Υποχρέωση των τραπεζών η αναφορά δραστηριοτήτων για τις εκπομπές άνθρακα – Αφορά αγορά 74 τρισ. δολαρίων

Υποχρέωση των τραπεζών η αναφορά δραστηριοτήτων για τις εκπομπές άνθρακα – Αφορά αγορά 74 τρισ. δολαρίων
Photo: DALL•E
Η Net-Zero Banking Alliance (NZBA), της οποίας 143 μέλη εποπτεύουν κεφάλαια ύψους 74 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο τραπεζικός συνασπισμός για το κλίμα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, δημοσίευσε την Τετάρτη επικαιροποιημένες οδηγίες για τα μέλη του, οι οποίες απαιτούν από αυτά να γνωστοποιούν περισσότερα στοιχεία σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζουν να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, συμπεριλαμβανομένων για πρώτη φορά εκείνων που προέρχονται από τις δραστηριότητές τους στις κεφαλαιαγορές.

Η Net-Zero Banking Alliance (NZBA), της οποίας 143 μέλη εποπτεύουν κεφάλαια ύψους 74 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε ότι οι κατευθυντήριες γραμμές θα δουν επίσης περισσότερα δεδομένα να αποκαλύπτονται σχετικά με το σχεδιασμό και την υποστήριξη της μετάβασης των πελατών.

Οι κατευθυντήριες γραμμές διατηρούν τη φιλοδοξία μπροστά σε ένα σκληρό πολιτικό σκηνικό συμπεριλαμβανομένης της πίεσης που ασκείται σε ορισμένα μέλη από πολιτικούς των ΗΠΑ που επικαλούνται αντιμονοπωλιακές ανησυχίες.

«Είμαστε ακόμα εδώ στο τραπέζι, διευρύνουμε το πεδίο εφαρμογής, διπλασιάζουμε τον 1,5 βαθμό και δεν απομακρυνόμαστε από αυτόν», δήλωσε ο Ρέμκο Φίσερ, επικεφαλής για το κλίμα στην Πρωτοβουλία Χρηματοδότησης του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ, η οποία ενεργεί ως γραμματεία της NZBA.

Το Reuters αναφέρει πως η Συμφωνία των Ηνωμένων Εθνών για το Παρίσι του 2015 δεσμεύει τις χώρες να περιορίσουν την αύξηση της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας σε επίπεδα πολύ κάτω των 2 βαθμών Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα και να στοχεύσουν στον 1,5 Κελσίου, ένα επίπεδο που, αν ξεπεραστεί, θα μπορούσε να προκαλέσει πολύ πιο σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, λένε οι επιστήμονες.

Ενώ οι κατευθυντήριες γραμμές ενισχύονται με αναφορές στο ότι κάθε τράπεζα θα ενεργεί ανεξάρτητα -δεδομένης της αντίδρασης των ΗΠΑ- αναφέρονται επίσης ρητά σε ένα παγκόσμιο σχέδιο για τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα.

Εκτός από την αναφορά των εκπομπών στις κεφαλαιαγορές, οι οποίες για ορισμένες τράπεζες μπορεί να είναι όσες και αυτές που συνδέονται με τα δάνειά τους, οι τράπεζες θα κληθούν να γνωστοποιήσουν την κάλυψη κάθε στόχου τους ως ποσοστό της έκθεσής τους, για να βοηθήσουν στην επίδειξη του αντίκτυπου.

Οι τράπεζες θα κληθούν επίσης να παρουσιάσουν τις ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί για να υποστηρίξουν με τις ρυθμιστικές αρχές και τους φορείς χάραξης πολιτικής μια καθαρή μηδενική πορεία και περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αξιολογούν τα σχέδια των πελατών τους να κάνουν το ίδιο, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών τραπεζικών πολιτικών.

Παρά τις πιέσεις ορισμένων Ρεπουμπλικανών πολιτικών στις ΗΠΑ σχετικά με τη συμμετοχή των τραπεζών σε συνασπισμούς που σχετίζονται με το κλίμα, η Σάρα Κέμμιτ, επικεφαλής της γραμματείας της NZBA, δήλωσε ότι οι νομικές συμβουλές σημαίνουν ότι είναι βέβαιοι ότι δεν υπάρχει υπόθεση για να απαντήσουν.

«Έχουμε λάβει νομική άποψη, πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε σε πολύ ασφαλές έδαφος όσον αφορά την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία» υποστήριξε η ίδια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com