Νέα μελέτη αποκαλύπτει τις ευεργετικές ιδιότητες της καφεΐνης

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τις ευεργετικές ιδιότητες της καφεΐνης
pexels
Η επιστήμη μας δίνει περισσότερους λόγους για να απολαύσουε μια κούπα καφέ.

της CHLOE TAYLOR

Η υψηλή πρόσληψη καφεΐνης θα μπορούσε να μειώσει τα επίπεδα σωματικού λίπους και τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Σε ερευνητική εργασία που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο επιστημονικό περιοδικό BMJ Medicine, ειδικοί σε θέματα υγείας από τη Σουηδία, τη Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο περιέγραψαν το αποτέλεσμα της ανάλυσής τους σχετικά με το πώς η πρόσληψη καφεΐνης επηρεάζει το σωματικό βάρος, την καρδιαγγειακή υγεία και τον κίνδυνο διαβήτη.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε τη τυχαιοποίηση με την τεχνική Mendel -μια μέθοδο διαπίστωσης αιτίας και αποτελέσματος με την εξέταση γενετικών στοιχείων- για να υπολογίσει τα προβλεπόμενα επίπεδα καφεΐνης στο αίμα περίπου 10.000 συμμετεχόντων και κατά πόσον συνδέονται με τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), το σωματικό λίπος και τον διαβήτη τύπου 2.

Διαπίστωσαν ότι οι υψηλές συγκεντρώσεις καφεΐνης στο αίμα σχετίζονταν με χαμηλότερο ΔΜΣ, το μέτρο που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό του κατά πόσον κάποιος έχει υγιές βάρος, και με χαμηλότερα επίπεδα σωματικού λίπους γενικά.

Η καφεΐνη έχει συνδεθεί στο παρελθόν με τη βελτίωση του μεταβολισμού και την καύση του λίπους.

Τα υψηλότερα επίπεδα καφεΐνης συνδέονταν επίσης με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με τη μελέτη. Οι συγγραφείς της μελέτης σημείωσαν ότι σχεδόν το ήμισυ του χαμηλότερου κινδύνου διαβήτη προήλθε από την εμφανή μείωση του ΔΜΣ που προκλήθηκε από την καφεΐνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα άτομα που είναι υπέρβαρα και έχουν υψηλό ΔΜΣ διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Στη μελέτη δεν βρέθηκε ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης καφεΐνης και του κινδύνου καρδιακής νόσου, καρδιακής ανεπάρκειας ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι η δημοσίευσή τους βασίστηκε σε υπάρχουσες μελέτες, μία από τις οποίες διαπίστωσε συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης τριών έως πέντε φλιτζανιών καφέ με καφεΐνη την ημέρα και του μειωμένου κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακής νόσου, με κάθε φλιτζάνι να φαίνεται ότι μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη κατά 7%. Ωστόσο, σημείωσαν ότι η φύση αυτών των μελετών παρατήρησης σήμαινε -σε αντίθεση με τις έρευνες που χρησιμοποιούσαν τη δική τους τεχνική Mendel – ότι δεν μπορούσαν να συμπεράνουν με αξιοπιστία κατά πόσο η καφεΐνη ήταν η αιτία για τους μειωμένους κινδύνους για την υγεία.

Αν και οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι βρήκαν «στοιχεία που υποστηρίζουν αιτιώδεις συσχετίσεις των υψηλότερων συγκεντρώσεων καφεΐνης στο πλάσμα με χαμηλότερα επίπεδα παχυσαρκίας και κίνδυνο διαβήτη τύπου 2», σημείωσαν ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να εκτιμηθεί κατά πόσον τα καφεϊνούχα ποτά χωρίς θερμίδες θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ρόλο στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ενός από τα δύο.

Η μελέτη περιορίστηκε από το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες ήταν ως επί το πλείστον ευρωπαϊκής καταγωγής. Οι αφροαμερικανοί, οι ισπανόφωνοι και οι λατινοαμερικάνοι και ορισμένοι κάτοικοι των νησιών του Ειρηνικού διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προηγούμενες έρευνες

Προηγούμενες μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις της κατανάλωσης καφεΐνης στην υγεία έχουν δώσει ανάμεικτα αποτελέσματα.

Το 2018, Σουηδοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση καφέ μείωνε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, ενώ μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι έδειξε ότι η κατανάλωση έως και τριών φλιτζανιών καφέ την ημέρα είχε προστατευτική επίδραση στην υγεία της καρδιάς.

Ωστόσο, έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2020 διαπίστωσε ότι οι ουσίες που βρίσκονται στον αφιλτράριστο καφέ μπορούν να αυξήσουν την «κακή» χοληστερόλη, ενώ έχουν επίσης διαπιστωθεί συνδέσεις μεταξύ της πρόσληψης καφεΐνης και του άγχους και των διαταραχών του ύπνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Fortune.com