Ώρα «μηδέν» για την αγορά τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη

Ώρα «μηδέν» για την αγορά τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη
Photo: Ingram Publishing

Απελευθερώνονται με άμεση ισχύ η αγορά λιανικής για πρόσβαση στη σταθερή τηλεφωνία και η αγορά χονδρικής για εκκίνηση σταθερών κλήσεων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συμφωνία με τα κράτη-μέλη αποφάσισε σήμερα ότι δύο ειδικές ευρωπαϊκές αγορές τηλεπικοινωνιών θα παύσουν να υπόκεινται σε ρύθμιση και ότι δύο ακόμη αγορές πρέπει να επαναπροσδιοριστούν για να αντικατοπτρίζουν τις εξελίξεις στις αγορές και στην τεχνολογία.

Ειδικότερα, αποφασίστηκε ότι απελευθερώνονται με άμεση ισχύ η αγορά λιανικής για πρόσβαση στη σταθερή τηλεφωνία και η αγορά χονδρικής για εκκίνηση σταθερών κλήσεων.

Ακόμη, η Επιτροπή θα επαναπροσδιορίσει δύο ευρυζωνικές αγορές, έτσι ώστε να μειωθούν οι ρυθμιστικές επιβαρύνσεις σε ότι είναι απολύτως αναγκαίο για την ανταγωνιστική ευρυζωνική πρόσβαση και τις επενδύσεις.

Όπως επισημαίνει η Επιτροπή, κρίθηκε σκόπιμο να απελευθερωθούν οι αγορές σταθερών τηλεπικοινωνιών γιατί ο όγκος των σταθερών κλήσεων έχει μειωθεί, καθώς οι πελάτες έχουν στραφεί σε εναλλακτικές λύσεις, όπως οι υπηρεσίες μετάδοσης φωνής μέσω διαδικτύου (VoIP) και οι κλήσεις από κινητό τηλέφωνο, αλλά και σε άλλους παρόχους, όπως οι φορείς παροχής πρόσθετων υπηρεσιών (over-the-top-OTT). Επίσης, οι πελάτες που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν σταθερή τηλεφωνία μπορούν πλέον να αγοράζουν σταθερή πρόσβαση από διάφορες πλατφόρμες, όπως το παραδοσιακό τηλεφωνικό δίκτυο, τα καλωδιακά δίκτυα ή τα δίκτυα οπτικών ινών, καθώς και από εναλλακτικούς φορείς παροχής ευρυζωνικών και φωνητικών υπηρεσιών σε αποδεσμοποιημένους τοπικούς βρόχους.

Στο ερώτημα γιατί ορισμένες αγορές εξακολουθούν να ρυθμίζονται η Κομισιόν αναφέρει ότι σε μερικές αγορές τηλεπικοινωνιών υφίστανται ακόμη πολύ υψηλοί φραγμοί εισόδου και είναι απίθανο να υπάρξει ανταγωνισμός στο προσεχές μέλλον.