Πόσο θα ωφεληθούν οι τράπεζες από το «δώρο» του Μάριο Ντράγκι

Πόσο θα ωφεληθούν οι τράπεζες από το «δώρο» του Μάριο Ντράγκι

Ποια είναι η επίπτωση στα κέρδη και τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών από την κίνηση της ΕΚΤ να συμπεριλάβει τα ομόλογα του EFSF στο QE.

Η αμερικανική τράπεζα Morgan Stanley σε ανάλυσή της εξηγεί τα οφέλη που έχει για τα κέρδη και τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών η κίνηση της ΕΚΤ να συμπεριλάβει τα ομόλογα του EFSF στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

H Morgan Stanley αναφέρει ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν ομόλογα του EFSF ύψους 37 δισ. ευρώ. Αναλυτικότερα, η Πειραιώς διαθέτει τίτλους ύψους 14,2 δισ. ευρώ, η Eurobank 10 δισ., η Εθνική 9,1 δισ. και η Alpha Bank 4,3 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει, οι ελληνικές τράπεζες έχουν ομόλογα του EFSF ύψους 37 δισ. ευρώ: Η Πειραιώς έχει τίτλους ύψους 14,2 δισ. ευρώ, η Eurobank 10 δισ., η Εθνική 9,1 δισ. και η Alpha 4,3 δισ. ευρώ.

Οι ελληνικές τράπεζες αποτιμούν τα ομόλογα του EFSF στο 100% και περιμένουν κατά μέσο όρο μια θετική επίπτωση mark-to-market ύψους 3% από τις πωλήσεις των ομολόγων στην ΕΚΤ. Η κεντρική τράπεζα θα αγοράσει ως και το 50% κάθε συναλλαγής, κάτι που αναμένεται να ενισχύσει τα κέρδη των τραπεζών, μέσω κερδών από συναλλαγές, κατά 450 εκατ. ευρώ. Σε όρους απόδοσης ιδίων κεφαλαίων, αντιστοιχεί σε 0,6-2,2% ανά τράπεζα.

Συγκεκριμένα η Eurobank αναμένεται να επωφεληθεί περισσότερο και λιγότερο η Alpha Bank εκτιμά η Morgan Stanley, επισημαίνοντας ότι εάν οι ελληνικές τράπεζες καταφέρουν να μεταφέρουν το υπόλοιπο 50% των τίτλων στο χαρτοφυλάκιο προς πώληση (trading), η άμεση επίπτωση στα κεφάλαιά τους αναμένεται να διαμορφωθεί μεταξύ 0,7%-2,3% στον βασικό δείκτη εποπτικών κεφαλαίων (Core Tier I), βελτιώνοντας τους δείκτες κατά 12-40 μονάδες βάσης.

Όπως αναφέρει η αμερικανική τράπεζα πιο σημαντικές είναι οι δυνητικές επιπτώσεις για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, δεδομένου ότι βελτιώνεται ο «ρεαλισμός» της Αθήνας και των δανειστών, δείχνοντας ότι η αξιολόγηση ενδέχεται να ολοκληρωθεί σύντομα.

H Deutsche Bank από την πλευρά της εκτιμά και αυτή ότι το αποτέλεσμα θα είναι «θετικό» για τις ελληνικές τράπεζες. Σε έκθεσή της υπενθυμίζει στους επενδυτές ότι οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν περί τα 37 δισ. ευρώ ομόλογα του EFSF. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη ξεκινήσει τις πωλήσεις των ομολόγων του EFSF στην Τράπεζα της Ελλάδας. Ως εκ τούτου, η πώληση οδηγεί σε ένα σημαντικό κέρδος και μειωμένη χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα, αναφέρει η Deutsche Bank. Σύμφωνα με τη γερμανική τράπεζα, η πράξη PSPP της ΕΚΤ αναφέρεται στην αγορά ομολόγων στην «δευτερογενή αγορά».

Δεδομένου ότι η πώληση ομολόγων του EFSF που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες στην ΕΚΤ θεωρείται «δευτερογενής αγορά», η αρχική μεταφορά των ομολόγων από τον EFSF προς τις ελληνικές τράπεζες φαίνεται να θεωρείται «πρωτογενή αγορά».

Κατά την άποψή της, αυτό δείχνει την ευελιξία που εφαρμόζεται από την ΕΚΤ σχετικά με την πράξη PSPP, επιβεβαιώνοντας τη δήλωση του Ντράγκι στις 3 του Σεπτέμβρη του 2015 ότι «οι τεχνικές πτυχές δεν θα σταματήσουν την ΕΚΤ από την πλήρη εφαρμογή του QE».

Αυτό υποδηλώνει ακόμη ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει αχαρτογράφητες διαδρομές για να εκτελέσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της. Όσον αφορά τον κίνδυνο για τον ισολογισμό της ΕΚΤ, τονίζει ότι τα ομόλογα EFSF, σε αντίθεση με εκείνα του ESM, δεν έχουν καθεστώς προτιμώμενου πιστωτή.