Το Ισραήλ απορρίπτει τους αμερικανικούς χειρισμούς για το Ιράν

Το Ισραήλ απορρίπτει τους αμερικανικούς χειρισμούς για το Ιράν

Η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν αποδέχεται το σχέδιο των ΗΠΑ και του ΣΑ του ΟΗΕ - «Πρόωρες οι ανησυχίες του Ισραήλ», απαντά ο Λευκός Οίκος.

Σε μια οργισμένη έκρηξή του, ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κατήγγειλε σήμερα το περίγραμμα της συμφωνίας των ΗΠΑ με το Ιράν για την σταδιακή άρση των οικονομικών αποκλεισμών με αντάλλαγμα τη διακοπή του εμπλουτισμού ουρανίου, όπως διέρρευσε στα μέσα ενημέρωσης και για μια ακόμη φορά βρέθηκε άμεσα σε αντίθεση με την Ουάσινγκτον.

«Αυτή είναι μια πολύ κακή συμφωνία και το Ισραήλ την απορρίπτει πέρα για πέρα», δήλωσε ο Νετανιάχου καθ’ οδόν προς τον τρίτο γύρο συνομιλιών του, μέσα σε μόλις 48 ώρες, με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι.

«Το Ισραήλ θα κάνει ό,τι χρειάζεται να κάνει για να υπερασπίσει τον εαυτό του και να υπερασπίσει την ασφάλεια του λαού του», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους.

Διαβάστε ακόμη: Ελαφρύνσεις των κυρώσεων στο Ιράν εξετάζουν οι ΗΠΑ

Ενδεικτικό ήταν το γεγονός ότι ο Κέρι δεν εμφανίσθηκε σήμερα δημοσίως μαζί με τον Ισραηλινό ηγέτη και προτίμησε να αναχωρήσει σιωπηλά για τη Γενεύη για να συμμετάσχει στις συνομιλίες ανάμεσα στο Ιράν και έξι μεγάλες δυνάμεις, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, η Κίνα και η ΕΕ.

Παρά τη συγκαλυμμένη απειλή του, θα είναι σχεδόν αδύνατο για τον Νετανιάχου να εξαπολύσει επίθεση κατά του Ιράν, εφόσον αυτό συνάψει μια αρχική συμφωνία για να χαλαρώσουν οι σκληρές οικονομικές κυρώσεις, με αντάλλαγμα μια μερική οπισθοχώρηση στο ευρύ πυρηνικό πρόγραμμά του.

«Μπορώ να καταλάβω γιατί ο Νετανιάχου είναι τόσο οργισμένος», δήλωσε ο Τζιόρα Έιλαντ, ένας πρώην σύμβουλος της ισραηλινής κυβέρνησης σε θέματα εθνικής ασφαλείας.

«Μια μονομερής στρατιωτική επιλογή δεν θα έχει πλέον πραγματικές πιθανότητες να εφαρμοσθεί. Όχι επειδή δεν μπορούμε να το κάνουμε, αλλά επειδή θα εκλαμβανόταν ως κίνηση εναντίον ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας», δήλωσε ο Έιλαντ. «Αυτό είναι κάτι που το Ισραήλ δεν έχει την πολυτέλεια να κάνει».

Διαβάστε ακόμη: «Πρώτο βήμα» στον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν

Το Ισραήλ εξέφραζε από καιρό φόβους ότι οι μεγάλες δυνάμεις δεν θα υποστηρίξουν το αίτημά του για πλήρη διάλυση των ιρανικών εγκαταστάσεων εμπλουτισμού ουρανίου πριν προχωρήσουν σε οποιαδήποτε χαλάρωση των κυρώσεων. Υποστηρίζει πως αυτή η προσέγγιση είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί ότι η Τεχεράνη δεν θα κατασκευάσει ποτέ ατομική βόμβα.

Η επίσκεψη του Κέρι έκανε φανερές τις εντάσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ισραήλ, κι ένας ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε πως ο Νετανιάχου μπορεί να μπει στον πειρασμό να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στο αμερικανικό Κογκρέσο για να επηρεάσει τη συμφωνία με το Ιράν. Ο Κέρι προκάλεσε επίσης τη δυσαρέσκεια της ισραηλινής κυβέρνησης επικρίνοντας την εποικιστική δραστηριότητα στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη και προειδοποιώντας για αιματοχυσία, αν το Ισραήλ δεν καταφέρει να εξασφαλίσει μια συμφωνία.

Διαβάστε ακόμη: Οι επικοισμοί του Ισραήλ στο επίκεντρο της περιοδείας Κέρι

Υπογραμμίζοντας ότι δεν θα υποχωρήσει στο θέμα του Ιράν, ο Νετανιάχου δήλωσε επίσης σήμερα ότι δεν θα υποκύψει στους Παλαιστίνιους. «Πιστεύω πως η πίεση πρέπει να ασκηθεί εκεί που πρέπει, δηλαδή στους Παλαιστίνιους που αρνούνται να μετακινηθούν από τις θέσεις τους», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους.

Ο Έιλαντ, ο οποίος ήταν επικεφαλής του ισραηλινού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας από το 2003 ως το 2006, δήλωσε πως οι ΗΠΑ είχαν «αρκετές φορές στο παρελθόν» προσφερθεί εμμέσως να επιλύσουν το ιρανικό πρόβλημα με αντάλλαγμα να επιδείξει το Ισραήλ ευελιξία στο Παλαιστινιακό.

«Πιστεύω πως ο Νετανιάχου θέλει να καταστήσει σαφές ότι δεν θα πρέπει να περιμένουν να είμαστε πιο ευέλικτοι με τους Παλαιστίνιους επειδή δεν έλυσαν το ιρανικό ζήτημα», πρόσθεσε.

«Πρόωρες οι ανησυχίες του Ισραήλ» απαντά ο Λευκός Οίκος
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα ότι οι επικρίσεις που διατύπωσε το Ισραήλ σχετικά με μια ενδεχόμενη συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι «πρόωρες». «Κάθε κριτική για τη συμφωνία είναι πρόωρη», πρόσθεσε.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters