Πλειστηριασμοί: Στον «αέρα» η συνεισφορά του δημοσίου για τους αδύναμους δανειολήπτες

Πλειστηριασμοί: Στον «αέρα» η συνεισφορά του δημοσίου για τους αδύναμους δανειολήπτες
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Σειρά νομοτεχνικών βελτιώσεων για την προστασία της πρώτης κατοικίας στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε.

Σειρά 11 νομοτεχνικών βελτιώσεων για την προστασία της πρώτης κατοικίας κατέθεσε χθες στο πολυνομοσχέδιο ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή.

Με αυτές τις αλλαγές το πλαίσιο προστασίας γίνεται ακόμα πιο αυστηρό, ενώ στον «αέρα» είναι η συνεισφορά του δημοσίου για τους αδύναμους δανειολήπτες.

Η διάταξη με τον τρόπο που αλλάζει αναφέρει ότι «η συγκεκριμένη συνεισφορά δεν μπορεί να υπερβαίνει σε διάρκεια τα τρία έτη», και ορίζει πως «μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2016 το Δημόσιο έχει τη δυνατότητα να προβεί σε μερική κάλυψη της διαφοράς μεταξύ του ποσού που καταβάλλει ο οφειλέτης δεν αποσαφηνίζεται τι θα συμβεί το 2017 και το 2018».

Αντιθέτως διαγράφεται η παράγραφος που συμπεριλαμβανόταν στο αρχικό νομοσχέδιο η οποία προέβλεπε ότι «σε περίπτωση που οι πραγματοποιηθείσες καταβολές του οφειλέτη στους πιστωτές από 1.1.2017 και μέχρι το τέλος της συνεισφοράς του Ελληνικού Δημοσίου υπολείπονται αυτών που ορίστηκαν με την απόφαση του δικαστηρίου, το υπολειπόμενο ποσό εξοφλείται από το Ελληνικό Δημόσιο».

Μια ακόμη αλλαγή είναι ότι η αξία του ακινήτου δεν θα καθορίζεται από ανεξάρτητους εκτιμητές αλλά με βάση οδηγίες της Τράπεζας της Ελλάδος. Συγκεκριμένα με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος θα ορίζεται όχι μόνο η διαδικασία και τα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό της μέγιστης ικανότητας αποπληρωμής του οφειλέτη αλλά θα προσδιορίζεται και το ποσό το οποίο θα λάμβαναν οι πιστωτές σε περίπτωση αναγκαστική εκτέλεσης, καθώς και τον προσδιορισμό της ενδεχόμενης ζημίας των πιστωτών.

Επίσης η δόση που θα πρέπει να καταβάλει ο οφειλέτης θα προσδιοριστεί στο μέγιστο της ικανότητας αποπληρωμής.

Ακόμη ο οφειλέτης πρέπει να καταβάλλει ποσό τέτοιο ώστε οι πιστωτές του δεν θα βρεθούν, χωρίς τη συναίνεση τους, σε χειρότερη οικονομική θέση από αυτήν στην οποία θα βρίσκονταν σε περίπτωση αναγκαστικής εκτέλεσης, δηλαδή δεν θα εισπράξουν χαμηλότερο τίμημα από την εμπορική αξία, εκτός και αν συναινέσουν σε χαμηλότερο ποσό.

Τέλος ο οφειλέτης πρέπει να είναι συνεργάσιμος δανειολήπτης, βάσει του Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών.