Ομπάμα: Οι κυρώσεις στη Ρωσία έχουν επιπτώσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Ομπάμα: Οι κυρώσεις στη Ρωσία έχουν επιπτώσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναγνωρίζει το ρίσκο που έχει αναλάβει και προσπαθεί να το ελαχιστοποιήσει.

«Τυχόν οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας θα έχουν επιπτώσεις και στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, όμως συνεχίζονται οι διεργασίες για να «ελαχιστοποιηθούν», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εξετάζουν ποιες κυρώσεις «πιθανόν θα είχαν σημαντικές επιπτώσεις» στη Μόσχα, σημείωσε ο Ομπάμα στη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στη Ρώμη.

«Καμία από αυτές (τις κυρώσεις) δεν θα έχει μηδενική επίπτωση σε εμάς γιατί η Ρωσία είναι μέρος της παγκόσμιας οικονομίας», πρόσθεσε ο αμερικανός πρόεδρος.

«Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να εκπονήσουμε κυρώσεις οι οποίες θα ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις στις αμερικανικές εταιρείες ή στις ιταλικές εταιρείες και να μεγιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις τους» σε βασικούς τομείς της Ρωσίας, υπογράμμισε ο Ομπάμα.

Θα ήταν «ακόμη καλύτερο» αν δεν υπάρξει η ανάγκη για νέες κυρώσεις και η Ρωσία «ακολουθήσει μια πιο σοφή πορεία και δεχθεί την πρόταση της διεθνούς κοινότητα και της ουκρανικής κυβέρνησης» για να επιλυθεί ειρηνικά η κρίση, εκτίμησε ο Ομπάμα.

Αναστολή εξαγωγής αμερικανικών τεχνολογικών προϊόντων στη Ρωσία
Οι ΗΠΑ ανέστειλαν τις εξαγωγές προϊόντων και ειδών τεχνολογίας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για πολιτικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς στη Ρωσία, προφανώς σε αντίδραση για την προσάρτηση της Κριμαίας.

Η Υπηρεσία Βιομηχανίας και Ασφάλειας (BIS), που υπάγεται στο υπουργείο Εμπορίου, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι πλέον δεν θα άδειες για την πώληση τέτοιων προϊόντων στη Ρωσία.

«Από την 1η Μαρτίου 2014 η BIS ανέστειλε την παροχή άδειας εξαγωγών ή επανεξαγωγών προϊόντων προς τη Ρωσία μέχρι νεοτέρας», αναφέρει η υπηρεσία στον ιστότοπό της.

Η ανακοίνωση αυτή αναρτήθηκε στον ιστότοπο μετά την ανακοίνωση από τις ΗΠΑ της επιβολής κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας σε αντίποινα για την προσάρτηση της Κριμαίας.

Τα προϊόντα διπλής χρήσης είναι προϊόντα ή είδη τεχνολογίας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πολιτικούς και στρατιωτικούς σκοπούς, όπως για παράδειγμα ο εξοπλισμός για στρατιωτικούς και αστυνομικούς, χημικά προϊόντα ή ακόμη και προϊόντα τεχνολογίας.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε την ανακοίνωση αυτή, όπως δήλωσε η εκπρόσωπός του Μαρί Χαρφ, επισημαίνοντας ότι η απόφαση ελήφθη σε απάντηση στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

«Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέστειλε επίσης την έκδοση αδειών για την εξαγωγή ειδών και υπηρεσιών άμυνας προς τη Ρωσία», πρόσθεσε η Χαρφ, η οποία σημείωσε ότι η απαγόρευση αυτή θα ισχύσει μέχρι νεοτέρας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

Διαβάστε ακόμη:

Rosneft: Θα στραφούμε στην Ανατολή, αν υπάρξουν κυρώσεις από τη Δύση

Κυρώσεις στην Ουκρανία από την ΕΕ

Οι Ρώσοι «απαγορεύουν» στον Ομπάμα το χαβιάρι και τη βότκα