Η πανδημία δεν σκότωσε την παγκοσμιοποίηση

Η πανδημία δεν σκότωσε την παγκοσμιοποίηση
To νέο Fortune κυκλοφορεί αυτή την Τρίτη 28 Δεκεμβρίου!Παραδοσιακά, το τέλος του χρόνου είναι περίοδος απολογισμού. Για εμάς στο Fortune, συμπίπτει με την ετήσια έκδοση Global 500 στην Ελλάδα και περιλαμβάνει τρεις εμβληματικές λίστες που χαρτογραφούν την παγκόσμια και εγχώρια επιχειρηματική κοινότητα. Μαζί μια extra έκδοση αφιερωμένη στο CEO Initiative Forum 2021.

Αν δει κανείς προσεκτικά όλες τις λίστες που καταρτίζουµε, θα διαπιστώσει ότι είναι «συγκοινωνούντα δοχεία». Από την Change the World και τις Most Admired Companies µέχρι τους 40 under 40, τις Most Powerful Women και τις Best in Business, οι εταιρείες που αναδεικνύονται είναι οργανισµοί που έχουν συµπεριλάβει στη στρατηγική τους την επιδίωξη του κέρδους µε σεβασµό στον καπιταλισµό των ενδιαφερόµενων µερών και η ηγεσία τους επιδιώκει να συνδυάζει το επιχειρηµατική επιτυχία µε τη δηµιουργία αξίας για την κοινωνία. Η δεξαµενή από την οποία προέρχονται είναι η λίστα µε τις Μεγαλύτερες Επιχειρήσεις, βάσει κύκλου εργασιών, στην Ελλάδα.

Οι 100 πρωταγωνιστές της ελληνικής οικονοµίας φέτος αποτυπώνονται στο αφιέρωµα (σελ 131) µε τα by the numbers στοιχεία και τους παράγοντες ανά κλάδο που επηρέασαν τις οικονοµικές τους επιδόσεις. Το 2020 εµφανίζονται 16 newcomers, ο ελάχιστος κύκλος εργασιών ανέρχεται στα 184,50 εκατ. ευρώ, η πρώτη τριάδα παραµένει στις ίδιες θέσεις κατάταξης σε σχέση µε το 2019 (Motor Oil, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ), ενώ στην 4η θέση ανέβηκε η εταιρεία Σκλαβενίτης. Όµως η απόλυτη ίσως βαθµολογία για την επιχειρηµατική επιτυχία αποτυπώνεται στην ετήσια κατάταξη του Global 500, που φέτος είναι µια έκθεση προόδου για τον εταιρικό µετασχηµατισµό. Παρά τις ζοφερές προβλέψεις περί του αντιθέτου, η Global 500 είναι απόδειξη ότι η πανδηµία δεν σκότωσε την παγκοσµιοποίηση, αλλά ήταν καταλύτης για ριζικές αλλαγές που θα έχουν µακροπρόθεσµες επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις σε όλο τον κόσµο.

 

 

Φέτος, το Fortune 100 συνοδεύεται από µια ειδική έκδοση, για την οποία είµαστε περήφανοι. Είναι το CEO Initiative Book, στο οποίο οι στρατηγικοί partners της πρωτοβουλίας CEO Initiative καταθέτουν τη φιλοσοφία και τις δράσεις του οργανισµού τους για τις παγκόσµιες προκλήσεις, συµβάλλοντας στην ευκαιρία της Ελλάδας να αλλάξει προς το καλύτερο. Το διπλό αυτό τεύχος είµαι βέβαιη ότι θα σας κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον µέσα από την ανθρωποκεντρική του προσέγγιση.

Οι επιχειρήσεις είναι οι άνθρωποί τους. Και στις επιχειρήσεις που καινοτοµούν και διακρίνονται, οι επικεφαλής είναι άνθρωποι ανοιχτοί στις προκλήσεις, αντιλαµβάνονται τις ευκαιρίες, διαισθάνονται τις αλλαγές που επέρχονται, έχουν προσωπικότητα, ταλέντο, συναισθηµατική νοηµοσύνη.

Και για να ευλογήσουµε τα γένια µας, το 2021 το Fortune αναδείχθηκε ως ένα από τα κορυφαία superbrands. Από έναν κατάλογο περίπου 1.500 υποψήφιων εταιρικών επωνυµιών αναδείχθηκαν 250 που αναγνωρίζονται ως Εταιρικά Superbrands Greece 2021-22, τη σφραγίδα αριστείας µε το µεγαλύτερο κύρος παγκοσµίως. Η διάκριση αυτή είναι το αποτέλεσµα ψηφοφορίας αφενός της Κριτικής Επιτροπής Εµπειρογνωµόνων του Θεσµού των Superbrands και αφετέρου του καταναλωτικού κοινού που βαθµολόγησε όλες τις εταιρείες κατά τη διενέργεια Έρευνας Κοινής Γνώµης που διεξήγαγε η εταιρεία Marc. Είναι όµως και το αποτέλεσµα της δουλειάς της οµάδας του Fortune, που µε εγκυρότητα, συνέχεια και συνέπεια φέρνει σταθερά στο προσκήνιο τους ανθρώπους, τις εταιρείες, τις ιδέες και τις ευκαιρίες που κάνουν τη διαφορά, σε έναν διαρκώς µεταβαλλόµενο κόσµο. Ευχόµαστε µόνο διακρίσεις να συνοδεύουν και τους στρατηγικούς µας συνεργάτες και εµάς, στα χρόνια που έρχονται, και «όλοι µαζί» να χτίζουµε το αύριο που µας αξίζει. Καλή µας χρονιά!

*To περιοδικό Fortune κυκλοφορεί την Τρίτη 28 Δεκεμβρίου σε όλα τα περίπτερα.