«Κλείδωσε» η συμφωνία Ελλάδας – θεσμών

«Κλείδωσε» η συμφωνία Ελλάδας – θεσμών
Dutch Finance Minister and Eurogroup President Jeroen Dijsselbloem shakes hands with Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos (R) at the start of a euro zone finance ministers meeting in Brussels, Belgium, August 14, 2015. Euro zone finance ministers will discuss whether to agree a third bailout package for Greece on Friday at their meeting in Brussels after the Greek parliament voted to approve the terms. REUTERS/Francois Lenoir - RTX1OA4S

Επώδυνος συμβιβασμός για τους πλειστηριασμούς - αυτόματη κάλυψη μόνο για το 25% των δανειοληπτών. Έχουμε συμφωνία και στα 48 προαπαιτούμενα, δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο μαραθώνιος διαβουλεύσεων με τους δανειστές φαίνεται ότι κατέληξε σε μια κατ’αρχην συμφωνία για το θέμα των πλειστηριασμών, η οποία όμως περιλαμβάνει αρκετές γκρίζες ζώνες και έναν επώδυνο συμβιβασμό. 

“Έχουμε συμφωνία σε όλα. Και στα 48 προαπαιτούμενα”, δήλωσε σχετικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Σϋμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στο να προστατεύεται απολύτως το 25% των δανείων, για κατοικίες με αντικειμενική αξία 170.000 ευρώ, ενώ τα εισοδηματικά όρια (προ φόρων) είναι τα εξής:

– Για άγαμο: 8.180 ευρώ

– Για ζευγάρι: 13.917 ευρώ

– Για τετραμελή οικογένεια: 20.639 (3.361 ευρώ για κάθε παιδί)

Οι δανειολήπτες της κατηγορίας αυτής θα καλούνται να πληρώνουν μια ελάχιστη μηνιαία δόση, ωστόσο για όσους αποδεδειγμένα δεν θα μπορούν να καταβάλουν ούτε αυτή θα υπάρξει κονδύλι 100 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό για να καταβάλει τη δόση αυτή το κράτος.

Ωστόσο, η κυβέρνηση φαίνεται πως υποχώρησε στο υπόλοιπο 35% των δανειοληπτών, ώστε να φθάσει το ποσοστό της προστασίας στο 60%, θέτοντας προϋποθέσεις, κάτω από τις οποίες θα μπορούν να καλύπτονται και δανειολήπτες με κατοικίες αντικειμενικής αξίας έως 230.000 ευρώ.

Τα εισοδηματικά όρια (προ φόρων) για τη συγκεκριμένη κατηγορία είναι τα εξής:

– Για άγαμο: 13.906 ευρώ

– Για ζευγάρι: 23.659 ευρώ

– Για τετραμελή οικογένεια: 35.086 (5.714 ευρώ για κάθε παιδί)

Οι κάτοχοι “κόκκινων” στεγαστικών δανείων θα πληρώνουν δόση ανάλογη με τα εισοδήματά τους και ανάλογα με την εμπορική αξία του ακινήτου. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνιστεί πως θα υπολογίζεται η εμπορική αξία.

Επισημαίνεται πάντως ότι εάν η εμπορική αξία είναι χαμηλότερη από την αντικειμενική η διαφορά θα διαγράφεται από την τράπεζα. Για την δόση θα υπάρχει ένας κώδικας δεοντολογίας, ο διακανονισμός θα είναι εξωδικαστικός και το ποσό που θα καταβάλλεται θα είναι κλειδωμένο για τρία χρόνια.

Ασφαλιστικές δικλείδες θα υπάρξουν για τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών, χωρίς ωστόσο να έχει αποσαφηνιστεί ποιες θα είναι αυτές. Σε κάθε περίπτωση πάντως οι τράπεζες θα επικαιροποιήσουν τα στοιχεία των δανειοληπτών.

Συνολικά υπολογίζεται πως υπάρχουν 1,2 εκατ. στεγαστικά δάνεια εκ των οποίων τα 400.013 είναι “κόκκινα” και οι κάτοχοι των 170.000 έχουν αιτηθεί να υπαχθούν στον “Νόμο Κατσέλη”. Ο μέσος όρος των στεγαστικών δανείων κυμαίνεται από 90.000 έως 100.000 ευρώ.

Συμφωνία επήλθε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές και στο θέμα της πώλησης των επιχειρηματικών δανείων σε distress funds, ωστόσο, δεν εχει ακόμη ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με τα στεγαστικά και τα καταναλωτικά δάνεια.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι έκλεισε και το θέμα των ισοδύναμων για το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, χωρίς ομως να δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Σημειώνεται ότι την τελευταία στιγμή, οι δανειστές είχαν διατυπώσει επιφυλάξεις για την εισπραξιμότητα των εσόδων από το τέλος στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ.

Το πολυνομοσχέδιο παίρνει αύριο το δρόμο για τη Βουλή, με στόχο να ψηφιστεί έως την Πέμπτη, προκειμένου τη Δευτέρα να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης των 10+2 δισ. ευρώ.

Το EWG αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα Τρίτη, όμως όπως φαίνεται θα κάνει αποτίμηση της κατάσταση, αφού χωρίς ψήφιση όλων των προαπαιτούμενων, δεν μπορεί να εγκρίνει τη δόση.