Μήνυση κατά του Facebook για τα μηνύματα γενεθλίων

Μήνυση κατά του Facebook για τα μηνύματα γενεθλίων
Candles on Birthday Cake

Ποιες άλλες εταιρείες βρίσκονται στα δικαστήρια για την ίδια υπόθεση.

Ένας άνδρας από τη Φλόριντα ισχυρίζεται ότι το Facebook έσπασε μια ομοσπονδιακή νομοθεσία με την αποστολή μη εξουσιοδοτημένων προειδοποιητικών μηνυμάτων για τα γενέθλια των χρηστών του και επιδιώκει 1,500 δολάρια για κάθε μήνυμα!

Πιο αναλυτικά, ο Colin Brickman υποστηρίζει ότι το διάσημο μέσο κοινωνικής δικτύωσης παραβίασε το νόμο περί προστασίας των καταναλωτών τηλεφωνίας (Telephone Consumer Protection Act), ένα νόμο που περιορίζει τα συστήματα τηλεμάρκετινγκ και αυτόματης κλήσης.

Σύμφωνα με την αγωγή, το Facebook δεν έλαβε την άδεια να στείλει τα προειδοποιητικά μηνύματα στο κινητό τηλέφωνο του Brickman και έστειλε το μήνυμα «Σήμερα είναι τα γενέθλια του Jim Stewart. Ευχηθείτε του Χρόνια Πολλά!».

Ο Brickman υποστηρίζει ότι τέτοιου είδους μηνύματα, τα οποία στέλνει το Facebook σε χρήστες που έχουν δώσει στην εταιρεία τον αριθμό τηλεφώνου τους, είναι μια μορφή μάρκετινγκ που επιτρέπεται μόνο με ρητή συναίνεση του κάθε χρήστη.

«Το Facebook στέλνει απρόσωπα μηνύματα σε όλους τους χρήστες, χωρίς τη συγκατάθεσή τους», αναφέρεται στην καταγγελία.

Μέχρι στιγμής, το Facebook δεν έχει σχολίασει το θέμα της καταγγελίας.

Αν το Facebook δεν μπορεί να αποδείξει ότι είχε την άδεια να στείλει τα μηνύματα, θα αναγκαστεί να πληρώσει αρκετά εκατομμύρια ως αποζημίωση. Σύμφωνα με τον εν λόγω νόμο, οι χρήστες μπορούν να ζητήσουν 500 δολάρια ανά παράβαση και 1,500 δολάρια εφόσον αποδείξουν ότι η παραβίαση ήταν ηθελημένη.

Ωστόσο, η αμερικανική τεχνολογική εταιρεία δεν είναι η μόνη που θεωρητικά παραβίασε το νόμο του τηλεμάρκετινγκ, καθώς και η Western Union συμφώνησε να καταβάλλει το ποσό των 8,5 εκατ. δολαρίων για να λύσει ένα θέμα της με τα ανεπιθύμητα μηνύματα κειμένου, ενώ οι Uber και Yahoo είναι σήμερα στα δικαστήρια για παρόμοιες υποθέσεις.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών έχει γίνει πιο επιθετική όσον αφορά το θέμα του μάρκετιγνκ μέσω μηνυμάτων, δημοσιεύοντας την περσινή χρονιά μια ειδοποίηση προκειμένου να ενημερώσει τους καταναλωτές ότι τα μη εξουσιοδοτημένα κείμενα είναι παράνομα, εκτός από την περίπτωση έκτακτης ανάγκης.