Morgan Stanley: Ανθεκτικές οι ελληνικές τράπεζες, καμία επίπτωση από το πάγωμα στα στεγαστικά  

Morgan Stanley: Ανθεκτικές οι ελληνικές τράπεζες, καμία επίπτωση από το πάγωμα στα στεγαστικά  
Όπως επισημαίνει η Morgan Stanley, η πρωτοβουλία αυτή ελήφθη για τη στήριξη των δανειοληπτών και δεν θα έχει καμία επίπτωση

Οι ελληνικές τράπεζες θα κρατήσουν παγωμένα τα επιτόκια δανεισμού για τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια για περίπου έναν χρόνο, αρχής γενομένης από τον Μάιο του 2023.

Όπως επισημαίνει η Morgan Stanley, η πρωτοβουλία αυτή ελήφθη για τη στήριξη των δανειοληπτών, οι οποίοι δοκιμάζονται από την κρίση ακρίβειας, τον πληθωρισμό και την ολοένα εντεινόμενη νομισματική σύσφιξη, αλλά και για την αποφυγή συσσώρευσης νέων κόκκινων δανείων…

Σε αυτό το πλαίσιο, το επιτόκιο Euribor σταθεροποιείται στα επίπεδα του 3% ενώ οποιαδήποτε νέα αύξηση δεν αναμένεται να ενσωματωθεί… Ως εκ τούτου, όλα τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια στην Ελλάδα για τους επόμενους 12 μήνες θα πρέπει να θεωρούνται δάνεια σταθερού, ουχί κυμαινόμενου, επιτοκίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεδομένης της προεκλογικής ρητορικής από όλα τα ελληνικά κόμματα (έρχονται εκλογές τον Μάιο), σκοπός είναι να αποδειχθεί πως υπάρχει κοινωνική ευαισθητοποίηση και ενσυναίσθηση. 

Σημειώστε ότι αυτό αποτελεί συνέχεια της πρωτοβουλίας στήριξης στεγαστικών για επιδότηση κατά 50% της αύξησης των μηνιαίων πληρωμών στεγαστικών δανείων που έχουν λάβει ευάλωτα νοικοκυριά (ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο του 2022)».

Καμία επίπτωση στις προοπτικές 

Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, «Για όλες τις ελληνικές τράπεζες, οι προοπτικές για το 2023 βασίζεται σε ένα επιτόκιο της τάξης 2,5-2,8% εκ μέρους της ΕΚΤ, επομένως δεν αναμένεται να υπάρξει αρνητικός αντίκτυπος για τις τράπεζες λόγω του μέτρου. Απλώς θα περιορίσει αυξήσεις επιτοκίων στο χαρτοφυλάκιο στεγαστικών δανείων πέραν του 3%. Τα στεγαστικά δάνεια αντιπροσωπεύουν το 26% των συνολικών δανείων στην Ελλάδα. Η πρωτοβουλία αυτή είναι οριζόντιο μέτρο – μπόνους σε εκείνους τους δανειολήπτες που είναι ενήμεροι.

Πώς κινούνται τα δάνεια και οι καταθέσεις στην Ελλάδα σε ετήσια βάση;

Από τον Φεβρουάριο, τα δάνεια ανά τομέα αυξήθηκαν κατά 3,8% σε ετήσια βάση στην Ελλάδα, καταγράφοντας ωστόσο μείωση  από το +4,7% τον Ιανουάριο. Τα δάνεια μειώθηκαν -0,7% σε μηνιαία βάση τον Φεβρουάριο, λόγω των δανείων των νοικοκυριών. 

Οι καταθέσεις ανά κλάδο στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 3% σε μηνιαία βάση τον Φεβρουάριο, αλλά μειώθηκαν κατά -0,7% σε ετήσια βάση. Ωστόσο, ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις (LDR) ανά κλάδο εξακολουθεί να είναι χαμηλός, στο 62%. Από τον Φεβρουάριο σε ετήσια βάση, οι αποδόσεις των δανείων αυξήθηκαν κατά ~50 μονάδες βάσης ανά κλάδο, ενώ το μέσο κόστος των καταθέσεων αυξήθηκε κατά ~10 μονάδες βάσης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η στροφή στις προθεσμιακές καταθέσεις συνεχίζεται, αλλά παραμένει σε χαμηλά επίπεδα 21% τον Φεβρουάριο – μια μετατόπιση 2,9% από τον Ιούνιο του 2022.  «Πιστεύουμε ότι ο συνδυασμός ισχυρής ρευστότητας για τις τράπεζες και των χαμηλών δεικτών LDR είναι πιθανό να διατηρήσουν τα beta καταθέσεων συγκρατημένα. Συνεχίζουμε να παραμένουμε θετικοί για τις ελληνικές τράπεζες και δεν προβλέπουμε ουσιωδώς αρνητικό αντίκτυπο στις εκτιμήσεις του consensus λόγω της παραπάνω πρωτοβουλίας», καταλήγει η Morgan Stanley. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: