Λαγκάρντ: Ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός, χρειάζονται και άλλες αυξήσεις επιτοκίων

Λαγκάρντ: Ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός, χρειάζονται και άλλες αυξήσεις επιτοκίων
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν πρόκειται να σταματήσει σύντομα η ΕΚΤ να αυξάνει τα επιτόκια.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, οπότε περαιτέρω νομισματική σύσφιξη εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι απαραίτητη, δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

«Ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός και πρόκειται να παραμείνει έτσι για πολύ καιρό» δήλωσε η Λαγκάρντ σε ομιλία της. «Είμαστε αποφασισμένοι να τον μειώσουμε εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας του 2%».

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυξήσαμε τα επιτόκια με τον ταχύτερο ρυθμό που είχαμε ποτέ και ξεκαθαρίσαμε ότι έχουμε ακόμη έδαφος να καλύψουμε για να φέρουμε τα επιτόκια σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα», πρόσθεσε.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει κάνει το μεγαλύτερο μέρος της σύσφιξης της νομισματικής της πολιτικής για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον μεσοπρόθεσμο στόχο της στο 2%, αν και ο κύκλος δεν έχει τελειώσει ακόμη, δήλωσε επίσης σήμερα ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουί ντε Γκίντος και πρόσθεσε: «Το μέγεθος των αυξήσεων των επιτοκίων και ο αριθμός των αυξήσεων των επιτοκίων θα εξαρτηθούν από τα δεδομένα που θα λάβουμε (…), τον περασμένο μήνα ήταν ήδη 25 μονάδες βάσης και έτσι οι 25, νομίζω, είναι ο νέος κανόνας».

Με βάση τα νεότερα στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 6,1%, από 7,0% τον Απρίλιο σε επίπεδο Ευρωζώνης.

Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και των καυσίμων και ο οποίος έχει διαδραματίσει αυξανόμενο ρόλο στις συνεδριάσεις πολιτικής της ΕΚΤ, μειώθηκε στο 5,3% από 5,6% -ήταν αρκετά χαμηλότερος από τις προσδοκίες για 5,5%.

Υπενθυμίζεται πως η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά συνολικά 375 μονάδες βάσης, στο 3,25%, για να περιορίσει τον πληθωρισμό, ενώ έχει προαναγγείλει μία αύξηση ως δύο αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης, αρχής γενομένης από τις 15 Ιουνίου, λόγω της ανησυχίας για τον υψηλό δομικό πληθωρισμό.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: