Ομαδικές απολύσεις και απαγόρευση απεργιών θέλει η τρόικα

Ομαδικές απολύσεις και απαγόρευση απεργιών θέλει η τρόικα

Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επιδιώξουν να επεκταθεί ο νέος συνδικαλιστικός νόμος και στο Δημόσιο.

Μόνο εύκολες δεν θα είναι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα στα εργασιακά, με τους εκπροσώπους των δανειστών να επιθυμούν ομαδικές απολύσεις και επέκταση του νέου συνδικαλιστικού νόμου και στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, η τρόικα ανοίγει ολόκληρη την «ατζέντα» των εργασιακών, ζητώντας μέχρι τέλους του έτους νέο συνδικαλιστικό νόμο ο οποίος θα επεκτείνεται πέρα από τον ιδιωτικό τομέα και στο Δημόσιο.

Ο νέος νόμος απαιτεί το…51% των εργαζομένων κάθε κλάδου προκειμένου να ληφθεί απόφαση για απεργία, ενώ επιμένει στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Η τρόικα έχει ανοίξει σειρά θεμάτων, όπως είναι ο τρόπος λήψης της απόφασης για απεργία, η χρηματοδότηση των συνδικάτων, η επαναφορά του λοκ άουτ και το θέμα των συνδικαλιστικών αδειών. Ωστόσο, η ελληνική πλευρά θέλει να βγάλει από το τραπέζι το θέμα του λοκ άουτ (με το επιχείρημα πως δεν ισχύει σε αρκετά ευρωπαϊκά κράτη) και να παραπέμψει τα υπόλοιπα θέματα στο διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους. Στο θέμα της ανταπεργίας των εργοδοτών δεν συναινεί σε καμία περίπτωση το ΠΑΣΟΚ.

Η κυβέρνηση πάντως έχει πάρει θέση κατά της απελευθέρωσης των απολύσεων. Για αυτό το σκοπό άλλωστε η ηγεσία του υπουργείου μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους (ΣΕΒ-ΓΣΕΒΕΕ-ΕΣΕΕ και ΓΣΕΕ) θα έχουν συνάντηση αύριο στη Γενεύη με τον διευθυντή του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, το οποίο έχει αναλάβει την εκπόνηση μελέτης για τα ισχύοντα περί ομαδικών απολύσεων στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Επίσης η κυβέρνηση θα επιχειρήσει, με τροπολογία μέσα στις επόμενες μέρες, να περιορίσει το ρόλο του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας, ώστε να μην εκδίδονται διαιτητικές αποφάσεις για συλλογικές συμβάσεις, όταν υπάρχει συναίνεση των μερών στην προσφυγή προς τον ΟΜΕΔ.