Μήνυμα του αρχηγού της Αλ Κάιντα για τη Συρία

Μήνυμα του αρχηγού της Αλ Κάιντα για τη Συρία

«Tον άμεσο τερματισμό των μαχών μεταξύ αδελφών» και τη δημιουργία κοινού μετώπου κατά του Άσαντ ζητά ο Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι.

Με ένα ηχητικό μήνυμα πραγματοποίησε νέα εμφάνιση ο αρχηγός της Αλ Κάιντα Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι, ο οποίος κάλεσε τους Σύρους τζιχαντιστές και αντικαθεστωτικούς να σταματήσουν αμέσως τις μεταξύ τους αδελφοκτόνες συγκρούσεις που σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 1.400 ανθρώπων.

Απευθυνόμενος προς όλες «τις ομάδες του ιερού πολέμου και προς κάθε ελεύθερο άνθρωπο που μάχεται για την ανατροπή του Άσαντ», ο αρχηγός της Αλ Κάιντα ζητεί «τον άμεσο τερματισμό των μαχών μεταξύ αδελφών».

Ο Ζαουάχρι, του οποίου το μήνυμα συμπίπτει με τη διεξαγωγή της ειρηνευτικής διάσκεψης της Γενεύης 2 για τη Συρία, καλεί τους τζιχαντιστές να σχηματίσουν κοινό μέτωπο εναντίον «του εχθρού, κοσμικού και θρησκευτικού, που υποστηρίζεται από τις δυνάμεις των Ραφίντα (Σιίτες), των Σαφαβιδών (με αναφορά στο Ιράν) όπως και τη Ρωσία και την Κίνα».

Διαβάστε ακόμη: Συστηματικά βασανιστήρια και 11.000 εκτελέσεις στη Συρία

Πολλοί συνασπισμοί Σύρων ανταρτών, εξοργισμένοι από τις ωμότητες που αποδίδονται στους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε» και από τη βούληση τους για ηγεμονία έστρεψαν τα όπλα τους στις αρχές Ιανουαρίου κατά της οργάνωσης αυτής στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο της εξέγερσης στη βόρεια Συρία.

Η οργάνωση του «Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε» κατηγορείται συχνά, κυρίως από την αντιπολίτευση, για σειρά ωμοτήτων, μεταξύ τους απαγωγές και δολοφονίες αμάχων και ανταρτών αντιπάλων τους. Ο εθνικός συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης κατηγορεί την οργάνωση αυτή επίσης ότι παίζει το παιχνίδι του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ.

Τον Νοέμβριο, ο Ζαουάχρι είχε δηλώσει ότι το Μέτωπο Αλ-Νόσρα ήταν στο εξής η μόνη πτέρυγα του δικτύου της Αλ Κάιντα στη Συρία, αποκηρύσσοντας έτσι τις άλλες οργανώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: Ένταση και πολλά νεύρα στην πρώτη μέρα της «Γενεύης 2»