Ο Γάλλος βασιλιάς των flash sales κατακτά τις ΗΠΑ

Ο Γάλλος βασιλιάς των flash sales κατακτά τις ΗΠΑ

Ο JAG ετοιμάζεται να κονταροχτυπηθεί με την Amazon στις διαδυκτιακές εκπτωτικές πωλήσεις.

Είναι 52 ετών. Έχει πλούσια μακριά κόμη κι ένα μικρό μουσάκι που πλαισιώνει το στόμα του μαζί με ένα επίσης μικρό μουστάκι. Δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στα δερμάτινα μπουφάν, στα τζιν παντελόνια και στις μπλούζες με λαιμόκοψη V, που αφήνουν να φανεί μία ιδέα από το δασύτριχό του στήθος. Αλλά παρά το «biker chic» στιλ του έχει μεγάλη αδυναμία στο… φούξια ως χρώμα!

Σε αυτήν την απόχρωση είναι η αγαπημένη του Bentley, το λογότυπο της διαδυκτιακής εταιρείας του Vente-Privee, ακόμη και οι εικαστικές «πινελιές» στα κεντρικά γραφεία της, στο βόρειο Παρίσι. Σίγουρα ο Ζακ-Αντουάν Γκρανζόν, γνωστός απλά κι ως JAG, δεν είναι μία συνηθισμένη περίπτωση επιχειρηματία.

Ξεκίνησε το μακρύ «ταξίδι» του στην επιχειρηματικότητα στα 23 του, από ένα μικρό μαγαζάκι στην παρισινή συνοικία Sentier, πουλώντας επώνυμα ρούχα και αξεσουάρ σε stock κι έχοντας ως αρχικό κεφάλαιο 3.000 δολάρια που του έδωσε ο πατέρας του, ένας πετυχημένος κτηματομεσίτης.

Με το πέρασμα των χρόνων, το μαγαζί του «μετακόμισε» από το Sentier στο Internet. Πελάτες του δεν ήταν οι περαστικοί, αλλά οι μεγαλύτεροι διεθνείς οίκοι. Και ο ίδιος ο JAG μεταξελίχθηκε σε βασιλιά των διαδυκτιακών flash sales -εκπτωτικών πωλήσεων δηλαδή για περιορισμένο χρόνο- που εισήγαγε πρώτος ως επιχειρηματικό μοντέλο στην αγορά, λανσάροντάς το 2011 στη χώρα του, τη Γαλλία.

Έκτοτε, η Vente-Privee εξελίθηκε σε έναν επιχειρηματικό «γίγαντα» στις online πωλήσεις, τρίτο διεθνώς μετά την Amazon.com Inc. και το eBay Inc. Μόνον πέρυσι, τα έσοδα της εταιρείας του JAG -στην οποία έχει αποκτήσει από τον περασμένο Δεκέμβριο μετοχικό μερίδιο και η Qatar Holding LLC- έφθασαν τα 2,3 δισ. δολάρια παγκοσμίως, χάρη στα 21 εκατομμύρια πελάτες που έχει σε συνολικά οκτώ χώρες.

Από αυτές, η μοναδική εκτός Ευρώπης είναι οι ΗΠΑ, όπου η Vente-Privee έχει πατήσει «πόδι» εδώ και δύο χρόνια, σε συνεργασία με την American Express. Διατηρεί από το 2012 γραφείο με 100 άτομα προσωπικό στο Σόχο της Νέας Υόρκης -όπου φυσικά υπάρχουν «πινελιές» του φούξια, όπως π.χ. στις πόρτες.

Και μέσα στα δύο χρόνια λειτουργίας της κατάφερε να διπλασιάσει τις εκεί ετήσιες πωλήσεις της από τα 25 εκατ. δολ. στα 50 εκατ. δολάρια, με τους Αμερικανούς πελάτες της να ξοδεύουν κατά μέσο όρο διπλάσια ποσά από τους Γάλλους.

Τώρα, η Vente-Privee και ο JAG αισθάνονται έτοιμοι να μπουν δυναμικά στον ανταγωνισμό έναντι μεγαθηρίων όπως η Gilt Groupe, τη Rue La La και το MyHabit της Amazon. Ειδικά η τελευταία μάλιστα να έχει μπει στο «μάτι» του 52χρονου επιχειρηματία…

«Ξέρεις γιατί ο Τζεφ Μπέζος έκανε το MyHabit; », λέει ο JAG στον Ματ Μακιού και στο αμερικανικό Fortune. «Επειδή με συνάντησε στη Νέα Υόρκη και συζητήσαμε τρεις ώρες για το επιχειρηματικό μου μοντέλο. Μετά το ραντεβού μας, αντί να μου προτείνει συνεργασία, αποφάσισε να λανσάρει το MyHabit, που είναι ακριβώς σαν το Vente-Privee».

Αλλά αυτή δεν είναι καν η μοναδική περίπτωση, επισημαίνει. «Οι περισσότεροι αντιγραφείς μας λειτουργούν σαν εταιρίες λιανεμπορίου», λέει ο Ζακ-Αντουάν. «Θεωρούν ότι το σηματικό είναι να πουλάς προϊόντα. Εμείς πιστεύουμε ότι το σημαντικό είναι να έχουμε τα καλύτερα brands».

Και με αυτό ως κανόνα, έχει βάλει σκοπό να αυξήσει τις πωλήσεις της Vente-Privee στις μεν ΗΠΑ στα 100 εκατ. δολάρια μέχρι το 2015, στο διεθνές επίπεδο, δε, να τις εκτινάξει στα 11 δισ. δολάρια μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Για να το πετύχει, ο JAG λέει ότι τώρα σκοπεύει να επαναπροσδιορίσει τη στρατηγική του, επεκτείνοντας τη λειτουργία της Vente-Privee σε περισσότερες χώρες και τομείς, όπως π.χ. στον τομεά της αναψυχής, με έμφαση στα ταξίδια.