Ύφεση 7,7% προβλέπει για το β’ εξάμηνο το ΚΕΠΕ

Ύφεση 7,7% προβλέπει για το β’ εξάμηνο το ΚΕΠΕ
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σημαντικές αβεβαιότητες δημιουργούν, όμως, η αδυναμία πρόβλεψης της διάρκειας της πανδημίας και η δυσκολία ποσοτικοποίησης της επίδρασης από τα εκτεταμένα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας και θωράκισης της οικονομίας.

Μέσο ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ για το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και μέσο ετήσιος ρυθμός μεταβολής για το σύνολο του 2020 στο -7,7% και -7,8%, αντίστοιχα προβλέπει το ΚΕΠΕ σύμφωνα με το μοντέλο ανάλυσής του.

Οι προβλέψεις αυτές ενσωματώνουν τα επίσημα δημοσιευμένα (προσωρινά) στοιχεία για τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2020, καθώς και τις εκτιμήσεις των ρυθμών μεταβολής -6,9% και -8,4% για το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο, αντίστοιχα.

Οι συγκεκριμένες προβλέψεις αντανακλούν τη σημαντική επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα, εξαιτίας του σοκ της πανδημίας του Covid-19. Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο του 20202 , το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά -15,2% (σε όρους αλυσωτών δεικτών όγκου), σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.

Τα εν λόγω στοιχεία σηματοδοτούν την έλευση μιας οικονομικής ύφεσης για το σύνολο του 2020, κάτι το οποίο επιβεβαιώνουν και οι παρούσες προβλέψεις. Η τρέχουσα συγκυρία και κατά συνέπεια και οι εκτιμήσεις για την πορεία του ΑΕΠ το 2020 συνοδεύονται από έναν ιδιαίτερα υψηλό βαθμό αβεβαιότητας που δυσχεραίνει συνολικά τη διεξαγωγή βραχυπρόθεσμων προβλέψεων, σημειώνει το ΚΕΠΕ.

Αυτό οφείλεται, πρώτον, στην αδυναμία πρόβλεψης της εξάπλωσης, της έντασης και της διάρκειας της πανδημίας τους επόμενους μήνες σε εγχώριο αλλά και διεθνές επίπεδο και, δεύτερον, στο ότι παραμένει δύσκολη η ποσοτικοποίηση των αντισταθμιστικών επιδράσεων των εκτεταμένων μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας και θωράκισης της οικονομίας.

Η όποια δυσμενέστερη ή ευνοϊκότερη από την προβλεπόμενη εξέλιξη του πραγματικού ΑΕΠ το 2020 είναι σαφώς συνυφασμένη με την εξέλιξη της πανδημίας, αλλά και με μια σειρά παραγόντων όπως: η δυναμική της ζήτησης και της προσφοράς, η εξαγωγική επίδοση της Ελλάδας, οι επενδυτικές και αποταμιευτικές αποφάσεις των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, τα μεγέθη της απασχόλησης και της ανεργίας και κατ’ επέκταση τα εισοδήματα, καθώς και οι χρηματοοικονομικές συνθήκες και τα δημοσιονομικά μεγέθη.

Ταυτόχρονα, είναι συνάρτηση των αντισταθμιστικών επιδράσεων των οικονομικών μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί και θα ληφθούν στο προσεχές χρονικό διάστημα σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο.