Κλείνουν τα «κενά»

Κλείνουν τα «κενά»

Τα σημεία σύγκλισης και διαφωνίας Αθήνας και Δανειστών έβαλαν κάτω οι δύο πλευρές σε μια συνάντηση που κράτησε ως τα ξημερώματα της Πρωτομαγιάς.

 

Μετά την καταγραφή συμφωνιών και διαφωνιών οικονομικό επιτελείο και θεσμοί ξεκινούν από το μεσημέρι με εντατικούς ρυθμούς τις προσπάθειες για την επίτευξη τελικής τεχνικής συμφωνίας.

Μέχρι και τις δύο τα ξημερώματα της Πρωτομαγιάς, οι δύο πλευρές εξέτασαν ένα προς ένα τα θέματα που περιλάμβαναν τα κείμενα της ΕΕ και του ΔΝΤ εντοπίζοντας συνολικά 8 επιμέρους διαφωνίες σε θέματα όπως το ασφαλιστικό, τον εξωδικαστικό μηχανισμό τις Τράπεζες το άνοιγμα των αγορών τις αποκρατικοποιήσεις και το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων και το δημόσιο.

«Μέχρι τις 13:00 το μεσημέρι οι θεσμοί θα έχουν καθαρογράψει τα κείμενα στα οποία καταλήξαμε. Θα οριστικοποιήσουν τα σημεία που υπάρχουν συμφωνίες συμβιβασμοί και τα σημεία που υπάρχουν διαφωνίες. Από εκεί θα ξεκινήσουμε να συζητάμε σήμερα» τόνιζε πριν από λίγο πηγή του ΥΠΟΙΚ τονίζοντας ότι σήμερα ολοκληρώθηκε η συζήτηση όλων των θεμάτων που περιλαμβάνουν τα προσχέδια μνημονίων από ΔΝΤ και ΕΕ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή έχουν κλείσει οριστικά η μείωση του αφορολόγητου για το 2020, και τα θέματα της ενέργειας, της υγείας και της παιδείας και θα ενταχθούν στα κείμενα στην τελική τους μορφή.

Ωστόσο την Κυριακή, άνοιξε η συζήτηση για τον δημόσιο τομέα το πρόγραμμα της μόνιμης κινητικότητας της αξιολόγησης αλλά και το μισθολογικό κονδύλι του δημοσίου, παρουσία και της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Όλγας Γεροβασίλη. Σύμφωνα με πληροφορίες και σε αυτό το θέμα υπήρξαν διαφορές, οι οποίες θα πρέπει να εξομαλυνθούν, πριν επέλθει η συμφωνία.

Άνοιγμα προϊόντων

Νωρίτερα χθες ανώτατο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ αναφερόμενο στην συζήτηση του επέκτασης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου, τόνιζε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να προχωρήσει ένα σχέδιο που θα προβλέπει κάτι τέτοιο, όπως ζητά στο κείμενο του μνημονίου το ΔΝΤ.

Η ίδια πηγή τόνιζε ότι το θέμα συζητήθηκε το πρωί σε επίπεδο κορυφής (δηλαδή σε επίπεδο οικονομικού επιτελείου και θεσμών) όπου υπήρχε κατ αρχήν συμφωνία στο ότι το αντικείμενο της απελευθέρωσης λειτουργίας των καταστημάτων αφορά μόνο όσα βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές και μόνο για την τουριστική περίοδο.

Σημείωνε επίσης ότι για παράδειγμα στην Αθήνα η επέκταση της λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων έχει θα ισχύσει γι αυτά που αφορούν το παραλιακό μέτωπο, αλλά όχι για προάστια όπως πχ η Νέα Σμύρνη και η Νέα Φιλαδέλφεια .

Το τεχνικό κλιμάκιο που έχει αναλάβει το θέμα, θα πρέπει να καθορίσει την διάρκεια της τουριστική περιόδου με βάση τις σημερινές συνθήκες αλλά και τον επανακαθορισμό του όρου της τουριστικής περιοχής, αλλά και τους επιμέρους όρους βάση των οποίων θα αποφασίζεται τα εμπορικά καταστήματα να λειτουργούν περισσότερες από 8 Κυριακές το χρόνο, όπως ορίζει ο νόμος .

Στην ίδια κατηγορία περιλαμβάνεται και το θέμα της πώλησης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων εκτός φαρμακείου (ΜΗΣΥΦΑ)  βρίσκεται επίσης στο στάδιο της τεχνικής επεξεργασίας.

Οι άλλες διαφωνίες

Στις σοβαρές διαφωνίες μπορούν να καταγραφούν. Το πλαφόν του 22% στην μείωση των κύριων συντάξεων που επιθυμεί το οικονομικό επιτελείο για την εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ το 2019.

Η επιτάχυνση που επιβάλλουν οι δανειστές στην λειτουργία του υπερταμείου των αποκρατικοποιήσεων με την δημιουργία άμεσα του κανονισμού εσωτερικής λειτουργίας.

Στις αποκρατικοποιήσεις πρόβλημα έχει η σύμβαση παραχώρησης διαχείρισης της Εγνατίας Οδού αφού καθυστερεί η λύση των πρόσθετων σταθμών διοδίων.

Στον εξωδικαστικό μηχανισμό υπάρχει ακόμη πρόβλημα με την ασυλία των τραπεζικών στελεχών και των δημοσίων λειτουργών, αφού το σύστημα απονομής της θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με τους δανειστές ταχύτερο και πιο ευέλικτο.

Πηγή: news247.gr