«Κατάρρευση της κοινωνικής τάξης και… πόλεμοι» – Εταιρείες της Ιαπωνίας «τρέμουν» την ανεξέλεγκτη τεχνητή νοημοσύνη

«Κατάρρευση της κοινωνικής τάξης και… πόλεμοι» – Εταιρείες της Ιαπωνίας «τρέμουν» την ανεξέλεγκτη τεχνητή νοημοσύνη
Photo: pixabay.com
Προειδοποιούν ότι οι άνθρωποι «ξεγελιούνται εύκολα».

Του Chris Morris

Η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Ιαπωνίας και η μεγαλύτερη εφημερίδα εξέδωσαν μια αυστηρή προειδοποίηση σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη, λέγοντας ότι εάν αφεθεί ανεξέλεγκτη, θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση της κοινωνίας όπως την ξέρουμε. Η τεχνολογία «αναμένεται επίσης να βελτιώσει την παραγωγικότητα της εργασίας σε κάποιο βαθμό», προσθέτουν.

Η Nippon Telegraph and Telephone (NTT) και η Yomiuri Shimbun Group Holdings δημοσίευσαν τη Δευτέρα μια κοινή πρόταση για τη διαμόρφωση της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης, καλώντας τους αξιωματούχους να αναθεωρήσουν τους νόμους γύρω από την τεχνολογία και λέγοντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει ήδη αρνητικές επιπτώσεις στους χρήστες.

«Αν αφεθεί ανεξέλεγκτη η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη, η εμπιστοσύνη στην κοινωνία στο σύνολό της μπορεί να καταστραφεί καθώς οι άνθρωποι δυσπιστούν αμοιβαία και χάνονται τα κίνητρα για την εγγύηση της αυθεντικότητας και της αξιοπιστίας», αναφέρει η εφημερίδα. «Υπάρχει ανησυχία ότι, στο χειρότερο σενάριο, η δημοκρατία και η κοινωνική τάξη θα μπορούσαν να καταρρεύσουν, και να οδηγηθούμε πολέμους».

Οι άνθρωποι, είπαν οι δύο εταιρείες, είναι ανίκανοι να ελέγξουν πλήρως αυτήν την τεχνολογία, σημειώνοντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη «ψεύδεται με αυτοπεποίθηση» και οι άνθρωποι «ξεγελιούνται εύκολα». Ο σχεδιασμός συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης που προσελκύουν την προσοχή των χρηστών είναι επίσης επιζήμιος, υποστηρίζει η εφημερίδα, βλάπτοντας την «αυτονομία και την αξιοπρέπεια, που είναι βασικές αξίες που επιτρέπουν στα άτομα να είναι ελεύθερα μέσα στην κοινωνία».

Η πρόταση επικρίνει περαιτέρω τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στα σχολεία, ειδικά για νεότερους μαθητές των οποίων η «ικανότητα να λαμβάνουν κατάλληλες αποφάσεις δεν έχει ωριμάσει πλήρως».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ομάδα καλεί την κυβέρνηση της Ιαπωνίας να αναλάβει δράση, συμπεριλαμβανομένης της ψήφισης νόμων που προστατεύουν τις εκλογές και την εθνική ασφάλεια καθώς και ισχυρότερους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων. Αναγνωρίζοντας ότι τυχόν νομικές μεταρρυθμίσεις θα χρειαστούν χρόνο, οι οργανισμοί καλούν τα μέσα ενημέρωσης και τους βιομηχανικούς ηγέτες στη χώρα να εισαγάγουν κανόνες σχετικά με τη διάδοση των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης.

Αν και η έκθεση ήταν επιφυλακτική όσον αφορά στα μειονεκτήματα της τεχνητής νοημοσύνης, δεν αποδοκίμαζε την τεχνολογία στο σύνολό της, σημειώνοντας ότι το «τζίνι έχει βγει από το μπουκάλι» – και δεν υπάρχει επιστροφή.

«Η ίδια η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης είναι ήδη απαραίτητη για την κοινωνία», δήλωσαν οι εταιρείες. «Εάν η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης απορριφθεί στο σύνολό της ως αναξιόπιστη λόγω της ανεξέλεγκτης παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης, η παραγωγικότητα της ανθρωπότητας μπορεί να μειωθεί».

Η Ιαπωνία, όπως και οι ΗΠΑ, βρίσκεται σε αδιέξοδο στο θέμα της ρύθμισης της τεχνητής νοημοσύνης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, εντωμεταξύ, έχει ήδη επικυρώσει μια προσωρινή συμφωνία που ορίζει κανόνες τεχνητής νοημοσύνης που θα μπορούσαν να δώσουν τον τόνο ως προς το πώς θα ενεργήσουν οι άλλες χώρες στη συνέχεια.

Ο Νόμος περί Τεχνητής Νοημοσύνης (AI Act), όπως ονομάζεται, θέτει κανόνες για έναν αριθμό κλάδων, από τον τραπεζικό τομέα έως τις μεταφορές, καθώς και οδηγίες για το πώς οι αρχές επιβολής του νόμου μπορούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη στα καθήκοντά τους. Καλύπτεται επίσης ο τρόπος με τον οποίο μπορούν να κατασκευαστούν μεγάλα γλωσσικά μοντέλα, έτσι ώστε να προστατεύονται τόσο το ατομικό απόρρητο όσο και τα εταιρικά μυστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πηγή: fortune.com