Όχι των Γάλλων για επέμβαση στη Συρία

Όχι των Γάλλων για επέμβαση στη Συρία

Ανησυχίες για αντίποινα και αμφιβολίες για τον πραγματικό ένοχο της χρήσης χημικών όπλων εκφράζουν οι Γάλλοι πολίτες.

Ηχηρό όχι των Γάλλων σχετικά με στρατιωτική επέμβαση στην Συρία, επιφυλάσσει δημοσκόπηση που δημοσίευσε το Σάββατο η εφημερίδα Le Parisien.

Ο Γάλλος Πρόεδρος θα πρέπει να υποδείξει ισχυρή πυγμή και να μη λάβει καθόλου υπόψη του την γνώμη του 64% των πολιτών του, που δηλώνουν την εξαιρετικά αρνητική τους στάση σε οποιαδήποτε συμμετοχή της χώρας σε στρατιωτική επέμβαση κατά του καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Αναλυτικότερα, το 37% των ερωτηθέντων φοβάται μια επέμβαση της Γαλλίας στο ισλαμικό καθεστώς της Συρίας, το 35 % ότι ίσως δημιουργήσει μια ιδιαίτερα φλεγόμενη κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, ενώ παράλληλα το 22% πιστεύει ότι δεν θα αλλάξει τίποτα στην καθημερινότητα.

Διαβάστε ακόμη: Πούτιν: προβοκάτσια τα χημικά

Αλλά οι ανησυχίες των ερωτηθέντων σχετικά με μια ενδεχόμενη εμπλοκή της Γαλλίας στη Συρία, δεν σταματούν εκεί.

Σε ποσοστό 17% αναφέρεται ότι δεν υπάρχουν σαφείς αποδείξεις για τη συμμετοχή του καθεστώτος Άσαντ στη χρήση των χημικών αερίων, ενώ ένα οριακά ποσοστό μεγαλύτερο (18%) φοβάται αντίποινα του καθεστώτος και των συμμάχων του, εναντίων γαλλικών συμφερόντων.

Πάντως, το πατριωτικό ρεφλέξ των Γάλλων εντείνεται όσο η επιχείρηση κατά της Συρίας φαίνεται ότι θα πραγματοποιηθεί, κάτι που καθιστά ακόμη όχι και τόσο δύσκολο το έργο του Φρανσουά Ολάντ, που θα πρέπει να δημαγώγησει σωστά τον γαλλικό λαό για μια πιθανή γαλλική συμμετοχή, όταν μάλιστα πολλές χώρες της Δύσης δηλώνουν ότι δεν θα λάβουν μέρος στις όποιες στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Διαβάστε ακόμη: Θα υπάρξει «συμμαχία των προθύμων»;

Η διευθύντρια της εταιρίας δημοσκοπήσεων BVA, Celine Bracq, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της έρευνας είπε ότι: «Οι Γάλλοι, μπορεί να είναι κατά του πολέμου, αλλά μόλις η ανακοινωθεί η στρατιωτική επέμβαση, πιθανότατα θα στηρίξουν την κεφαλή του κράτους».

Στις μέρες που θα ακολουθήσουν ο πρόεδρος της χώρας θα προσπαθήσει να επικεντρωθεί στο να αποδείξει ότι δεν υπάρχουν λόγοι ανησυχίας για τα εθνικά γαλλικά συμφέροντα, σε περίπτωση που  η Γαλλία ταχθεί στο πλευρό των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, για τη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Εν αναμονή αυτής της αντιστροφής της κοινής γνώμης, την Τετάρτη συνεδριάζει και το Εθνικό Κοινοβούλιο σε μια έκτακτη σύνοδο για τα τεκταινόμενα στην Συρία.

Η εν λόγω δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του i>télé, του CQFD, της Le Parisien και της Aujourd’hui en France με τη συμμετοχή 1010 ερωτηθέντων με συνεντεύξεις μέσω τηλεφώνου και διαδικτύου και τα αποτελέσματα εμπίπτουν στην διαδικασία της ποσόστωσης.