Η Toyota επενδύει 10 δισ. δολάρια στις ΗΠΑ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η πολιτική πιέσεων του Τραμπ στις αυτοκινητοβιομηχανίες και οι κινήσεις των μεγάλων παιχτών.

Σε επενδύσεις ύψους 10 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ εντός της επόμενης 5ετίας θα προχωρήσει η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Toyota, όπως ανακοίνωσε την Δευτέρα ο επικεφαλής της της Toyota North America, Τζιμ Λεντζ.

Ο κ. Λεντζ υποστήριξε ότι η απόφαση της εταιρείας δεν σχετίζεται με τις ξεκάθαρες απειλές που εξαπέλυσε εναντίον της ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αλλά ότι αποτελεί υλοποίηση ενός στρατηγικού σχεδίου επέκτασης στις αγορές της Β. Αμερικής. Το ποσό των 10 δισ. δολαρίων θα «διοχετευθούν» στα νέα κεντρικά γραφεία της Toyota στο Τέξας, αλλά και στη αναβάθμιση των εργοστασίων που διαθέτει στις ΗΠΑ.

Μπορεί η Toyota και άλλες βιομηχανίες να αναφέρουν ότι οι αποφάσεις τους δεν σχετίζονται με την πολιτική του Τραμπ, όμως ήδη κάποιες από τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις στο Μεξικό – χώρα ανταγωνιστή λόγω του χαμηλού κόστους- έχουν αρχίσει να «παγώνουν».

Οι αποφάσεις του νέου Αμερικανού προέδρου αποτέλεσαν και το κεντρικό θέμα συζήτησης στο ετήσια έκθεση αυτοκινήτου, στην οποία εταιρείες όπως η General Motors, η Honda και η Daimler έσπευσαν να αναδείξουν τις επενδύσεις τους στις ΗΠΑ.

Έτσι η Honda ανακοίνωσε ότι θα κατασκευάσει το νέο της υβριδικό μοντέλο στα εργοστάσιά της στις ΗΠΑ, ενώ θα αυξήσει τις επενδύσεις της στη Τζώρτζια.

H γερμανική Daimler ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει ακόμα 1,3 δισ. δολάρια στη μονάδα παραγωγής των σπορ μοντέλων της στην Αλαμπάμα.

Η Volkswagen AG επίσης ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 7 δισ. δολάρια στις ΗΠΑ μέχρι το 2019.

Διαβάστε σχετικά:

Τα αμερικανικά μεγαθήρια που έχει βάλει στο στόχαστρο ο Ντόναλντ Τραμπ