Η Volkswagen αρχίζει να πληρώνει: Δικαστής επικύρωσε τον διακανονισμό των 14,7 δισ. δολαρίων

Η Volkswagen αρχίζει να πληρώνει: Δικαστής επικύρωσε τον διακανονισμό των 14,7 δισ. δολαρίων
Volkswagen and Audi hood masks are seen in Jelah, Bosnia and Herzegovina, in this September 29, 2015 picture illustration. Volkswagen said on Tuesday it will repair up to 11 million vehicles and overhaul its namesake brand following the scandal over its rigging of emissions tests. The German carmaker said previously about 11 million vehicles were fitted with software capable of cheating emissions tests, including 5 million at its VW brand, 2.1 million at luxury brand Audi, 1.2 million at Skoda and 1.8 million light commercial vehicles. Refitting 11 million cars would be among the biggest recalls in history by a single automaker. REUTERS/Dado Ruvic - RTS2BSO

Ικανοποιημένη και απόλυτα επικεντρωμένη στην άμεση διεκπεραίωση της συμφωνίας, δηλώνει η εταιρεία.

Έναν από τους μεγαλύτερους διακανονισμούς στην ιστορία ενέκρινε την Τρίτη Αμερικανός δικαστής. Η υπόθεση αφορά τις αποζημιώσεις της Volkswagen μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου με την αλλοίωση των μετρήσεων εκπομπών ρύπων μέσω παράνομου λογισμικού, με την εταιρεία να δεσμεύεται ότι από τα μέσα Νοεμβρίου θα ξεκινήσει να επαναγοράζει τα πειραγμένα οχήματα.

Ο δικαστής του Σαν Φρανσίσκο, Charles Breyer, έβαλε την υπογραφή του στη συμφωνία των ομοσπονδιακών αρχών, των αρχών της Καλιφόρνια και των ιδιοκτητών 475.000 πετρελαιοκίνητων οχημάτων της VW με τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, έναν σχεδόν χρόνο μετά τη γνωστοποίηση του σκανδάλου.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο η VW παραδέχτηκε ότι είχε εγκατασταθεί παράνομο λογισμικό στα οχήματα της, κάνοντας τα να περνούν τα περιβαλλοντικά τεστ καθώς έβγαζαν ψεύτικες μετρήσεις ρύπων.

Όπως είπε ο CEO της γερμανικής εταιρείας, Matthias Mueller, σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο, η έγκριση του Αμερικανού δικαστή ήταν «ένα ορόσημο για εμάς στο δρόμο για να καθαρίσουμε μια και καλή το πρόβλημα που προκλήθηκε πριν από λίγο καιρό». Ο πρόεδρος και CEO της Volkswagen Group στις ΗΠΑ, Hinrich Woebcken, δεσμεύτηκε να εκπληρώσει τους όρους «όσο το δυνατόν πιο απρόσκοπτα».

Ο Breyer αντέκρουσε τους ισχυρισμούς ορισμένων ιδιοκτητών ότι τα χρήματα που τους προσφέρονται είναι λιγότερα από όσα περίμεναν. Σύμφωνα με τον διακανονισμό, κάθε ένας θα λάβει το ποσό της αξίας του οχήματος «προ σκανδάλου», καθώς κι ένα επιπλέον ποσό μεταξύ 5.100 – 10.000 δολαρίων.

Η VW συμφώνησε να πληρώσει συνολικά 10,033 δισ. δολάρια στους ιδιοκτήτες πειραγμένων οχημάτων για την επαναγορά τους, καθώς και 4,7 δισ. δολάρια σε προγράμματα αντιστάθμισης των καθ’ υπέρβαση εκπομπών και προώθησης της τάσης για καθαρότερα και πιο φιλικά προς το περιβάλλον οχήματα.

Ο συγκεκριμένος διακανονισμός αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες συμφωνίες παγκοσμίως αναφορικά με τον τελικό λογαριασμό που καλείται να πληρώσει η εταιρεία, και την κορυφαία όσον αφορά το χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Συνολικά η VW θα αναγκαστεί να βγάλει από τα ταμεία της περίπου 16,5 δισ. δολάρια, εάν συμπεριληφθούν και οι αποζημιώσεις στους διανομείς, τις πολιτείες, και τους δικηγόρους των ιδιοκτητών.

Η συμφωνία αυτή καλύπτει τα 2 λίτρων πετρελαιοκίνητα Beetle, Golf, Jetta, Passat και Audi A3 από το 2009 ως το 2015. Μάλιστα η εταιρεία όλο αυτό το διάστημα προσέλαβε 900 άτομα με αποκλειστική αρμοδιότητα την ενασχόλησή τους με τη διαδικασία επαναγορών.