Υψώνονται ρωσικές σημαίες στην ανατολική Ουκρανία

Υψώνονται ρωσικές σημαίες στην ανατολική Ουκρανία

Θωρακισμένα του ουκρανικού στρατού κατελήφθησαν από φιλορώσους αυτονομιστές - Ανταπόκριση του Σωτήρη Δανέζη από το Κραματόρσκ.

Επικίνδυνα κλιμακώνεται η ένταση στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι φιλορωσικές δυνάμεις εδραιώνουν την παρουσία τους και τον έλεγχο σε κυβερνητικά κτίρια, ενώ η κυβέρνηση στο Κίεβο δείχνει ανήμπορη να αντιδράσει αποτελεσματικά και να ανακόψει τις εξελίξεις. Αναταραχές και καταλήψεις κυβερνητικών κτιρίων έχουν σημειωθεί πλέον σε δέκα από τις μεγαλύτερες πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας, ενώ το πρωί κατελήφθη από φιλορώσους αυτονομιστές και το δημαρχείο του Ντονέτσκ.

Σύμφωνα με το ουκρανικό  υπουργείο Άμυνας, έξι θωρακισμένα μιας ουκρανικής στρατιωτικής φάλαγγας κατελήφθησαν στον δρόμο για την πόλη Σλαβιάνσκ, κοντά στο Ντονέτσκ, από «μια ρωσική ομάδα τρομοκρατών δολιοφθορέων», αφού εθεάθησαν να αλλάζουν στρατόπεδο και να περνούν στις τάξεις των φιλορώσων ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία. Τα θωρακισμένα με ρωσική πλέον σημαία εισήλθαν στην πόλη του Σλαβιάνσκ, όπου φρουρούνται από «ένστολους, οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας».

Την ίδια ώρα ουκρανικά θωρακισμένα εμφανίστηκαν στο κέντρο της πόλης Κραματόρσκ, όπου χθες τα ουκρανικά στρατεύματα έθεσαν υπό τον έλεγχό τους -μετά από σφοδρή ανταλλαγή πυρών με ομάδα ένοπλων ρωσόφιλων καταληψιών- το στρατιωτικό αεροδρόμιο.

Δείτε τι μεταδίδει από το Κραματόρσκ ο ανταποκριτής του Mega και Editor in Chief του FortuneGreece.com, Σωτήρης Δανέζης:

«Πήραμε τον έλεγχο αυτών των θωρακισμένων, τα οποία προορίζονταν να συντρίψουν την επανάσταση στη Σλαβιάνσκ και οι στρατιώτες πέρασαν στην πλευρά μας», είπε ένας 50χρονος Ουκρανός που δήλωσε ότι ανήκει στις δυνάμεις αυτοάμυνας της Κριμαίας, προσθέτοντας πως όσοι έφτασαν σήμερα στη Σλαβιάνσκ για να ενισχύσουν το στρατόπεδο των φιλορώσων είναι εθελοντές από την Κριμαία και λιποτάκτες του ουκρανικού στρατού, ενώ διέψευσε την παρουσία στην περιοχή ειδικών μονάδων του ρωσικού στρατού, αντίθετα με αυτό που δηλώνουν το Κίεβο και οι Δυτικοί.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την προέλευση των όπλων και του εξοπλισμού αυτών των «εθελοντών από την Κριμαία», αυτός απάντησε: «Τον εξοπλισμό τον αγοράσαμε εδώ σε ένα κατάστημα. Τα όπλα μας τα έδωσαν πολιτοφυλακές αυτοάμυνας της περιοχής. Θα παραμείνουμε εδώ μαζί με τα άρματα μάχης έως ότου ο λαός να μπορέσει να αποφασίσει για το μέλλον του με δημοψήφισμα, για μια ένωση με την Ρωσία ή για μια ευρεία αυτονομία στους κόλπους της Ουκρανίας», είπε, προκαλώντας επευφημίες στο μικρό πλήθος των κατοίκων της Σλαβιάνσκ που τον περιέβαλε.

Από την πλευρά του το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας διαψεύδει ότι τα θωρακισμένα των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων τάχθηκαν στο πλευρό των φιλορώσων αυτονομιστών, ενώ ανακοίνωσε πως ο υπουργός Άμυνας Μιχαήλο Κοβάλ μετέβη σήμερα στο ανατολικό τμήμα της χώρας προκειμένου «να συντάξει μια έκθεση γι’ αυτό που συμβαίνει εκεί». Ο υπουργός Κοβάλ δήλωσε επίσης ότι δεν θα κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.

 

Η Ουκρανία ρίχνει ευθέως την ευθύνη για όσα συμβαίνουν στη ρωσική κυβέρνηση, λέγοντας πως οι ίδιοι Ρώσοι πράκτορες που έδρασαν στην Κριμαία πριν από την προσάρτησή της από την Ρωσία, βρίσκονται τώρα στην ανατολική Ουκρανία.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αντικατασκοπείας των ουκρανικών ειδικών υπηρεσιών, «είναι οι ίδιοι πράκτορες που κατέλαβαν την Εθνοσυνέλευση στην Κριμαία. Το είδαμε από τις επικοινωνίες τους», προσθέτοντας ότι «περίπου 40 μέλη των ρωσικών υπηρεσιών και οι συνεργάτες τους», έχουν συλληφθεί από την έναρξη της εξέγερσης αυτονομιστών στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας στις 6 Απριλίου.

«Οι ενέργειες αντιπερισπασμού στην ανατολική Ουκρανία διευθύνονται από αξιωματικούς της κεντρικής υπηρεσίας πληροφοριών του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, που είναι επιφορτισμένοι να προκαλέσουν τη μέγιστη αποσταθεροποίηση στο ουκρανικό έδαφος», συνέχισε ο Βιτάλι Νάιντα της ουκρανικής SBU, επαναλαμβάνοντας την κατηγορία αυτή, την οποία έχουν ήδη διατυπώσει Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Διαβάστε ακόμη:

«Προχώρα, αν τολμάς, Βλαντίμιρ Πούτιν!»

«Οι φιλορωσικές ομάδες έχουν εντολή να σκοτώσουν Ουκρανούς»

Κρίσιμες ώρα στην Ουκρανία – Επέμβαση του στρατού

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν αεροδρόμιο – 4 νεκροί στο Ντονέτσκ