Η ποδοσφαιρική ομάδα της Μπαρτσελόνα θα εκδώσει νοσταλγικά NFTs

Η ποδοσφαιρική ομάδα της Μπαρτσελόνα θα εκδώσει νοσταλγικά NFTs
epa08277255 FC Barcelona's Lionel Messi (R) celebrates with teammates after scoring the 1-0 lead from the penalty spot during the Spanish La Liga soccer match between FC Barcelona and Real Sociedad at Nou Camp stadium in Barcelona, Spain, 07 March 2020. EPA/TONI ALBIR Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Του Jeremy Kahn  

Η FC Barcelona, μία από τις πιο ιστορικές ομάδες επαγγελματικού ποδοσφαίρου στην Ευρώπη, σχεδιάζει να λανσάρει μια σειρά ψηφιακών μάρκων που συνδέονται με μερικές από τις πιο διάσημες στιγμές του παρελθόντος της.

Τα non-fungible tokens (NFTs), καθένα από τα οποία θα εμφανίζει ένα σύντομο βίντεο κλιπ ή μια ακίνητη εικόνα από ένα βασικό επεισόδιο της 122χρονης ιστορίας του ποδοσφαιρικού συλλόγου, θα υποστηρίζονται από το ίδιο σύστημα ψηφιακού ledger που τροφοδοτεί το κρυπτονόμισμα Ethereum. Θα είναι διαθέσιμα προς πώληση στην ισραηλινή πλατφόρμα NFT Ownix, η οποία ιδρύθηκε νωρίτερα φέτος.

Τα NFTs έχουν αυξηθεί ραγδαία σε δημοτικότητα τους τελευταίους 24 μήνες, καθώς τόσο συλλέκτες όσο και κερδοσκόποι έχουν εισρεύσει στην εκκολαπτόμενη αγορά. Ορισμένες αθλητικές ομάδες και πρωταθλήματα των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του National Basketball Association, έχουν λανσάρει NFTs, τα οποία συνδυάζουν πτυχές των παλιομοδίτικων καρτών ανταλλαγής με τον «πυρετό» του 21ου αιώνα για το εμπόριο κρυπτονομισμάτων.

«Ο σύλλογος αναζητά συνεχώς νέους τρόπους για να συνδεθεί με τους οπαδούς του και πιστεύουμε ότι η δημιουργία αυτών των NFTs είναι μια μοναδική ευκαιρία να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε και να εδραιώνουμε το εμπορικό σήμα της Barca, αποτυπώνοντας μοναδικές στιγμές που έχουν κάνει τους οπαδούς της Barca να ονειρεύονται και την FC Barcelona να είναι ένας γνωστός σύλλογος σε κάθε επίπεδο», ανέφερε σε δήλωσή του ο Joan Laporta, πρόεδρος του συλλόγου.

Αν και η Μπαρτσελόνα σημείωσε στο δελτίο τύπου της ότι ήταν ο «πρώτος μεγάλος ποδοσφαιρικός σύλλογος που εγκαινίασε» ένα NFT συνδεδεμένο ειδικά με στιγμές από ολόκληρη την ιστορία της, ο σύλλογος άργησε να μπει στο …πάρτι. Υπάρχουν ήδη περισσότερες από δύο ντουζίνες ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές ομάδες με ψηφιακά tokens. Αποδείχθηκαν ιδιαίτερα δημοφιλή στους συλλόγους που επεδίωξαν να δημιουργήσουν έσοδα και να παραμείνουν συνδεδεμένοι με τους οπαδούς κατά τη διάρκεια των lockdown της COVID-19 που εμπόδισαν τους οπαδούς να παρακολουθήσουν τους αγώνες.

Μάλιστα, ένα από τα μεγαλύτερα πρώην αστέρια της Μπαρτσελόνα, ο Λιονέλ Μέσι, ο οποίος εξέπληξε τους οπαδούς νωρίτερα φέτος όταν ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει τον σύλλογο για να παίξει σε μια κορυφαία ομάδα του Παρισιού, έχει ήδη το δικό του επιτυχημένο NFT.

Και η ίδια η Μπαρτσελόνα έχει ένα διαφορετικό ψηφιακό token, διαθέσιμο στην πλατφόρμα Socios.com NFT, το οποίο ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2020. Και τα 600.000 από αυτά τα κουπόνια αποκτήθηκαν από το κοινό για το συνολικό ποσό των 1,2 εκατομμυρίων ευρώ, μέσα σε λίγες ώρες αφότου διατέθηκαν. Η πλατφόρμα της Socios χρησιμοποιεί τη δική της τεχνολογία blockchain, την οποία αποκαλεί Chiliz, αντί του μεγαλύτερου δικτύου Ethereum.

Ίσως η Μπαρτσελόνα να είναι τόσο πρόθυμη να δημιουργήσει αυτή τη νέα ψηφιακή μάρκα που είναι εμποτισμένη με νοσταλγία επειδή το σημερινό της παιχνίδι δεν έχει ενθουσιάσει σχεδόν καθόλου τους οπαδούς της: Οι κάποτε αιώνιοι πρωταθλητές έχουν κολλήσει αυτή τη στιγμή στην ένατη θέση της ισπανικής LaLiga, με ρεκόρ τέσσερις νίκες, τέσσερις ισοπαλίες και τρεις ήττες.