Η συμφωνία που αλλάζει τον χάρτη της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας

Η συμφωνία που αλλάζει τον χάρτη της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας

Η γαλλική PSA που κατασκευάζει τα Peugeot και Citroen θα εξαγοράσει Opel και Vauxhall.

Ανακοινώθηκε σήμερα ότι η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία PSA εξαγοράζει το ζημιογόνο ευρωπαϊκό κομμάτι των επιχειρήσεών της General Motors, συμπεριλαμβανομένης της γερμανικής Opel και της βρετανικής Vauxhall.

Η αξία της συμφωνίας φτάνει τα 2,2 διs. ευρώ και θα καταστήσει την PSA ως την δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία εμπορίας αυτοκινήτων στην Ευρώπη, πίσω από την Volkswagen.

Υπενθυμίζεται ότι η PSA κατασκευάζει τα αυτοκίνητα μάρκας Peugeot και Citroen. Η PSA ύστερα από την εξαγορά αναμένεται να κατασκευάζει περίπου 5 εκατ. αυτοκίνητα το χρόνο και θα πραγματοποιήσει την εξαγορά από κοινού με την γαλλική τράπεζα BNP Paribas, με την συμφωνία να περιλαμβάνει 12 εργοστασιακές μονάδες παραγωγής αυτοκινήτων στις οποίες απασχολούνται περίπου 40,000 άτομα.

Η κατασκευάστρια εταιρία των οχημάτων Peugeot και Citroen δεσμεύθηκε να καταστήσει και πάλι κερδοφόρα την Opel και τη βρετανική της μονάδα Vauxhall, με λειτουργικό περιθώριο 2% εντός τριών ετών και 6% έως το 2026, χάρη στα 1,7 δισεκ. ευρώ δαπανών που θα εξοικονομηθούν από τη συνένωση δυνάμεων.

«Είμαστε βέβαιοι ότι η μεταστροφή της Opel-Vauxhall θα επιταχυνθεί σημαντικά με τη στήριξή μας», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της PSA Κάρλος Ταβάρες στη σημερινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι δύο αυτοκινητοβιομηχανίες.

Με την απόκτηση της Opel, ο γαλλικός όμιλος θα ξεπεράσει την ανταγωνίστρια Renault και θα γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης βάσει πωλήσεων, με ποσοστό αγοράς 16% έναντι 24% της VW. Πέρυσι, η PSA και η GM Europe κατέγραψαν 72 δισ. ευρώ έσοδα και πούλησαν 4,3 εκατ. οχήματα.

H GM θα λάβει 1,32 δισ. ευρώ για τη μονάδα οχημάτων της Opel. Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία και η BNP Paribas θα καταβάλουν επιπλέον 900 εκατ. ευρώ για τον χρηματοδοτικό βραχίονα της Opel.

Στον απόηχο ανησυχιών για ενδεχόμενες απώλειες θέσεων εργασίας λόγω της εξαγοράς αυτής, ο πρόεδρος της PSA Carlos Tavares υποσχέθηκε ότι θα τηρηθούν οι υπάρχουσες δεσμεύσεις απέναντι σε εργαζόμενους της General Motors.

Η συμφωνία αυτή έρχεται να επικυρώσει μια σημαντική ανάκαμψη για την PSA, η οποία μόλις πριν τρία χρόνια διεσώθη από χρεοκοπία από Κινέζους επενδυτές και το Γαλλικό κράτος.