Όλα όσα γνωρίζουμε για την νέα μετάλλαξη στην Κρήτη- Τι ανησυχεί τους ειδικούς

Όλα όσα γνωρίζουμε για την νέα μετάλλαξη στην Κρήτη- Τι ανησυχεί τους ειδικούς
Ειδικά κλιμάκια ιατρών και νοσηλευτών πραγματοποιούν δειγματοληπτικούς ελέγχους για κορονοϊό σε ταξιδιώτες που φθάνουν στο λιμάνι του Πειραιά, Κυριακή 16 Αυγούστου 2020. Τυχαιοποιημένους ελέγχους για τον νέο κορονοϊό σε ταξιδιώτες που επιστρέφουν στην Αθήνα από τις διακοπές τους, πραγματοποιούν από το πρωί στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας ειδικά κλιμάκια του Συντονιστικού Κέντρου της Περιφέρειας Αττικής και του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας. Τα δειγματοληπτικά τεστ θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας μέχρι τη δύση του ήλιου. Στόχος είναι η τυχόν ανεύρεση θετικών στον κορονοϊό ταξιδιωτών αλλά και η ευαισθητοποίηση όσων επιστρέφουν από τις διακοπές, ώστε να προασπίσουν κατά την επάνοδό τους στην Αττική το κοινωνικό σύνολο από την τυχόν διασπορά ιού SARS-CoV-2 στο περιβάλλον τους ή στην κοινότητα και ιδιαίτερα σε ευπαθείς ομάδες. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ανησυχία για το γεγονός πως τα κρούσματα της μετάλλαξης δεν είναι εισαγόμενα.

Σε επιφυλακή είναι οι υγειονομικές αρχές έπειτα από την εμφάνιση για πρώτη φορά στη χώρα μας, μίας μετάλλαξης του κορωνοϊού η οποία είχε εντοπιστεί μέχρι τώρα σε χώρες όπως η Ρωσία και η Νορβηγία.

Κρούσματα του συγκεκριμένου μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής στην Κρήτη και οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για πάνω από τρεις επιβεβαιωμένες περιπτώσεις.

Τα κρούσματα της μετάλλαξης δεν είναι εισαγόμενα

Το στοιχείο που προκαλεί ενδιαφέρον είναι αυτό που αποκάλυψε ο καθηγητής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και επικεφαλής του Ιολογικού εργαστηρίου της ιατρικής σχολής Γιώργος Σουρβίνος, ότι δηλαδή τα κρούσματα της συγκεκριμένης μετάλλαξης δεν είναι εισαγόμενα, καθώς αφορούν σε Κρητικούς και όχι σε τουρίστες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Γιώργος Σουρβίνος στο Cretalive, τα δείγματα προέρχονται από τρία κέντρα αναφοράς σε Βενιζέλειο Νοσοκομείο, Εσταυρωμένο, και Βιάννο.

Η διαδικασία της ιχνηλάτησης βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ρίξει περισσότερο «φως» στην υπόθεση.

Οι προβληματισμοί των ειδικών

Η συγκεκριμένη μετάλλαξη απαρτίζεται από έναν συνδυασμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη της ακίδας, που σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο διαφυγής της ανοσίας. Αυτό φαίνεται πως προκαλεί τον προβληματισμό των επιστημόνων για το κατά πόσο τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού που έχουν αναπτυχθεί έως τώρα, μπορούν να αντιμετωπίσουν το συγκεκριμένο στέλεχος, επισημαίνεται.

Ο ίδιος πάντως ο Γιώργος Σουρβίνος τόνισε στη συνέντευξή του ότι «δεν είμαστε ανήσυχοι» μεν «αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για δούμε πόσο αποτελεσματικά θα αντιμετωπιστούν οι νέες μεταλλάξεις από τα εμβόλια». Σε κάθε περίπτωση κάλεσε «να συνεχίσουμε να εμβολιάζομαστε» και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι ο εμβολιασμός συνιστά φραγμό και εμπόδιο στον κορωνοϊό και τις μεταλλάξεις του.

Καθηγήτρια επιδημιολογίας: Πρέπει να παρακολουθήσουμε στενά τα νέα κρούσματα

«Όλα αυτά θέλουν περισσότερο έλεγχο κατά βάση τα εμβόλια που έχουμε είναι αποτελεσματικά σε αυτές τις μεταλλάξεις», ανέφερε η καθηγήτρια επιδημιολογίας Θεοδώρα Ψαλτοπούλου στο OPEN.

