εργασίας που έχουν επηρεάσει δυσανάλογα τις μαύρες και  ισπανόφωνες γυναίκες, και τις επιβαρύνσεις της παιδικής μέριμνας που έχουν επηρεάσει πολύ περισσότερο τις μητέρες από ό,τι τους πατέρες, σχεδόν 2,2 εκατομμύρια γυναίκες σταμάτησαν να εργάζονται ή να αναζητούν εργασία μεταξύ Φεβρουαρίου και Οκτωβρίου. Θα χρειαστούν χρόνια για να επιστρέψουν πλήρως αυτές οι γυναίκες στην εργασία, και ακόμη και τότε θα αντιμετωπίσουν χαμηλούς μισθούς και απώλειες ευκαιριών.

Πηγή: Fortune