«Κούρεμα» στον μισθό του CEO της BP

«Κούρεμα» στον μισθό του CEO της BP

Γιατί ομάδα μετόχων της εταιρείας πιστεύει πως πρέπει να μειωθούν οι απολαβές του;

Ο ίδιος είδε τις αποδοχές του να αυξάνονται κατά 20% ακόμη κι αφότου η εταιρεία προέβη σε περικοπή 5.000 θέσεων εργασίας.

Η BP θα γίνει αποδέκτης περαιτέρω επικρίσεων σχετικά με τις απολαβές του στην ετήσια γενική της συνέλευση την Πέμπτη, αφότου η βρετανική συμβουλευτική ομάδα μετόχων ShareSoc πρότεινε στα μέλη της να ψηφίσουν κατά της έκθεσης αμοιβών της γνωστής πετρελαϊκής εταιρείας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μπομπ Ντάντλεϊ, πρόκειται να λάβει ένα πακέτο απολαβών ύψους 19,6 εκατομμυρίων δολαρίων για το 2015, έτος κατά το οποίο τα μειούμενα περιθώρια κέρδους – συνέπεια της δραματικής πτώσης των τιμών του πετρελαίου – οδήγησαν σε περικοπή πάνω από 5.000 θέσεων εργασίας στην εταιρεία.

«Θεωρούμε ότι οι απολαβές του CEO είναι υπερβολικά υψηλές, ιδιαίτερα σε μια χρονιά όπου η εταιρεία κατέγραψε ζημιές-ρεκόρ ύψους 6,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η αμοιβή του αυξήθηκε κατά 20%» δήλωσε η ομάδα τη Δευτέρα.

Η ShareSoc είπε ότι οι υψηλές απολαβές του διευθύνοντος συμβούλου της BP οφείλονται στο «εξαιρετικά σύνθετο» σύστημα αποδοχών που περιλαμβάνει έξι μέτρα απόδοσης για τον υπολογισμό των μπόνους.

Η ομάδα είναι η πιο πρόσφατη φωνή που προστίθεται σε μια «χορωδία» μετόχων και συμβούλων που αντιτίθενται στα σχέδια αποδοχών της BP.

Την περασμένη εβδομάδα, η Royal London Asset Management αποκάλεσε την προτεινόμενη αύξηση στις αποδοχές του Ντάντλεϊ «παράλογη» και δήλωσε ότι θα ψηφίσει κατά της έκθεσης.

Επίσης, κι άλλοι φορείς όπως οι Institutional Shareholder Services και Glass Lewis έχουν συστήσει την απόρριψη των πακέτων αποδοχών της BP από τους μετόχους, χαρακτηρίζοντάς τες ως υπερβολικά γενναιόδωρες δεδομένων των πρόσφατων ζημιών της εταιρείας.

Απ’ την άλλη, η ίδια η εταιρεία υπερασπίζεται την πολιτική αποδοχών της, παρά την αυξανόμενη δυσαρέσκεια μεταξύ των επενδυτών.

«Οι επιδόσεις της BP ξεπέρασαν τις προσδοκίες του διοικητικού συμβουλίου σχεδόν σε όλα τα κριτήρια που καθορίζουν τις αποδοχές – και το τελικό αποτέλεσμα αντανακλά το γεγονός αυτό» δήλωσε ένας εκπρόσωπος της εταιρείας στο Reuters.