Ποια είναι τα βήματα της οικονομικής σταθερότητας

Ποια είναι τα βήματα της οικονομικής σταθερότητας
Photo: pixabay.com
Πώς μπορεί κανείς να κατακτήσει την οικονομική του ανεξαρτησία;

Από την Ιωάννα Φο*

Γειά σας, παιδιά.

Ιωάννα εδώ!

Σήμερα θα δούμε κάτι εντελώς πρακτικό. Θα μιλήσουμε για εκείνη την περίπτωση που για κάποιον λόγο φτάνουν στα χέρια μας κάποια χρήματα ή για εκείνη την στιγμή που καταφέρνουμε το στόχο της αποταμίευσής μας. Διότι ένα ποσό μερικών χιλιάδων ευρώ μπορεί, αξιοποιημένο σωστά, να αλλάξει πράγματι την ζωή μας. Και επειδή μου αρέσει να μιλάμε πάντοτε με συγκεκριμένους αριθμούς, πάμε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε στην Ελλάδα σήμερα με ένα ποσό της τάξης των 20.000€ που σαφώς δεν είναι καθόλου λίγα χρήματα.

Πήραμε λοιπόν μια κληρονομιά, μια αποζημίωση ή το εφάπαξ ή ξαναλέω φτάσαμε τον στόχο αποταμίευσής μας και βρισκόμαστε ξαφνικά με 20.000€.

Τα βήματα-παιδιά της οικονομικής σταθερότητας είναι 3.

  1. Τελειώνουμε με οποιαδήποτε χρέη έχουμε
  2. Φτιάχνουμε μαξιλαράκι ασφαλείας
  3. Τότε και ΜΟΝΟ τότε επενδύουμε

Εφόσον λοιπόν είμαστε οικονομικά σταθεροί και σταθερές και δεν έχουμε οφειλές και γενικά έχουμε τα πράγματα σε μια ισορροπία, θέλουμε αυτά τα χρήματα να τα επενδύσουμε και να τα βάλουμε να δουλέψουν για εμάς, με σκοπό την οικονομική μας ανεξαρτησία. Τι κάνουμε όμως ακριβώς;

Εδώ τρεις δρόμοι ανοίγονται, ένας βραχυπρόθεσμος, ένας μεσοπρόθεσμος και ένας μακροπρόθεσμος. Ο καθένας από αυτούς έχει τα θετικά και τα αρνητικά του, οπότε πάμε να ρίξουμε μια ματιά.

Ξεκινώντας με τον βραχυπρόθεσμο, ας υποθέσουμε ότι μόλις μπήκαν τα χρήματα στον λογαριασμό μας και σκεφτόμαστε τι να τα κάνουμε, αλλά άμεσα, σε έναν ορίζοντα ενός-δύο ετών. Εφόσον δεν τα χρειαζόμαστε άμεσα για να καλύψουμε ή να βελτιώσουμε το βιοτικό μας επίπεδο, θα τα επενδύσουμε. Εδώ υπάρχουν επιλογές αλλά κάθε φορά ζυγίζουμε τα θέλω και τα πρέπει μας. Ως πρώτη επιλογή με σαφώς λιγότερο ρίσκο αλλά και μικρότερη απόδοση είναι κάποια τραπεζική προθεσμιακή κατάθεση. Το ζήτημα στις προθεσμιακές σήμερα είναι πως, παρότι έχουν αυξηθεί τα επιτόκια, με 20.000€ δύσκολα θα λάβουμε απόδοση πάνω από 1% και θα έχουμε τα χρήματά μας κλειδωμένα για τουλάχιστον 1 έτος. Δεύτερη επιλογή τώρα και λιγότερο δημοφιλής, αλλά πολύ ουσιαστική, είναι να χρησιμοποιήσουμε το ποσό των 20.000€ ως προκαταβολή για κάποιο στεγαστικό δάνειο, εφόσον θέλουμε κάτι τέτοιο. Ο λόγος που το αναφέρω είναι πως αυτές οι 20.000€ είναι ένα ικανό ποσό για να χρηματοδοτήσουμε την ιδία συμμετοχή σε ένα δάνειο αλλά και για να πάρουμε μικρότερο ποσό τελικά και να έχουμε μικρότερη μηνιαία δόση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περνώντας στην μεσοπρόθεσμη αξιοποίηση ενός ποσού της τάξης των 20.000€ και μιλώντας για έναν χρονικό ορίζοντα 2-5 ετών ξεχώρισα βασικά μία επιλογή. Εδώ τα πράγματα είναι λίγο δυσκολότερα, γιατί από την μία δεν θέλουμε να δεσμευτούμε μακροπρόθεσμα, γιατί π.χ θέλουμε να βγούμε εντελώς από την επένδυσή μας σε 5 ακριβώς χρόνια ή γιατί τότε θα χρειαστεί να πληρώσουμε ένα καλό μεταπτυχιακό για το παιδί μας, ενώ ταυτόχρονα θέλουμε και μια απόδοση για αρκετά χρόνια. Επομένως, δεν μας αρκεί απλώς ένας τραπεζικός λογαριασμός με προθεσμιακές. Αλλά ούτε και το χρηματιστήριο φαντάζει ιδανική λύση, με τον φόβο ότι ενδέχεται, όταν θελήσουμε τα λεφτά μας και πάμε να ρευστοποιήσουμε σε 5 χρόνια, οι αγορές να είναι στα κόκκινα! Άρα πάμε σε χρηματιστηριακά προϊόντα μεν, αλλά σε ομόλογα κρατών. Το καλό με τα ομόλογα είναι ότι είναι ιδιαίτερα ασφαλή και αξιόπιστα, ειδικά αν είναι ομόλογα μεγάλων και ισχυρών κρατών, έχουν συγκεκριμένη διάρκεια ωρίμανσης και, σήμερα ειδικά, έχουν πολύ καλή απόδοση, της τάξης του 3-5%!

