Η Volkswagen μπαίνει στο παιχνίδι των μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα

Η Volkswagen μπαίνει στο παιχνίδι των μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα

Οι στόχοι …εξηλεκτρισμού της Volkswagen δεν περιλαμβάνουν απλώς την παραγωγή εκατομμυρίων αυτοκινήτων.

του David Meyer

Οι στόχοι …εξηλεκτρισμού της Volkswagen δεν περιλαμβάνουν απλώς την παραγωγή εκατομμυρίων αυτοκινήτων. Ο γερμανικός γίγαντας μπαίνει πλέον και στο παιχνίδι των μπαταριών.

Την Παρασκευή, η VW προέβη σε δύο σημαντικές ανακοινώσεις. Καταρχήν, το τμήμα Εξαρτημάτων Ομίλου – ο προμηθευτής εξαρτημάτων που αυτονομήθηκε ως εταιρική οντότητα νωρίτερα τον Γενάρη – θα αναλάβει «την ευθύνη για τις μπαταρίες απ’ την αρχή μέχρι το τέλος, από την ανάπτυξη των κυψελών μέχρι την ανακύκλωση».

Αυτή είναι μια πραγματικά κρίσιμη είδηση, καθώς η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία δεν διαθέτει ούτε έναν μεγάλο κατασκευαστή μπαταριών, γεγονός που την έχει αφήσει στο έλεος των προμηθευτών από την Ασία. Πριν από μερικούς μήνες, η γερμανική κυβέρνηση έβαλε στην άκρη πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια για να υποστηρίξει την εγχώρια παραγωγή κυψελών μπαταριών, και πληθαίνουν οι φήμες ότι θα σχηματιστεί μια γερμανική κοινοπραξία που θα περιλαμβάνει τη Volkswagen.

Επιπλέον, η VW ανακοίνωσε πριν μερικές μέρες ότι πρόκειται να επενδύσει σε μία νεοφυή επιχείρηση με έδρα στην Καλιφόρνια, με την επωνυμία Forge Nano, η οποία στόχο έχει τη βελτίωση της αποδοτικότητας των κυψελών μπαταριών.

«Χάρη στο παραγωγικό βάθος μας και την ισχύ των προϊόντων μας, μπορούμε να σταθούμε απέναντι στους καλύτερους ανταγωνιστές μας. Βελτιώνουμε το προφίλ μας στον χώρο της ηλεκτροκίνησης» είπε ο πρόεδρος του τμήματος, Thomas Schmall, την Παρασκευή.

Η άλλη μεγάλη ανακοίνωση της VW είναι ότι το Τμήμα Εξαρτημάτων θα αρχίσει από την επόμενη χρονιά να κατασκευάζει σταθμούς ταχείας φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα. Οι σταθμοί θα «βασίζονται στην αρχή ενός φορητού φορτιστή» και θα μπορούν να φορτίζουν έως και τέσσερα αυτοκίνητα ταυτόχρονα.

Το σχέδιο είναι οι σταθμοί να επαναχρησιμοποιούν μπαταρίες από ηλεκτρικά αυτοκίνητα Volkswagen, οι οποίες θα έχουν χάσει ένα μεγάλο μέρος της χωρητικότητάς τους για να επιτελέσουν αυτή τη λειτουργία.

Οι σταθμοί φόρτισης θα κατασκευάζονται στο εργοστάσιο της VW στο Αννόβερο, το οποίο σήμερα παράγει εναλλάκτες θερμότητας για παραδοσιακά αυτοκίνητα – αυτοκίνητα που η VW θα πάψει να κατασκευάζει το 2026. Η μετάβαση αυτή «θα συμβάλλει στην προστασία της απασχόλησης» ανέφερε η εταιρεία.