MPW Summit 2022: Η δύναμη των τοπικών κοινοτήτων

MPW Summit 2022: Η δύναμη των τοπικών κοινοτήτων

Τη δυναμική των τοπικών κοινοτήτων στα θέματα ισότητας και συμπερίληψης ανέδειξε η συζήτηση του Most Powerful Women Summit 2022 με θέμα “Buiding healthier communities” που συντόνισε η Μαρία Ακριβού, Senior Editor του Fortune Greece.

Η συμπερίληψη δεν είναι μόνο οι γυναίκες στην ΕΥΔΑΠ, είναι και η διασφάλιση ισότιμης πρόσβασης στο νερό, κάτι που αναδείχθηκε με κοινωνικά τιμολόγια για υπερήλικες και άλλες ομάδες, σύμφωνα με την Μαργαρίτα Γκαμαλέτσου, Διευθύντρια Επικοινωνίας & Εταιρικών Σχέσεων ΕΥΔΑΠ.

Όπως τόνισε, δεν υπάρχει πρόβλημα ανεπάρκειας νερού χάρη στις πλούσιες βροχοπτώσεις στις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας απ’ όπου μεταφέρεται μέσω του δικτύου της ΕΥΔΑΠ, η οποία έχει και την ευθύνη για τη συντήρηση του δικτύου για να μην υπάρχουν διαρροές. “Κάνουμε πολλά πράγματα για να διασφαλίσουμε την Αθήνα, τους πελάτες μας, την κοινωνία. Τα τελευταία δύο χρόνια με τις μεγάλες κρίσεις, τις πλημμύρες, τις πυρκαγιές, αναθεωρούμε τα σχέδιά μας…”, πρόσθεσε μεταξύ άλλων και αναφέρθηκε ειδικότερα σε συνεργασίες και προγράμματα που αναπτύσσει η εταιρεία. Ανέδειξε, επίσης, τη σημασία των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, σε συνεργασία και με τις τοπικές κοινωνίες. Ενδεικτικά, στον Δήμο Μαραθώνα, μια περιοχή που μέχρι στιγμής δεν έχει ολοκληρωμένο σύστημα αποχέτευσης, έχει ήδη δημοπρατηθεί το 80% των έργων για δίκτυα που ξεπερνούν τα 850 χλμ.. “Βρισκόμαστε σε φάση κατασκευής των 430 χλμ.”, πρόσθεσε η κ. Γκαμαλέτσου σημειώνοντας ότι οι όποιες καθυστερήσεις είναι πολυπαραγοντικές, και θέλουν την αποδοχή της τοπικής κοινωνίας.

Τον ρόλο των συνεργασιών μέσα από την εμπειρία της στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας ανέδειξε η Φωτεινή Μπαμπανάρα, Επικεφαλής Επικοινωνίας Ομίλου Novartis Hellas. Ανέφερε ως παράδειγμα την περίοδο της πανδημίας όπου για πρώτη φορά σημειώθηκαν σημαντικές συνεργασίες δημοσίου-ιδιωτικού τομέα αλλά και συνεργασίες μεταξύ ανταγωνιστών. “Έχουμε συνεργασία με τη Biontech, καθώς και με το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates”, ανέφερε ενδεικτικά προσθέτοντας τη συνεργασία στην Ελλάδα με το ΕΣΥ για την επάνδρωσή του με σταθμούς ΜΕΘ. Αυτό που ζούμε όμως με τον Covid συνδέεται με την κλιματική αλλαγή και με την ανισορροπία στο περιβάλλον, όπως τόνισε η κ. Μπαμπανάρα υπενθυμίζοντας τις δεσμεύσεις της Novartis.

Μίλησε επίσης για τη σημασία της συνεργασίας για τη διαχείριση προκλήσεων όπως οι θάνατοι πολλών ανθρώπων λόγω ενδο-νοσοκομειακών λοιμώξεων, αλλά και η πρόσβαση σε πληθυσμούς που δεν έχουν αντιβιοτικά, απ’ όπου άλλωστε προέρχονται κυρίως οι μεταλλάξεις. “Σε χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα δίνουμε στις κυβερνήσεις πακέτα φαρμάκων με 1 δολάριο τον μήνα, και τους εκπαιδεύουμε σε θέματα υγιεινής διατροφής και άσκησης. Συνεργαζόμαστε με τη Microsoft – συλλέγουμε δεδομένα και βγάζουμε μοντέλα πρόβλεψης για το ποιος μπορεί να αναπτύξει καρδιαγγειακά επεισόδια…”, πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

Την αξία της τοπικής αυτοδιοίκησης στην γεφύρωση προβλημάτων και λύσεων ανέδειξε ο Γιάννης Κωνσταντάτος, Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης, Πρόεδρος ΣΠΑΥ & Φορέα Διαχείρισης της Ανάπτυξης του Ελληνικού, όπου αναφέρθηκε ενδεικτικά στη σοφία του λαού: «Τα παράπονά σου στον Δήμαρχο». Ο Δήμαρχος, όπως εξήγησε, είναι μια οικεία φιγούρα για τον πολίτη που πρέπει να προσφεύγει στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά το πρόβλημα είναι ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει τις αρμοδιότητες για όλα τα προβλήματα που προκύπτουν. Ενδεικτικά μίλησε για το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”, που έφτασε να εξυπηρετεί 800 οικογένειες μόνο στον Δήμο του. Ο κ. Κωνσταντάτος τόνισε, επίσης, την ανάγκη το κράτος να δώσει στην τοπική αυτοδιοίκηση αυτονομία, καθώς αυτό θα αποτελέσει επιταχυντή θετικών εξελίξεων.

Μιλώντας για το έργο του Ελληνικού αναφέρθηκε ειδικότερα στη σημασία που δίνεται στην ισότητα με ενδεικτικό ότι το πρώτο κτίριο που εγκαινιάζεται είναι το κτίριο των ΑμΕΑ. Πρόσθεσε ότι μέσα στο Ελληνικό υπήρχαν τα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση, παιδιά με αυτισμό, κι όλα αυτά τα παιδιά θα βρίσκονταν εκτός στέγης. “Ήταν στοίχημα να αποκαταστήσουμε αυτά τα παιδιά, και το πετύχαμε”, πρόσθεσε μεταξύ άλλων.