«Χρειάζεται μία παρακολούθηση τόσο στα νέα κρούσματα, αν υπάρχει δηλαδή μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, όσο κι αν αυξάνεται στους νοσηλευομένους που σημαίνει πως μπορεί να προκαλεί μία βαρύτερη νόσηση», τόνισε ενώ πρόσθεσε πως «θα μπορούσαν να υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους θα μπορούσε να συμβαίνει αυτό. Μπορεί να έχει υπάρξει κάποιος που ήρθε από το εξωτερικό που οδήγησε σε μεγαλύτερη διασπορά, ενώ δεν αποκλείεται να βρούμε περισσότερα άτομα με την συγκεκριμένη μετάλλαξη. Τα εμβόλια που διαθέτουμε είναι καλά και αποτελεσματικά στις νέες μεταλλάξεις. Τουλάχιστον με μεγάλη αντισωματική απάντηση ως προς τα εμβόλια αυτά είμαστε καλυμμένοι και δεν θα νοσήσουμε βαριά», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Τετάρτη, τα επιβεβαιωμένα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού μειώθηκαν, ενώ αυξήθηκε ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών. Συγκεκριμένα, το τελευταίο 24ωρο, επιβεβαιώθηκαν 1.381 νέες μολύνσεις, ενώ ακόμη 23 συνάνθρωποί μας κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς με κορωνοϊό ανέρχονται σε 486 έναντι 482 την Τρίτη.

Νίκος Τζανάκης: «Είναι ένα περίεργο γονιδίωμα το οποίο δεν έχει εντοπιστεί σε άλλες περιοχές της Ελλάδας»

Από την πλευρά του ο καθηγητής πνευμονολογίας Νικόλαος Τζανάκης μίλησε στο Reader σχετικά με τα κρούσματα μιας νέας μετάλλαξης κορωνοϊού που εντοπίστηκε στην Κρήτη. Τα συγκεκριμένα κρούσματα είναι σύμφωνα με τον καθηγητή διάσπαρτα, καθώς προέρχονται και από αστικό ιστό και από την ενδοχώρα.

Συγκεκριμένα ο κ. Τζανάκης  ανέφερε ότι «το γεγονός ήταν γνωστό στις υγειονομικές αρχές εδώ και μέρες. Είναι ένα περίεργο γονιδίωμα το οποίο δεν έχει εντοπιστεί σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Το γονιδίωμα αυτή τη στιγμή έχει δοθεί προκειμένου να ταυτοποιηθεί για να δούμε τι ακριβώς είναι αυτό».

Ακόμα ανέφερε  ότι την υπόθεση την έχει αναλάβει η Πολιτική Προστασία ώστε να μην εξαπλωθεί το νέο στέλεχος, καθώς «ακόμα δεν γνωρίζουμε ακριβώς τις επιδημιολογικές του ιδιότητες, δηλαδή αν είναι πιο μεταδοτικό ή πιο βλαπτικό από τα στελέχη που έχουμε εντοπίσει μέχρι τώρα».

Τέλος, ο καθηγητής σημείωσε πως η διασπορά δεν μπορεί να επικεντρωθεί σε ένα σημείο, διότι τα δείγματα που έχουν έρθει στα εργαστήρια είναι και από την ενδοχώρα της Κρήτης αλλά και από αστικό κέντρο.

Πάνω από 10.600 τα συνολικά κρούσματα μεταλλάξεων στη χώρα μας

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ για τις μεταλλάξεις την περασμένη Πέμπτη 27 Μαΐου, στη χώρα μας έχουν εντοπιστεί συνολικά έως τώρα πάνω από 10.000 κρούσματα. Συγκεκριμένα, έχουν ανέλθει σε 10.610, καθώς από τις τελευταίες αναλύσεις δειγμάτων, που αφορούσαν στην περίοδο 14 Απριλίου έως 16 Μαΐου 2021, επιβεβαιώθηκαν 611 νέα κρούσματα των μεταλλαγμένων στελεχών. Με βάση τα στοιχεία, τρεις είναι οι κυριότερες μεταλλάξεις που κυριαρχούν στη χώρα μας: η βρετανική, η νοτιοαφρικανική και η μετάλλαξη Β.1.1.318.