Λεφτά δεν υπάρχουν!

Λεφτά δεν υπάρχουν!

Η ομάδα Ubuntu σε συμπαραγωγή με το BIOS παρουσιάζουν τη «Διαβολιάδα» του Ρώσου συγγραφέα Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ.

Τον καιρό εκείνο που όλους τους ανθρώπους τους μετακινούσαν απ’ τη μια δουλειά στην άλλη, ο σύντροφος Κοροτκόφ είχε βολευτεί ακλόνητος στη θεσούλα του και είχε παντελώς διαγράψει απ’ το μυαλό του ακόμη και την πιθανότητα να αλλάξει το πεπρωμένο του.

Αλλά, φευ, δεν ήταν γραφτό… Κατά την 20η Σεπτεμβρίου του έτους 1921 ο Κεντρικός Ταμίας μπήκε μέσα, τίναξε τα νερά απ’ το καπέλο του, το ακούμπησε πάνω στο γραφείο, τοποθέτησε επ’ αυτού το χαρτοφύλακα και ανακοίνωσε: Λεφτά δεν υπάρχουν.

Η είδηση ότι λεφτά δεν υπάρχουν είναι αρκετή για να προχωρήσουν οι υπηρεσίες σε μείωση προσωπικού. Βρισκόμαστε στην μετα-επαναστατική Μόσχα του 1921. Θύμα της νέας αυτής πραγματικότητας γίνεται, βεβαίως, και ο συνετός υπάλληλος Κοροτκόφ, ο οποίος προσπαθώντας να βρει το δίκιο του, αναζητά τον αρμόδιο διευθυντή, ευελπιστώντας να ανατρέψει τη δυσμενή του θέση καθώς και να διατηρήσει το πεπρωμένο που τόσο, πεισματικά, πίστευε πως είχε.

Ο Κοροτκόφ προσπαθεί. Και όσο προσπαθεί η πεζή καθημερινότητα μετατρέπεται σε ένα ιλιγγιώδες κυνηγητό. Η καθημερινότητα μπερδεύεται με την πιο τρελή και παράδοξη φαντασίωση.  Στην υπηρεσία του συγγραφέα, οι μεταμορφώσεις, οι παραμορφωτικοί λαβύρινθοι, τα αντικείμενα που ζωντανεύουν.

Διαβάστε ακόμη: Κούκλες που δεν είναι μόνο για… βιτρίνα

Όλα αυτά μαζί συνιστούν το εφιαλτικό σύμπαν της αποπνικτικής καταδίωξης του ήρωα. Οι χαρακτήρες ξεπηδούν από έναν γκροτέσκο κόσμο υπερβολής. Όλοι και όλα δοκιμάζουν τα νεύρα του πρωταγωνιστή ο οποίος σταδιακά υποχωρεί τόσο που ακόμα και η ικανότητα του να αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα αλλοιώνεται.

Όπως μπορείτε καλά να φανταστείτε όταν η «Διαβολιάδα» πρωτοεκδόθηκε, το 1925, προκάλεσε σάλο. Δυο μήνες αργότερα λογοκρίθηκε, αποσύρθηκε και δεν επανακυκλοφόρησε ποτέ.

Πρόκειται για μια φαουστική καυστική σάτιρα, μια πολιτική αλληγορία που δεν πρέπει να χάσουμε μιας και τώρα είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.

Παίζουν οι Αναστασία Γιαννάκη, Γιάννης Δενδρινός, Φώτης Λαζάρου, Άρης Λάσκος, Κατερίνα Λάττα, Γιώργος Νούσης, Μαριάνθη Παντελοπούλου, Αποστόλης Ψαρρός.

Πρεμιέρα την Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου στο BIOS Main και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00. Η είσοδος έχει οριστεί στα 10 ευρώ.