Τέλος, περνάμε στο αγαπημένο μου κομμάτι των επενδύσεων, τις μακροχρόνιες!  Όταν λέμε μακροχρόνια επένδυση, στο δικό μου μυαλό την έχω από 5 έως 30-40 έτη. Ακούγεται πολύς καιρός, αλλά κάποιος που ξεκινάει στα 20 και επενδύει για 30 έτη, αυτοσυνταξιοδοτείται στα 50, δεκαεφτά χρόνια πριν το όριο συνταξιοδότησης του ΕΦΚΑ!  Πως θα μπορούσαμε, λοιπόν, να επενδύσουμε 20.000€ μακροπρόθεσμα; Αν εξαιρέσουμε το Real Estate, στο οποίο δύσκολα μπορούμε να μπούμε με αυτό το ποσό, θα έλεγα ότι είναι μονόδρομος να επενδύσουμε σε κάποιο ETF που παρακολουθεί την αμερικανική αγορά. Ο λόγος είναι ότι γνωρίζουμε με κάποια βεβαιότητα από τα νούμερα που έχουμε εδώ και 98 χρόνια ότι επενδύουμε σε ένα προιόν που δείχνει ότι θα συνεχίσει να αποδίδει για αρκετές ακόμα δεκαετίες. ΣΑΦΩΣ οι παλιές αποδόσεις δεν εγγυόνται τις μελλοντικές για αυτό άλλωστε και ΚΑΘΕ επένδυση έχει ρίσκο. Ωστόσο έχουμε αρκετά στοιχεία για να μπορούμε να βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα και να κινηθούμε με λίγο μικρότερο ρίσκο.

Μετά από όλα αυτά, λοιπόν, γνωρίζουμε ή έστω έχουμε μια ιδέα σχετικά με το πώς θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε ένα ποσό της τάξης των 20.000€ ή και μεγαλύτερο σε περίπτωση που η ζωή το φέρει στα χέρια μας. Το μόνο που μένει τώρα είναι να εφαρμόσουμε αυτά που γνωρίζουμε και να στήσουμε τις βάσεις για την πρόοδό μας!

Ευχαριστώ όλους και όλες όσους έφτασαν έως εδώ, εύχομαι καλή συνέχεια και τα λέμε την επόμενη φορά!

* Master in Economics and Politics

Βρείτε την Ιωάννα στο YouTube και στο Instagram εδώ:https://www.youtube.com/user/ioannafo/videoshttps://www.instagram.com/ioannafo

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: