Κατασκευή νέας μονάδας της ΔΕΗ στη Φλώρινα σε σύμπραξη με ιδιώτη

Κατασκευή νέας μονάδας της ΔΕΗ στη Φλώρινα σε σύμπραξη με ιδιώτη

Την ανακοίνωση έκανε ο ίδιος ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης.

Τα επενδυτικά σχέδια της ΔΕΗ για την επόμενη εικοσαετία σε ότι αφορά τους λιγνίτες και τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης, μιλώντας στο συνέδριο για την «Επιχειρηματική επανεκκίνηση» που πραγματοποιείται στην Κοζάνη.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι «στρατηγικός στόχος της ΔΕΗ για την επόμενη περίοδο είναι «η λιγνιτική παραγωγή να ανέλθει στο 35% και άμεσα να προχωρήσουμε σε εκείνες τις ενέργειες για την κατασκευή δεύτερης μονάδας στην Μελίτη II». Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα 750 εκατ. ευρώ και όπως σημείωσε «βασική επιδίωξη της επιχείρησης είναι η κατασκευή της μονάδας να γίνει σε σύμπραξη με κάποιον ευρωπαϊκό οίκο που θα αναλάβει να αναγείρει τη μονάδα και θα διαχειρισθεί μαζί με τη ΔΕΗ τόσο τη μονάδα όσο και τα ορυχεία της περιοχής».

Ο κ. Παναγιωτάκης δεν απέκλεισε την εμπλοκή του ίδιου η άλλου ξένου οίκου και στην περιβαλλοντική ανακατασκευή του ΑΗΣ Αμυνταίου. Ο σταθμός ισχύος 600 MW σήμερα δουλεύει εκ περιτροπής με χαμηλή ισχύ και το 2021 αναμένεται να κλείσει οριστικά εάν δεν εκσυγχρονιστεί. «Μπορούμε και μόνοι μας να αναλάβουμε το έργο ανακατασκευής αλλά στην παρούσα φάση δεν θα λέγαμε όχι στη σύμπραξη με ξένο ευρωπαϊκό οίκο που θα συμφωνεί και θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα της επιχείρησης στην ΕΕ. σημείωσε ο κ. Παναγιωτάκης. Για τη νέα μονάδα της Πτολεμαΐδας ανακοίνωσε ότι οι εργασίες έχουν ξεκινήσει ότι σύντομα θα γίνουν τα εγκαίνια θεμελίωσης της ενώ η ΔΕΗ θα καταθέσει στον ανάδοχο έως τον Απρίλιο επιπλέον 200 εκατ. ευρώ μένοντας πιστή στις συμβατικές της υποχρεώσεις.

Θέλοντας να στείλει μήνυμα στους συνδικαλιστές αλλά και στους φορείς της τοπικής κοινωνίας που αντιδρούν στους μελλοντικούς σχεδιασμούς της ΔΕΗ τόνισε ότι «δεν θέλουμε σε καμιά περίπτωση να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος, αλλά δεν πρέπει να παραμένουμε κολλημένοι στα παλιά, καμιά ιδεοληψία και δογματισμός να μην στέκεται εμπόδιο στο έργο μας και το μοναδικό μήνυμα που έχει αξία σήμερα είναι η ΔΕΗ σε αυτήν τη συγκυρία αλλά και στο μέλλον να παραμείνει ισχυρή».