Πώς οι πολυεθνικές παρακάμπτουν την Ελλάδα λόγω…Ειδομένης

Πώς οι πολυεθνικές παρακάμπτουν την Ελλάδα λόγω…Ειδομένης
ΕΙΔΟΜΕΝΗ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΣ ΣΥΝΟΡΑ

Το κλείσιμο των συνόρων με την ΠΓΔΜ οδηγεί τις εταιρείες να αναζητήσουν νέους δρόμους.

Ένα ακόμα πλήγμα δέχεται η ελληνική οικονομία από το κλείσιμο των συνόρων με την ΠΓΔΜ στην Ειδομένη, καθώς μετά το πολυήμερο μπλόκο, οι πολυεθνικές άρχισαν να αναζητούν νέες οδούς για να προωθήσουν τα προϊόντα τους.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η Hewlett Packard, η πρώτη μεγάλη πολυεθνική που επέλεξε τον Πειραιά και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την προώθηση των προϊόντων της στην Ευρώπη, παρακάμπτει πλέον τον σιδηροδρομικό άξονα Πειραιά – Ειδομένης και έχει στείλει ήδη 100 εμπορευματοκιβώτια, μέσω του λιμανιού Κόπλερ της Σλοβενίας, κάτι που προκαλεί σοβαρές απώλειες εσόδων. Η απόφαση ελήφθη, αφού το τραίνο δεν μπορεί να παραλάβει πλέον τα κοντέινερ της εταιρίας από τους ντόκους της Cosco στο νέο Ικόνιο, αφού αδυνατεί να περάσει από τα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

Και άλλες επιχειρήσεις που έχουν φορτία τους εγκλωβισμένα στα σύνορα, στα λιμάνια η σε αποθηκευτικούς χώρους, προς μεταφόρτωση σε τρένα και εξαγωγή προς την Ευρώπη αναζητούν αγωνιωδώς εναλλακτικές λύσεις που δεν περιλαμβάνουν την Ελλάδα.

Το μπλόκο στην Ειδομένη παραμένει επί τουλάχιστον τρεις εβδομάδες. Οι αρχές της ΠΓΔΜ έχουν κλείσει τη δίοδο για πρόσφυγες που δεν προέρχονται από τη Συρία, το Ιράκ ή το Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα εκατοντάδες άλλοι να διαμαρτύρονται κλείνοντας τη σιδηροδρομική γραμμή.

Σημειώνεται ότι ολιγομελές κλιμάκιο της Frontex με εκπρόσωπο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και έλληνες αστυνομικούς επισκέφτηκε σήμερα Τρίτη την περιοχή.

«Δεν θέλουμε μια αιματοχυσία, δεν θέλουμε μια Ουγγαρία στην Ειδομένη» επισήμανε από την πλευρά του στον ΣΚΑΪ ο Γιάννης Μουζάλας αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επέμβασης των αστυνομικών δυνάμεων για την απομάκρυνση των προσφύγων από την περιοχή.