Ποια εταιρεία «γκρέμισε» την Toyota από την κορυφή

Ποια εταιρεία «γκρέμισε» την Toyota από την κορυφή

Ο νέος «βασιλιάς» στις πωλήσεις αυτοκινήτων για το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Μια έκπληξη επιφύλαξαν τα στοιχεία για τις παγκόσμιες πωλήσεις αυτοκίνητων το πρώτο εξάμηνο του 2015, καθώς η Toyota δεν βρίσκεται πλέον στην κορυφή.

Ο νέος βασιλιάς των πωλήσεων είναι η γερμανική Volkswagen, που κατάφερε να πουλήσει 5,04 εκατ. οχήματα από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο, την ώρα που ο ιαπωνικός γίγαντας έφτασε τα 5,02 εκατ. οχήματα.

Η Volkswagen εκτός των άλλων γνωστών σημάτων της, εκπροσωπεί και μεγάλα brands όπως οι Audi και Porsche, ενώ τα στελέχη της δηλώνουν ικανοποιημένα για τις επιδόσεις της εταιρείας σε ένα δύσκολο παγκόσμιο περιβάλλον.

Το να παραμείνει βεβαίως στην κορυφή είναι μια πρόκληση για την εταιρεία, καθώς οι παραδόσεις σημειώνουν πτώση στην Κίνα, την αγορά που απορροφά το 1/3 των πωλήσεών της παγκοσμίως, με αποτέλεσμα να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη σχετικά στάσιμη ζήτηση στην Ευρώπη, σημειώνει το πρακτορείο Reuters.

«Το κυνήγι για την (άνοδο) στην κλίμακα έχει νόημα μόνο εφόσον δίνεται ώθηση στις συμπράξεις κάτι που η VW δε μπόρεσε στην πραγματικότητα να καταφέρει» δηλωσε ο Στέφαν Μπρατζελ, επικεφαλής της δεξαμενής σκέψης Center of Automotive Management.

«Η εξάρτηση από την Κίνα είναι η αχίλλειος πτέρνα της VW και το να διαχειριστεί κανείς μια τόσο μεγάλη αγορά αναπόφευκτα δημιουργεί προβλήματα».

Η ταχεία επέκταση της VW, η οποία κατασκευάζει περισσότερα από 310 μοντέλα αυτοκινήτων και διαθέτει 120 εργοστάσια σε ολόκληρο τον κόσμο, κάλυψε τις χαμηλές επιδόσεις της στις ΗΠΑ και τη Βραζιλία όπου δεν έχει καταφέρει να προχωρήσει με ταχύτητα στην αναβάθμιση των μοντέλων της και να προσαρμόσει τις προσφορές της στις τάσεις της αγοράς, τονίζουν αναλυτές.