Πώς ο Έλον Μασκ κατασκεύασε ένα εργοστάσιο της Tesla στην Κίνα σε λιγότερο από έναν χρόνο

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Tesla «εισβάλλει» στην Κίνα με τιμές που δεν είναι ιδιαίτερα υψηλότερες εκείνων των εγχώριων κατασκευαστών.

Πηγή: Bloomberg

Η Tesla Inc. ξεκίνησε την παραγωγή της στην Κίνα, σε μια εξέλιξη-ορόσημο στην προσπάθεια του CEO της, Έλον Μασκ, να εξασφαλίσει παγκόσμια κυριαρχία στα ηλεκτρικά οχήματα. Φαίνεται, παράλληλα, ότι ανατέλλει μια εποχή πραγματικού ανταγωνισμού στη μεγαλύτερη αγορά ηλεκτρικών οχημάτων στον κόσμο.

Ο Μασκ παραβρέθηκε σε μια τελετή χθες, Τρίτη, σε ένα νέο εργοστάσιο κοντά στη Σαγκάη – το πρώτο της εταιρείας εκτός ΗΠΑ – που κόστισε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια. Εκεί, η Tesla παρουσίασε το πρώτο Model 3 κινεζικής κατασκευής· το συγκεκριμένο ήταν λευκού χρώματος και προοριζόταν για έναν άνδρα από την κοντινή πόλη της Γουξί. Πρακτικά, οι παραδόσεις ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα αλλά αφορούσαν οχήματα που είχαν παραγγελθεί από εργαζομένους της εταιρείας.

Η τοπική παραγωγή θα βοηθήσει τον Μασκ να επεκταθεί στη χώρα, η οποία είναι και η μεγαλύτερη αγορά μη ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων παγκοσμίως. Η Tesla «εισβάλλει» στην Κίνα με τιμές που δεν είναι ιδιαίτερα υψηλότερες εκείνων των εγχώριων κατασκευαστών, όπως η NIO Inc. και η Xpeng Motors, ενώ είναι χαμηλότερες των τιμών που προσφέρουν κολοσσοί όπως η BMW AG και η Daimler AG.

Ο Μασκ λάνσαρε και το crossover Model Y για την κινεζική αγορά, λέγοντας ότι η ζήτηση για το όχημα μάλλον θα ξεπεράσει τη ζήτηση για όλα τα άλλα μοντέλα της Tesla συνολικά. Στα σχέδια της εταιρείας περιλαμβάνεται και η κατασκευή ενός κέντρου σχεδιασμού και μηχανολογίας στην Κίνα, έτσι ώστε η Tesla να μπορέσει τελικά να αναπτύξει ένα εντελώς νέο μοντέλο από εκεί.

Το κινεζικό εργοστάσιο, το οποίο ολοκληρώθηκε σε χρόνο-ρεκόρ, καθώς εξασφάλισε ταχύτατα τις εγκρίσεις και χτίστηκε εξίσου γρήγορα, είναι ένα ορόσημο για τα σχέδια του Μασκ να καταστήσει την Tesla μια πραγματικά παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία. Τον Νοέμβριο, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο στη Γερμανία για να καλύψει από εκεί την αυξανόμενη ζήτηση των Ευρωπαίων για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Η Tesla θα πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να αποφύγει τα προβλήματα που χαρακτήρισαν τα πρώτα βήματα του εργοστασίου της στην Καλιφόρνια, όπου δαπανήθηκαν δισεκατομμύρια δολάρια για να βελτιστοποιηθεί η παραγωγή του Model 3 και να καλυφθούν οι φιλόδοξοι στόχοι.

Τώρα τελευταία, οι μετοχές της Tesla ακολουθούν ανοδική πορεία καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη-έκπληξη για το τρίτο τρίμηνο του έτους. Πλέον, η γνωστή αυτοκινητοβιομηχανία βρίσκεται σε μια πιο σταθερή φάση, έχοντας επιλύσει τα αρχικά προβλήματα στην παραγωγή του Model 3 και έχοντας ξεπεράσει σε πωλήσεις πολλούς άλλους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων στις ΗΠΑ.