Ποιοι πολίτες θα χρειαστεί να κάνουν την 4η δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό

Ποιοι πολίτες θα χρειαστεί να κάνουν την 4η δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό
A woman gets vaccinated against the Covid-19 at the health center of Elafonissos, on the Elafonissos Island, on April 23, 2021. - Residents of the southern Greek island of Elafonissos received their covid vaccines, that will soon mark the destination as covid-free ahead of the opening of the tourist season on May 14. (Photo by ARIS MESSINIS / AFP) Photo: AFP
Ήδη έχουν λάβει μήνυμα οι πολίτες που πρέπει να κάνουν την 4η δόση.

Η μετάλλαξη Όμικρον έχει φέρει νέα δεδομένα και σε ό,τι έχει να κάνει με τα εμβόλια και τις αναμνηστικές δόσεις.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε χθες να δώσει το «πράσινο φως» για τη χορήγηση τέταρτης δόσης εμβολίου κατά του κορωνοϊού στους ανοσοκατεσταλμένους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε ότι η συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα για να είναι πλήρως προστατευμένη έναντι του κορωνοϊού, θα πρέπει να προβεί και σε ακόμη μία -τέταρτη- αναμνηστική δόση, εξαιτίας της ανοσολογικής τους ανεπάρκειας και του ασθενούς ανοσοποιητικού συστήματος .

Ως εκ τούτου, οι ανοσοκατεσταλμένοι θα μπορούν να λάβουν και την τέταρτη δόση του εμβολίου 3 με 6 μήνες μετά τον τρίτο εμβολιασμό.

Ήδη έχουν λάβει μήνυμα για 4η δόση κάποιοι ανοσοκατεσταλμένοι

Μάλιστα, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ήδη υπάρχουν περιπτώσεις πολιτών που έχουν λάβει μήνυμα μετά την τρίτη δόση πως ο εμβολιασμός τους θα ολοκληρωθεί μετά την τέταρτη.

Δεν έχει εγκριθεί η 4η δόση για τον γενικό πληθυσμό
Αναφορικά με το αν η τέταρτη δόση θα επεκταθεί και σε άλλες πληθυσμιακές ομάδες, ο κ. Θεμιστοκλέους ξεκαθάρισε ότι προς το παρόν το «πράσινο φως» λαμβάνουν πολύ συγκεκριμένες ομάδες (ανοσοκατεσταλμένοι) και αυτή «είναι η μόνη συζήτηση που υπάρχει».

«Από εκεί και πέρα, τέταρτη δόση στον γενικό πληθυσμό δεν έχει εγκριθεί, ειδικά σε χώρες της ΕΕ, και δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο αν η Όμικρον θα απαιτήσει μία καινούρια, τροποποιημένη δόση εμβολίου. Εγώ είμαι αισιόδοξος ότι δεν θα πάμε σε τέταρτη δόση στον γενικό πληθυσμό».