Ο Μπάφετ ετοιμάζει τη μεγαλύτερη εξαγορά που έκανε ποτέ

Ο Μπάφετ ετοιμάζει τη μεγαλύτερη εξαγορά που έκανε ποτέ

Ο Γουόρεν Μπάφετ φέρεται διατεθειμένος να δαπανήσει 30 δισ. δολάρια για εταιρεία κατασκευής εξαρτημάτων αεροσκαφών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway, ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής Γουόρεν Μπάφετ, σχεδιάζει μια εξαγορά, η οποία αν ολοκληρωθεί θα είναι το μεγαλύτερο deal που έχει επιχειρήσει.

Σύμφωνα με το Fortune και τη Wall Street Journal, στο στόχαστρο του Μπάφετ είναι η εταιρεία Precision Castparts, η οποία και κατασκευάζει εξαρτήματα για αεροσκάφη.

Το ύψος της εξαγοράς μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 30 δισ. δολάρια, ενώ θα αποτελέσει τη στροφή του μεγαλοεπενδυτή από εταιρείες τροφίμων τα τελευταία χρόνια (Heinz, Kraft, Burger King) στη βαριά βιομηχανία.

Η Berkshire Hathaway, που αποτελεί τον επενδυτικό βραχίονα του Μπάφετ, εξετάζει να προχωρήσει στη συγκεκριμένη εξαγορά μόνη της αξιοποιώντας τα σχεδόν 70 δισ. δολάρια που έχει σε ταμειακά διαθέσιμα.

Ο Μπάφετ, γνωστός για επιλογές γνωστών καταναλωτικών προϊόντων σε συμμετοχές μέσω Χρηματιστηρίου όπως η Coca Cola, φέρεται πως προτιμάει λιγότερο «σέξι» εταιρείες όταν πρόκειται να κάνει εξαγορές. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της αμερικανικής σιδηροδρομικής εταιρείας Burlington Northern Santa Fe που απέκτησε για 26 δισ. δολάρια.

Η Berkshire Hathaway έχει καταφέρει να εισπράξει πάνω από 6 δισ. δολάρια από δραστηριότητες που δεν σχετίζονται με την ασφάλιση και τις επενδύσεις μέσω αγορών το 2015. Πάντως η εταιρεία για το β’ τρίμηνο του 2015 σημείωσε πτώση κατά 37% στα κέρδη της σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2014.

Η εταιρεία που θέλει να εξαγοράσει ο Μπάφετ κερδίζει το 70% από τα 10 δισ. δολάρια εσόδων της από δραστηριότητες στον κλάδο της αεροπορικής βιομηχανίας.

Αν ολοκληρωθεί το deal στα 30 δισ. δολάρια, θα πρόκειται για τίμημα που ισοδυναμεί σε 20 φορές τα κέρδη της εταιρείας που κυμαίνονται στα 1,5 δισ. δολάρια ανά έτος.