Να ξανασκεφτεί την επιβολή νέων κυρώσεων καλεί η Ρωσία την ΕΕ

Να ξανασκεφτεί την επιβολή νέων κυρώσεων καλεί η Ρωσία την ΕΕ

Η ΕΕ θα πρέπει να λάβει υπόψη της τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία, δήλωσε στενός σύμβουλος του Πούτιν.

Μήνυμα στις Βρυξέλλες έστειλε σήμερα ο πρόεδρος της Ρωσίας διαμέσου του ανώτατου οικονομικού συμβούλου του, Αντρέι Μπελούσοφ, μία ημέρα προτού ανοίξουν οι κάλπες στην κρίσιμη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου στη γειτονική Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, ο σύμβουλος του Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να λάβει υπόψη της τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία προτού αποφασίσει να επιβάλλει κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας για την ανάμειξή της στην ουκρανική κρίση.

«Ελπίζω ότι λαμβάνοντας αυτές τις αποφάσεις θα ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία και η εξάρτηση από αυτές. Πρόκειται για ευρωπαϊκές εταιρείες, που δραστηριοποιούνται εδώ, εργάζονται για τις ευρωπαϊκές αγορές ως επί το πλείστον και στέλνουν στην Ευρώπη βαλίτσες με χρήματα», είπε ο Αντρέι Μπελούσοφ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ρωσία ενδέχεται να προσφύγει στη δικαιοσύνη αν οι κυρώσεις περιορίσουν τις εμπορικές της σχέσεις με άλλες χώρες.

Την ίδια ώρα, ο ίδιος ο πρόεδρος Πούτιν εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τις απειλές «ακραίων», όπως είπε, στοιχείων στην Ουκρανία να παρεμποδίσουν τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Η Ευρώπη εξαρτάται κατά πολύ από τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου που μεταφέρονται μέσω αγωγών που διατρέχουν την Ουκρανία. Οι σχέσεις ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα έχουν επιδεινωθεί μετά την ανατροπή του φιλορώσου Ουκρανού προέδρου και την προσάρτηση της Κριμαίας–περιοχής της Ουκρανίας–στη Ρωσία.

Διαβάστε ακόμη:

Να σεβαστεί το αποτέλεσμα των ουκρανικών εκλογών υπόσχεται ο Πούτιν

Προκαταβολή 25 δισ. δολαρίων από την Κίνα στη Ρωσία

Παρέμβαση Πούτιν πριν τις ουκρανικές εκλογές

Το φυσικό αέριο «πρωταγωνιστής» στις εκλογές της Ουκρανίας