Πότε θα αρχίσει να βγάζει χρήματα η Tesla

Πότε θα αρχίσει να βγάζει χρήματα η Tesla

Η στρατηγική του Έλον Μασκ, τα ομόλογα υψηλού κινδύνου και το «θαύμα» του Model 3.

του Τζιν Μίνστερ

Μακάρι οι παραδοσιακές εταιρείες αυτοκινήτων και άλλες εταιρείες τεχνολογίας να ήταν τόσο τολμηρές όσο η Tesla. Η εταιρεία στοιχηματίζει τον ίδιο τον εαυτό της στο «θαύμα» του Model 3, αλλά αφαιρεί το ρίσκο από το στοίχημα αγοράζοντας ένα «ασφαλιστήριο συμβόλαιο» υπό τη μορφή προσφοράς χρέους (ομολόγων) ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι η Tesla δεν χρειάζεται την ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων προσφορά χρέους για την παραγωγή του Model 3. Η εταιρεία μπορεί να χρηματοδοτήσει την κατασκευαστική επένδυση ύψους σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το υπόλοιπο μετρητών ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων που διαθέτει. Αλλά η Tesla συγκεντρώνει χρήματα επειδή είναι κρίσιμο να διαθέτει μια εξασφάλιση αν η παραγωγή του Model 3 συναντήσει τυχόν απροσδόκητα προβλήματα. Τα πράγματα πάνε καλά τώρα και η συγκέντρωση των χρημάτων θα είναι πολύ πιο εύκολη από ό, τι θα ήταν στο μέλλον εάν η Tesla αντιμετώπιζε απρόβλεπτα ζητήματα. Αν η Tesla δεν χρηματοδοτεί το απροσδόκητο, ο CEO της εταιρείας, Έλον Μασκ, ενδέχεται να χάσει την εταιρεία.

Για να σκιαγραφήσουμε αυτό που διακυβεύεται, ας φανταστούμε ότι η Tesla δεν συγκεντρώνει χρήματα σήμερα, και ένα χρόνο μετά εμφανίζεται κάτι απρόβλεπτο: ένας προμηθευτής πτωχεύει, συμβαίνει μια ανάκληση ή γίνεται σεισμός και η εταιρεία χρειάζεται ένα επιπλέον δισεκατομμύριο δολάρια για να διορθώσει το πρόβλημα. Οι επενδυτές πιθανότατα θα αποστασιοποιηθούν και θα αποφύγουν την προσφορά τη στιγμή που η Tesla θα τους έχει ανάγκη. Τότε θα αρχίσει ένα ντόμινο. Η παραγωγή του μοντέλου 3 δεν θα κλιμακωθεί, οι στόχοι πωλήσεων θα χαθούν, και η εταιρεία πιθανότατα θα αρχίσει να ξεμένει από ρευστό. Τα στοιχεία ενεργητικού της Tesla θα εξαγοραστούν γρήγορα από την Apple, τη Google, ή οποιαδήποτε παραδοσιακή αυτοκινητοβιομηχανία πρόθυμη να αποκτήσει πρόσβαση στους μηχανικούς της Tesla και τα συστήματα ρομποτικής κατασκευής της. Ο Μασκ πιθανότατα θα έβλεπε την πόρτα της εξόδου, και ο στρατός των εργαζομένων θα έχανε τον αρχηγό του. Αυτός ο κίνδυνος είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η προσφορά ομολόγων της Tesla είναι, εξ ορισμού, ένα junk bond (ομόλογο υψηλού κινδύνου).

