Ο πόλεμος των τσιπ: Τι ανακοίνωσαν AMD, Intel και Nvidia στο CES 2021

Ο πόλεμος των τσιπ: Τι ανακοίνωσαν AMD, Intel και Nvidia στο CES 2021
This undatde handout photo released on January 11, 2021, courtesy of Consumer Technology Association(CES), shows behind the scenes on the set of the all-digital CES 2021. - Digital health care is in the spotlight at the tech industry's big event this week amid a pandemic that has highlighted the importance of remote services, with a potentially lasting impact on medical delivery. The Consumer Electronics Show, which is being held online from January 11, 2021, will showcase technology for remote patient visits, biosensors and a range of other gadgetry that can help people avoid doctors' offices and waiting rooms. (Photo by Handout / Consumer Technology Association(CES) / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO /Consumer Technology Association (CES)/HANDOUT " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Photo: AFP
Intel, Advanced Micro Devices, Nvidia και Qualcomm μπήκαν και φέτος στη "μάχη" για την κυριαρχία στους επεξεργαστές.

του Aaron Pressman

Η Intel, η Advanced Micro Devices, η Nvidia και η Qualcomm παρουσίασαν τα τελευταία μοντέλα τους στην εκδήλωση τεχνολογίας CES 2021 αυτήν την εβδομάδα.

Όπως συμβαίνει τα περισσότερα χρόνια, τα νέα μοντέλα είναι γρηγορότερες και πιο αποδοτικές εκδόσεις της υπάρχουσας τεχνολογίας, βοηθώντας τους κατασκευαστές φορητών υπολογιστών να δημιουργήσουν μικρότερες και λεπτότερες συσκευές με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Advanced Micro Devices

Η AMD κυκλοφόρησε μια σειρά από επεξεργαστές για φορητούς υπολογιστές που θα βασίζονται στην τρίτη γενιά του σχεδιασμού Zen της AMD, με το όνομα Zen 3. Η νέα σειρά Ryzen 5000 λειτουργεί με ταχύτητες έως και 4,8GHz, ταχύτερα από την μέγιστη ταχύτητα των 4,2GHz του περασμένου έτους. Οι επεξεργαστές είναι έως και 16% γρηγορότεροι από τις προηγούμενες εκδόσεις επεξεργαστών φορητών υπολογιστών της AMD, σημείωσε η εταιρεία.

Για επιτραπέζιους υπολογιστές, η AMD παρουσίασε μερικές νέες εκδόσεις επεξεργαστών τελευταίας τεχνολογίας με το σχεδιασμό Zen 3 που απευθύνονται στους καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένου του AMD Ryzen Threadripper PRO 3995WX, ο οποίος λειτουργεί με ταχύτητες έως και 4,2GHz.

Intel

Η Intel επέκτεινε την 11η γενιά της αρχιτεκτονικής επεξεργαστών ‘Core’ από τις εκδόσεις του περασμένου έτους για λεπτούς φορητούς υπολογιστές, προσθέτοντας νέους επεξεργαστές για πιο ισχυρούς (και ογκώδεις) φορητούς υπολογιστές και επιτραπέζιους υπολογιστές για gaming.

Οι νέες σειρές επεξεργαστών Core S-series για επιτραπέζιους υπολογιστές είναι 14% ταχύτεροι από τα προηγούμενα μοντέλα της Intel, δήλωσε η εταιρεία.

Οι νέες εκδόσεις της σειράς H της εταιρείας για ισχυρούς φορητούς υπολογιστές, με κωδικό όνομα Tiger Lake, μπορούν να συνδυαστούν με επεξεργαστές γραφικών από την Nvidia.

Τέλος, η Intel έδωσε μια «πρώτη γεύση» του επεξεργαστή της επόμενης γενιάς, που ονομάζεται Alder Lake. Σχεδιασμένος περισσότερο σαν τους επεξεργαστές από την Apple και την Qualcomm που βασίζονται σε τεχνολογία ARM, ο Alder Lake θα συνδυάζει πυρήνες επεξεργασίας υψηλής απόδοσης με πυρήνες χαμηλότερης ισχύος που εξοικονομούν ενέργεια. Θα είναι διαθέσιμος το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Qualcomm

Η εταιρεία ανακοίνωσε έναν αναβαθμισμένο αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων κάτω από την οθόνη που μπορεί να ξεκλειδώσει ένα τηλέφωνο όταν ο χρήστης πατά απλά ένα δάχτυλο στην οθόνη. Ο δεύτερης γενιάς 3D Sonic Sensor είναι 50% πιο γρήγορος κατά το ξεκλείδωμα από την αρχική τεχνολογία της Qualcomm από το 2019, ανέφερε η εταιρεία.

Nvidia

Η εταιρεία παρουσίασε μια νέα κάρτα γραφικών για επιτραπέζιους υπολογιστές, που ονομάζεται RTX 3060, με κόστος 330 δολάρια. Για απόδοση σε παιχνίδια που απεικονίζουν λαμπερούς φωτισμούς και αντανακλάσεις, μια λειτουργία γνωστή ως ray tracing, οι νέες κάρτες θα είναι 10 φορές πιο γρήγορες από τις κάρτες χαμηλότερης τιμής της προηγούμενης γενιάς.

Πηγή: Fortune.com