Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες δρομολογεί η κυβέρνηση

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες δρομολογεί η κυβέρνηση

Η εισήγηση του υπουργείου Εργασίας στο Μ. Μαξίμου και η προσπάθεια του πρωθυπουργού να απευθυνθεί στα μεσαία στρώματα.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο, φέρονται αποφασισμένοι να συμπεριλάβουν στο καλάθι της ΔΕΘ την εξαγγελία για μείωση ασφαλιστικών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Στόχος είναι ο πρωθυπουργός να απευθυνθεί και στα “μεσαία” στρώματα που έχουν υποστεί ισχυρές πιέσεις από την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου που συνήψε με τους δανειστές, ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, εξετάζεται παράλληλα η αντικατάσταση του ποσοστού των εισφορών για εφάπαξ και επικούρηση –που ακόμη δεν έχουν χρεωθεί στους λογαριασμούς περίπου 200.000 κυρίως επιστημόνων– με ένα προκαθορισμένο ποσό, σημαντικά μικρότερο από αυτό που αντιστοιχεί σήμερα, κυρίως σε όσους έχουν μεσαία και υψηλά εισοδήματα, άνω των 18.000 ευρώ.

Από το υπουργείο Εργασίας ισχυρίζονται ότι η πρόταση προς το Μαξίμου είναι πλήρως κοστολογημένη και επιφέρει απώλειες εσόδων της τάξης των 150 εκατ. ευρώ. Ποσό που θα καλυφθεί από τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται λόγω του υπερπλεονάσματος και το οποίο βάσει των κυβερνητικών δεσμεύσεων θα έχει μόνιμο χαρακτήρα.

Αναλυτικά, βάσει των εισηγήσεων που ήδη έχουν κατατεθεί στο Μαξίμου, οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων, από 20% επί του αθροίσματος του καθαρού δηλωτέου εισοδήματος συν τις καταβλητέες εισφορές, θα πρέπει να μειωθούν στο 13,3%. Αντίστοιχη μείωση θα ισχύσει και για τους αγρότες, οι οποίοι για το 2019 έχει οριστεί ότι θα καταβάλλουν το 18% του φορολογητέου εισοδήματος.

Πηγές από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν πως στο επίκεντρο της ατζέντας της ΔΕΘ θα βρεθούν παρεμβάσεις για τη μείωση των φορολογικών βαρών σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, οι μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες, οι μειώσεις των εργοδοτικών εισφορών και νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ για ενίσχυση της απασχόλησης.