Mega deal: Η Berkshire του Γουόρεν Μπάφετ «μπαίνει» με 4,2 δισ. δολάρια στη Hewlett Packard

Mega deal: Η Berkshire του Γουόρεν Μπάφετ «μπαίνει» με 4,2 δισ. δολάρια στη Hewlett Packard
Warren Buffett, chairman of Berkshire Hathaway, Business Wire's parent company, speaking, Wednesday Feb. 6, 2008 in Toronto, Ontario, Canada, to members of the investor relations and corporate communications community invited by Business Wire to mark the opening of their expansion into Canada. Photographer: Norm Betts/Bloomberg News Photo:
Η αγορά 121 εκατομμυρίων μετοχών HP είναι η τρίτη επένδυση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Berkshire σε διάστημα ενός μήνα

Η Berkshire Hathaway του Warren Buffett αποκάλυψε την Τετάρτη 7 Απριλίου ότι αγόρασε ποσοστό στην εταιρεία ανάπτυξης υπολογιστών και εκτυπωτών HP Inc αξίας 4,2 δισ. δολαρίων, κάτι το οποίο αποτελεί σημάδι ότι ο όμιλος και ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής του βρίσκουν αξία στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ. 

Η αγορά 121 εκατομμυρίων μετοχών HP είναι η τρίτη επένδυση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Berkshire σε διάστημα ενός μήνα, μετά την εξαγορά της ασφαλιστικής Alleghany αντί 11,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων και την απόκτηση μετοχών της Occidental Petroleum αξίας άνω των 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Η προσθήκη μετοχών της HP στο χαρτοφυλάκιο της Berkshire υποδηλώνει ότι ο Buffett εξακολουθεί να πιστεύει στην εταιρική Αμερική και την οικονομία των ΗΠΑ, παρότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αυξάνει την πιθανότητα επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης και υψηλού πληθωρισμού. 

Τα παραπάνω έρχονται σε αντίθεση με όσα η «αλεπού της Ομάχα» είχε εκφράση πρόσφατα. Ο Buffett είχε παραπονεθεί για την έλλειψη ελκυστικών επενδύσεων μόλις τον Φεβρουάριο, γράφοντας στους μετόχους στην ετήσια επιστολή του ότι ο ίδιος και το δεξί του χέρι Τσάρλι Μάνγκερ βρίσκουν «λίγα να τους ενθουσιάζουν».

Η όρεξη της Berkshire για τη σύναψη συμφωνιών έχει να κάνει με μια ευμετάβλητη επέκταση στις αγορές, με τις μετοχές ειδικά στον δείκτης μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης Russel να πέφτουν δραματικά από τα ρεκόρ που σημειώθηκαν το περασμένο έτος.