Το χρέος έχει νόημα και είναι φθηνότερο

Αυτή είναι η πρώτη συμφωνία χρέους της Tesla, που μας οδηγεί στο ερώτημα: Γιατί να χρησιμοποιήσει η εταιρεία χρέος; Οι περισσότερες εταιρείες τεχνολογίας χρησιμοποιούν μετοχές, κυρίως επειδή δεν έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν χρέος δεδομένης της έλλειψης «σκληρών» στοιχείων ενεργητικού που απαιτούν οι επενδυτές χρέους. Η Tesla είναι μια τεχνολογική εταιρεία που παράγει ένα προϊόν μέσω βιομηχανικών στοιχείων ενεργητικού, τα οποία πρέπει να χρηματοδοτούνται μέσω χρέους. Αυτό βελτιστοποιεί την κεφαλαιακή της διάρθρωση. Εκτιμούμε ότι η προσφορά χρέους, εάν τιμολογηθεί στο 5% (το εύρος είναι 5% έως 6%), θα είναι 2,5 φορές φθηνότερη από την προσφορά μετοχών. Οι υπάλληλοι της Tesla με τους οποίους μιλάμε πιστεύουν ότι οι μετοχές της Tesla είναι υποτιμημένες και η εταιρεία θα είναι πολύ μεγαλύτερη σε 10 χρόνια από τώρα. Εσείς μπορείτε να το ονομάσετε αυτό μια άποψη για το μέλλον ή απλώς τυφλή αισιοδοξία, αλλά εμείς το ονομάζουμε μια κοινή αποστολή και όραμα.

Επιστρέφοντας για περισσότερα χρήματα

Η Tesla θα κληθεί να συγκεντρώσει περισσότερα χρήματα στο μέλλον. Πρόκειται για μια τεχνολογική εταιρεία με βιομηχανικά στοιχεία ενεργητικού που αυξάνονται κατά 50% έως 100% ετησίως. Αναμένουμε η εταιρεία να συγκεντρώσει περισσότερα χρήματα για τη δημιουργία νέας εγκατάστασης παραγωγής το 2020, καθώς και των Γιγα-Εργοστασίων 3, 4 και 5. Η Tesla συγκεντρώνει τα χρήματα σταδιακά επειδή χρειάζεται να αυξήσει το κεφάλαιο και τα στοιχεία ενεργητικού με συνεπή, αποτελεσματικό ρυθμό. Αν η Tesla αυξήσει τη βάση κεφαλαίου (ρευστού) της ταχύτερα από τη βάση στοιχείων ενεργητικού της, αυτό δεν είναι αποδοτικό. Από την άλλη πλευρά, αν η Tesla αυξήσει τη βάση στοιχείων ενεργητικού της ταχύτερα από την βάση κεφαλαίου της, κινδυνεύει να ξεμείνει από ρευστό.

Η Tesla μπορεί να χρηματοδοτήσει την εξυπηρέτηση του χρέους όσο οι επενδυτές πιστεύουν στο αφήγημα

Το μοντέλο μας υποδηλώνει ότι ένα κόστος χρέους 5% με συγκέντρωση χρέους ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα αυξήσει τη ζημιά της Tesla το 2018 από 1,06 δισεκατομμύρια δολάρια σε 1,14 δισεκατομμύρια δολάρια. Ενώ η εταιρεία δεν διαθέτει τις ταμειακές ροές για την εξυπηρέτηση του χρέους, περιμένουμε οι επενδυτές να πιστέψουν την ιστορία της και να εξυπηρετήσουν το χρέος μέχρι το 2020, όταν η Tesla αναμένεται να αρχίσει να κερδίζει χρήματα.

Μην συγχέετε τον όρο “junk bond” με την ποιότητα της εταιρείας και το μέγεθος της ευκαιρίας που διαγράφεται μελλοντικά για την Tesla. Εάν επιτύχει να ολοκληρώσει το Model 3, οι πωλήσεις της Tesla θα αυξηθούν από 7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2016 σε 22 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018, και σ’ εκείνο το σημείο μια οικογένεια μεσαίου εισοδήματος θα είναι σε θέση να αντέξει οικονομικά ένα ηλεκτρικό (και τελικά αυτόνομο) όχημα. Τα έσοδα από το Model 3 θα χρηματοδοτήσουν το μοντέλο Y (που αναμένεται το 2019), το Tesla Semi (υποθέτουμε το 2022) και, κυρίως, το γενικό σχέδιο επιτάχυνσης της μετάβασης του κόσμου σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

* Ο Τζιν Μίνστερ είναι διευθύνων εταίρος και συνιδρυτής της Loup Ventures.