Όλες οι προβλέψεις για τα φετινά Όσκαρ

Όλες οι προβλέψεις για τα φετινά Όσκαρ
epa05169444 Chocolate Oscars and other desserts are shown during the press preview of the 88th Oscars Governors Ball in Hollywood, California, 18 February 2016. The event is the official post-Oscars celebration that will take place on 28 February after the awards show. EPA/EUGENE GARCIA

Ποιούς «βλέπουν» οι ειδικοί;

Την Κυριακή είναι η μεγάλη νύχτα για το Χόλυγουντ, καθώς οι κινηματογραφικοί σταρ θα περπατήσουν στο κόκκινο χαλί της εισόδου του Dolby Theatre για την 88η Τελετή Απονομής των Βραβείων Όσκαρ.

Από τότε που ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες τον προηγούμενο μήνα, το Χόλυγουντ «φλέγεται» απ’ τις κατηγορίες για έλλειψη φυλετικής διαφορετικότητας και ποικιλίας ως προς τους ηθοποιούς που είναι υποψήφιοι για τα βραβεία, αλλά κι από τις προβλέψεις για τους νικητές που όπως κάθε χρόνο κυριαρχούν στις συζητήσεις.

Είναι σίγουρο ότι ο Κρις Ροκ – ο οποίος θα παρουσιάσει τη φετινή τελετή – θα αναφερθεί στο αμφιλεγόμενο ζήτημα της απουσίας μαύρων ηθοποιών από τις υποψηφιότητες.

Βεβαίως, όλο αυτό το θέμα που προέκυψε δεν έχει μειώσει την ένταση της κουβέντας γύρω από τους πιθανούς νικητές. Το Entertainment Weekly επέλεξε το The Big ShortΤο Μεγάλο Σορτάρισμα») για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, επιλογή που έχουν κάνει κι άλλοι όπως το Variety και το FiveThirtyEight. Σημειώστε ότι η ταινία The Big Short κέρδισε και το βραβείο καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου της Ένωσης Συγγραφέων καθώς και το πρώτο βραβείο της Ένωσης Παραγωγών. Οχτώ στα δέκα τελευταία χρόνια, ο κάτοχος αυτού του βραβείου κατέληξε να κερδίσει και το βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.

Η ιστοσελίδα GoldDerby.com, όμως, η οποία μελετά τις επιλογές της βιομηχανίας του θεάματος πριν από την απονομή, σημειώνει ότι οι περισσότεροι ειδικοί προτιμούν την ταινία The Revenant («Η Επιστροφή»), αν και η μάχη φαίνεται ότι θα είναι σκληρή μεταξύ αυτής της ταινίας και των Spotlight και The Big Short.

Απ’ την άλλη, όλοι συμφωνούν ότι η Μπρι Λάρσον του Room («Το Δωμάτιο») θα κερδίσει το Βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου κι ότι ο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο προορίζεται για το Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου. Ως προς τη νικήτρια στην κατηγορία του Β’ Γυναικείου Ρόλου, η GoldDerby προσανατολίζεται προς την Αλίσια Βικάντερ απ’ την ταινία The Danish Girl («Το Κορίτσι Από τη Δανία») ενώ βλέπει τον Σιλβέστερ Σταλόνε του Creed στο αντίστοιχο Βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου.

Όσο για το διαδίκτυο και τα κοινωνικά μέσα, φαίνεται ότι η μεγαλύτερη αύξηση στις αναζητήσεις αμέσως μετά την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων συνέβη για την ταινία Room (283%), ενώ και το Spotlight παρουσίασε μεγάλη αύξηση στις διαδικτυακές αναζητήσεις (177%).

Όμως, νικητής των αναζητήσεων σε απόλυτους αριθμούς είναι η ταινία The Revenant· αν χρησιμοποιήσουμε αυτό ως κριτήριο, τότε ο …Λεονάρντο και οι υπόλοιποι συντελεστές της ταινίας μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς για τα τελικά αποτελέσματα.